Ekspert o soku z ziemniaka. To hit czy kit? Poznaj potwierdzone działanie prozdrowotne tego napoju i dowiedz się, jak bezpiecznie go pić

Marta Siesicka-Osiak
Już na początku XIX w. soku z ziemniaków używano do leczenia dolegliwości żołądkowych.
Już na początku XIX w. soku z ziemniaków używano do leczenia dolegliwości żołądkowych. Richard Villalonundefined / GettyImages
Sok z ziemniaka to napój budzący wiele kontrowersji. Jednym kojarzy się jedynie z bólem brzucha, inni znają jego liczne zastosowania w medycynie ludowej. Od kiedy trafił pod lupę naukowców, zaskakuje kolejnymi potwierdzonymi właściwościami. Na co może pomóc? Jak bezpiecznie go pić? O to zapytaliśmy eksperta z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Spis treści

Właściwości soku z ziemniaka. Na co może pomóc? Poznaj sprawdzone fakty

Sok z ziemniaka jest źródłem licznych witamin i składników mineralnych. Niektórzy mogą być zaskoczeni, że znajdziemy w nich aż tyle substancji aktywnych. Są wśród nich m.in.:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • witamina K,
  • witamina A,
  • przeciwutleniacze.

W sieci można znaleźć informacje na temat szeregu korzyści płynących z picia z soku z ziemniaka, jednak nie wszystkie z nich mają swoje potwierdzenie w badaniach naukowych. Wiele z doniesień wywodzi się z medycyny ludowej, inne oparte są na wiedzy dotyczącej substancji czynnych zawartych w surowych ziemniakach. Przedstawiamy te, które opierają się na faktach:

  1. Przeprowadzone przez polskich naukowców badania na zwierzętach wykazały korzystne działanie soku z ziemniaka w niwelowaniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego.
  2. Jak możemy przeczytać w materiale „Sok z ziemniaka ma lecznicze właściwości? Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”, badacze wykazali korzystne działanie terapeutyczne soku z ziemniaka w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego.
  3. Naukowcy z UPP udowodnili ponadto pozytywne działanie soku z ziemniaka w terapii nieswoistych zapaleń jelit (IBD), takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Mniejszą jego efektywność wykazano wobec wrzodów żołądka powodowanych przez bakterię Helicobacter pylori.

Jak bezpiecznie pić sok z ziemniaka? Ile można pić go dziennie?

Ponieważ ciężko znaleźć szczegółowe informacje dotyczące tego, ile soku można pić dziennie, poprosiliśmy o pomoc eksperta – dr. inż. Przemysława Kowalczewskiego z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, który zajmuje się m.in. badaniami nad przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym działaniem soku z ziemniaka.

– Nie ma oficjalnych rekomendacji dotyczących tego, ile soku z ziemniaka powinniśmy spożywać, czy też jak długo ma trwać kuracja. Przynajmniej nie ma oficjalnych rekomendacji naukowych. Badania nadal trwają i nie są te mechanizmy prozdrowotności jeszcze tak poznane, by jasno mówić o rekomendacjach. Ba, sok sokowi nie jest równy, bo różne odmiany dają różny sok o różnej aktywności! W naszych badaniach jako bezpieczną dawkę dzienną stosowaliśmy taką ilość soku, którą otrzymamy z 200 gramów ziemniaków. To porcja ziemniaków standardowo spożywana w posiłku, więc też w pełni bezpieczna dawka soku – tłumaczy dr Kowalczewski.

Zapytaliśmy także o bezpieczeństwo picia soku z ziemniaków.

– Polskie ziemniaki są naprawdę dobrej jakości i sok z nich działa biologicznie aktywnie. Stosowaliśmy kilka odmian w badaniach, a także stosowaliśmy nawet sok z krochmalni, z ziemniaków skrobiowych. Wszystkie działały korzystnie (różnie, ale wszystkie). Ważnych jest jednak kilka zasad. Ziemniaki mogą być – podobnie, jak i inne warzywa okopowe – mocno skażone mikrobiologicznie mikroflorą gleby. Trzeba wybrać zatem te nieuszkodzone bulwy, porządnie umyć, obrać ze skórki i dopiero wtedy (jeszcze raz przemywając) robić sok. Nasze testy pokazały, że to radykalnie ogranicza skażenie mikrobiologiczne takiego soku. Soku też nie przechowujemy długo – wyprodukowany raczej spożywamy na bieżąco – mówi ekspert.

Podkreśla, że z bezpieczeństwem należy też wiązać spożycie skrobi, a właściwie jej unikanie jej spożywania.

– Nie trawimy surowej skrobi z ziemniaków, zatem kiedy zrobimy sok, musimy poczekać kilkanaście minut, aż skrobia osiądzie na dnie (charakterystyczny biały placek na dnie szklanki) i wypijać możemy tylko to, co jest ponad (najlepiej zlać to sobie do innego naczynia). Taki sok nie powinien zaszkodzić. Surowe ziemniaki to powód niepójścia do szkoły właśnie przez surową skrobię – śmieje się dr Kowalczewski.

Dodaje, że ma nadzieję, iż w niedalekiej przyszłości będą dostępne odpowiednio przygotowane produkty, które będzie można kupić i spożywać. – Ciężko nad tym pracujemy, by takie się na półkach pojawiły – dodaje.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia