Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej. Obejrzysz go na stronie placówki! Nadchodzi wyczekiwana rewolucja w żywieniu pacjentów. Co już wiemy?

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Posiłki w szpitalach będą w końcu lepsze. Prace nad nowymi przepisami są już na finiszu. „Dobry posiłek w szpitalu” będzie najpierw programem pilotażowym, by pomóc we wprowadzeniu zmian na skalę krajową. Placówkom przyznano dodatkowe środki, a wymagania co do diet są coraz bardziej sprecyzowane. Sprawdź, co już wiadomo!

Spis treści

Problemy z jedzeniem w polskich szpitalach

Posiłki w szpitalach znane są ze złej jakości. Choć powinny być zdrowe i wspierać powrót do zdrowia, nierzadko nie spełniają wielu wymagań. Z tą bolączką resort zdrowia mierzy się od lat, a obecne prace nad wymaganiami odn. żywienia pacjentów trwają od lipca 2022 r.

Pacjentka je posiłek w szpitalu
Prawidłowa dieta to nieodłączna część leczenia, jednak w polskich szpitalach często nie spełnia odpowiednich wymogów araraadt/123RF

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia ujrzał wreszcie światło dzienne. Ma zaradzić licznym nieprawidłowościom, które wykazano m.in. w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r. To przede wszystkim nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów szpitalnych.

Do najczęstszych błędów żywieniowych, na które zwrócono uwagę, należą:

  • mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego,
  • zbyt dużo produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu,
  • zaniżona wartość kaloryczna diet,
  • nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki,
  • zawyżona zawartość soli.

Tymczasem żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno zasadniczo odbiegać od żywienia osób zdrowych. Powinno stanowić jedynie modyfikację prawidłowego sposobu żywienia i może obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych. Konieczna może być też eliminacje produktów i składników spożywczych powodujących alergię u danego pacjenta.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Niestety, w obecnej sytuacji aż 8 na 10 hospitalizowanych pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej, a u 30 procent stwierdza się niedożywienie – podaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zmiany prawne mają temu zaradzić, bo w ich ramach placówki otrzymają dodatkowe środki, a NFZ zadba, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.

Dobry posiłek w szpitalu – co w projekcie programu?

Początkiem zmian jest wprowadzenie programu pilotażowego MZ „Dobry posiłek w szpitalu”. W projekcie rozporządzenia, który przekazano do szybkich, czterodniowych konsultacji w czwartek 14 września 2023 r., zawarto szereg wymagań co do diet pacjentów.

Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki w szpitalach będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Ma on zawierać informacje m.in. na temat:

  • rodzaju posiłku,
  • składu produktów,
  • kaloryczności i wartości odżywczej w 100 g oraz porcji posiłku (zawartości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli),
  • sposobu obróbki,
  • obecności alergenów.

Dodatkowo na stronie internetowej szpitala będą codziennie publikowane zdjęcia co najmniej dwóch posiłków z najczęściej stosowanych diet danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Jak podkreślono w uzasadnieniu projektu, diety pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Co więcej, żywienie chorych powinno uwzględniać także ich aktualną sytuację zdrowotną. Musi być więc dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia świadczeniobiorcy .

Jak podkreśla Ministerstwo Zdrowia, na wyżywienia każdego pacjenta przeznaczona jest dodatkowo stawka w wysokości 25,00 zł za osobę na dzień pobytu na oddziale. Wdrożeniem, finansowaniem, monitorowaniem i ewaluacją programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” zajmie się Narodowy Fundusz Zdrowia. (PAP)

Agata Zbieg
agz/ par/ arz

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

z
znaffca
No to obsługa kuchni będzie miała co wynosić do domu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia