Jak fast food wpływa na płodność kobiet i mężczyzn?
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie, które ukazało się na łamach czasopisma „Human Reproduction”, wskazuje jednoznacznie, że źle skomponowana dieta obniża płodność kobiet i mężczyzn i wydłuża czas do zajścia w ciążę. Przebadano 5598 kobiet z Australii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych, które były w I trymestrze swojej pierwszej ciąży (14-16 tydzień ciąży). Kobiety zostały zapytane przez położną na pierwszej wizycie położniczej o swoją dietę na miesiąc przed poczęciem oraz częstotliwość spożywania owoców, zielonych warzyw liściastych, ryb i fast foodów.
Okazuje się, że nie tylko palenie czy otyłość (co zostało potwierdzone już we wcześniejszych badaniach) mają wpływ na możliwość poczęcia oraz mogą przyczyniać się do niepłodności (braku ciąży w czasie dłuższym niż 12 miesięcy przy regularnych stosunkach płciowych bez stosowania antykoncepcji – definicja WHO). Takie zaburzenia może powodować również sposób odżywiania, który nie musi wiązać się z nadwagą czy otyłością.
Sprawdź też: Badanie na niepłodność bez analizy nasienia. Wykorzystuje sztuczną inteligencję
Jedzenie fast foodów, oprócz tego, że samo w sobie jest szkodliwe dla organizmu poprzez swoją kaloryczność i niską zawartość substancji odżywczych, przyczynia się również do zmniejszonego spożycia owoców i warzyw. Oba te czynniki powodują problemy z poczęciem i mogą wywołać niepłodność.
Badania wykazały, że:
- o 12 proc. w ciągu najbliższego roku zmniejsza się możliwość zajścia w ciążę u kobiet, które spożywają warzywa i owoce tylko 2 razy w tygodniu,
- o 16 proc. spada szansa na poczęcie dziecka w przypadku kobiet, które co najmniej 4 razy w tygodniu jedzą fast foody. Również czas zajścia w ciążę jest tu istotny, ponieważ pozytywny wynik testu pojawia się u nich co najmniej miesiąc później niż u kobiet nie spożywających hamburgerów i chipsów.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda udowodnili również, że dieta oparta na fast foodach zaburza także męską płodność i znacznie obniża jakość nasienia, a tym samym możliwość zapłodnienia partnerki nawet u młodych mężczyzn w wieku od 18 do 22 lat.
Zobacz także:
Jak zwiększyć płodność i zajść w ciążę?
Wniosek z badań jest oczywisty: chcąc zajść w ciążę należy zrezygnować ze „śmieciowego jedzenia” typu fast food, czyli m.in. chipsów, frytek, hot dogów, hamburgerów, słodkich napojów (zwłaszcza gazowanych), potraw smażonych w głębokim tłuszczu, a także gotowych słodyczy takich, jak ciasta i ciastka. Produkty te zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, co wpływa również na zmniejszenie płodności.
Należy więc unikać żywności przetworzonej, zawierającej duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans, bogatej w sól oraz cukier. Najlepiej zastąpić ją produktami roślinnymi, które uzupełnią niedobory witamin i związków mineralnych oraz dostarczą odpowiednich składników odżywczych.
Do zwiększenia płodności przyczynić się może prawidłowo skomponowana dieta zawierająca przede wszystkim:
- kwasy omega-3 – mają działanie przeciwzapalne, a zawiera je m.in. olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek oraz ryby np. łosoś, śledź, makrela,
- witaminy z grupy B – w tym przede wszystkim kwas foliowy, B6, B12, które znajdziemy w rybach, warzywach, nasionach roślin strączkowych, mięsie, orzechach, produktach zbożowych,
- żelazo – jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, która może zaburzać cykl menstruacyjny u kobiet i osłabiać jakość spermy u mężczyzn. Źródłem żelaza w diecie są jaja, mięso, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa,
- cynk – wpływa na wytwarzanie hormonów płciowych oraz prawidłowy przebieg owulacji i cyklu menstruacyjnego. Znajdziemy go w nabiale, rybach, jajach, pestkach dyni i słonecznika, orzechach, pieczywie razowym, mięsie, kaszy gryczanej,
- selen – poprawia ruchliwość plemników, a jego niedobór w przypadku kobiet może być przyczyną poronień oraz powikłań ciąży. Znajduje się w sezamie, orzechach brazylijskich, mące pełnoziarnistej rybach i owocach morza,
- antyoksydanty – niszczą wolne rodniki zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie oraz niwelując stany zapalne, co wpływa na polepszenie ogólnej kondycji organizmu. Zawierają je świeże warzywa takie jak pomidory, papryka, natki pietruszki oraz owoce szczególnie jagodowe (jagody, maliny, borówki) a także cytrusy, jabłka.
Oprócz niewłaściwej diety bogatej w produkty wysokoprzetworzone niekorzystny wpływ na płodność, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn mają także: nieprawidłowa masa ciała (nadwaga czy otyłość, ale też niedowaga) oraz stres, brak aktywności fizycznej i używki.
Należy również pamiętać, że niepłodność może mieć różne przyczyny i sama zmiana diety nie zawsze musi przynieść oczekiwany efekt w postaci ciąży. Najlepiej więc zasięgnąć profesjonalnej pomocy i zgłosić się do lekarza ginekologa, który zleci przeprowadzenie odpowiednich badań, pomocnych w znalezieniu konkretnej przyczyny niepłodności i rozpoczęciu właściwego leczenia.
Czytaj także: Pijesz kawę w ciąży? Twoje dziecko może być niższe od rówieśników. Kofeina może zaburzać rozwój i hamować wzrost dziecka
Źródło:
WOMEN WHO EAT FAST FOOD TAKE LONGER TO BECOME PREGNANT The University of Adelaide
Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy Oxford Academic