To najlepszy czas na przygotowanie mikstury na gorączkę, nadciśnienie i trawienie. Zrób tradycyjny domowy syrop z lipy

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Ten babciny środek na odporność łagodzi objawy przeziębienia i grypy, w tym katar, kaszel i gorączkę. Lecznicza mikstura to źródło antyoksydantów, które zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Syrop z lipy to bezpieczny środek, który mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci. Wypróbuj babciny przepis na tradycyjny syrop z kwiatów lipy.

Spis treści

Syrop z lipy – wypróbuj tradycyjny przepis babci na syrop z kwiatów lipy

Kwiaty lipy
Kwiaty lipy zbiera się w słoneczny dzień, zaraz po ustąpieniu porannej rosy. Nie powinno się zrywać wszystkich kwiatów, ponieważ są one potrzebne pszczołom do produkcji miodu. fot. Getty Images

Lipa (Tilia) to niezwykłe drzewo, którego kwiaty wydzielają intensywny i słodki zapach. Roślina ta powszechnie występuje na terenie naszego kraju i jest bardzo miododajna, czyli dostarcza pszczołom pyłek do produkcji miodu.

Czytaj także: Ten darmowy kosmetyk i lek rośnie na drzewie. Zbieraj właśnie teraz. Wygładzi cerę, nawilży włosy, pomoże na bezsenność. Wypróbuj przepisy

Surowcem zielarskim są zarówno liście, jak i kwiaty, jednak te drugie znacznie częściej używane są w ziołolecznictwie. Z suszonych kwiatów lipy przygotowuje się rozgrzewające napary, które działają napotnie, a dzięki temu w łagodny sposób obniżają gorączkę. Z tego surowca można również przygotować zdrowotny syrop, który przydaje się podczas obniżenia odporności, czyli w okresie jesienno-zimowym.

Przygotowanie syropu z kwiatów lipy jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jego zrobienia wystarczą tylko 4 produkty, które są łatwo dostępne.

Składniki na 1 litr syrop z kwiatów lipy:

  • 200 g świeżych kwiatów lipy,
  • 1 litr wody,
  • 700 g cukru,
  • świeży sok z 2 cytryn.

Jak przygotować syrop z kwiatów lipy?

  1. Kwiaty lipy należy zbierać w momencie kwitnięcia, czyli w lipcu. Należy pamiętać, aby nie zebrać wszystkich, ponieważ są one niezbędne pszczołom do produkcji niezwykle wartościowego miodu lipowego.
  2. Kwiaty oczyścić ze wszystkich listków i gałązek, a następnie rozłożyć na ścierce i pozostawić na 45 minut – w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych owadów.
  3. Kwiaty dokładnie opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku, a następnie wsypać do słoika o pojemności 2 litrów.
  4. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i powstania syropu.
  5. Gorący syrop przelać do kwiatów, a następnie dodać sok z cytryn.
  6. Całość wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 3 dni w ciemne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej dwa razy dziennie dokładnie wymieszać.
  7. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę i przelać do butelek szklanych lub mniejszych słoików i zakręcić.

Syrop warto poddać procesowi pasteryzacji, czyli włożyć do garnka i zalać do 3/4 wysokości wodą i doprowadzić do wrzenia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Następnie zmniejszyć płomień palnika i gotować 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wyjąć słoiki i wystudzić.

Tak przygotowany syrop można przechowywać kilkanaście miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni.

Syrop z kwiatów lipy na objawy przeziębienia i grypy. Jakie właściwości mają kwiaty lipy?

Kwiaty lipy to ceniony surowiec zielarski, który wykorzystywany jest przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim są one źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Zawierają też roślinne substancje śluzowe, które działają ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i układu oddechowego, dzięki czemu łagodzą podrażnienia, a także ułatwiają usuwanie zalegającej w płucach wydzieliny.

Kwiaty lipy to również źródło eugenolu, czyli związku o działaniu odkażającym i lekko znieczulającym. Dodatkowo substancja ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego płukanie jamy ustnej naparem z lipy może zmniejszyć obrzęk i podrażnienie jamy ustnej, a także przyspieszyć gojenie się aft i pleśniawek.

Syrop z kwiatów lipy ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się stosować przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • uporczywy kaszel,
  • gorączka,
  • ból gardła,
  • katar,
  • dreszcze,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • zaburzenia trawienia.

Fitoterapeuci zalecają, aby syrop z kwiatów lipy stosować tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Nie powinno się spożywać więcej niż 40 ml syropu dziennie.

Ważną informacją jest to, że syrop z kwiatów lipy jest uważany za bezpieczny środek, zarówno dla kobiet ciężarnych i karmiących oraz dzieci. Warto jednak przed spożyciem skonsultować się ze specjalistą, a w przypadku pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu.

Warto przeczytać:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia