Spis treści
Problemy z jedzeniem w polskich szpitalach
Posiłki w szpitalach znane są ze złej jakości. Choć powinny być zdrowe i wspierać powrót do zdrowia, nierzadko nie spełniają wielu wymagań. Z tą bolączką resort zdrowia mierzy się od lat, a obecne prace nad wymaganiami odn. żywienia pacjentów trwają od lipca 2022 r.
Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia ujrzał wreszcie światło dzienne. Ma zaradzić licznym nieprawidłowościom, które wykazano m.in. w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r. To przede wszystkim nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów szpitalnych.
Do najczęstszych błędów żywieniowych, na które zwrócono uwagę, należą:
- mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego,
- zbyt dużo produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu,
- zaniżona wartość kaloryczna diet,
- nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki,
- zawyżona zawartość soli.
Tymczasem żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno zasadniczo odbiegać od żywienia osób zdrowych. Powinno stanowić jedynie modyfikację prawidłowego sposobu żywienia i może obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych. Konieczna może być też eliminacje produktów i składników spożywczych powodujących alergię u danego pacjenta.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Niestety, w obecnej sytuacji aż 8 na 10 hospitalizowanych pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej, a u 30 procent stwierdza się niedożywienie – podaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zmiany prawne mają temu zaradzić, bo w ich ramach placówki otrzymają dodatkowe środki, a NFZ zadba, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.
Dobry posiłek w szpitalu – co w projekcie programu?
Początkiem zmian jest wprowadzenie programu pilotażowego MZ „Dobry posiłek w szpitalu”. W projekcie rozporządzenia, który przekazano do szybkich, czterodniowych konsultacji w czwartek 14 września 2023 r., zawarto szereg wymagań co do diet pacjentów.
Co jeść, żeby szybko odzyskać zdrowie po chorobie? Na te mity uważaj
Co trzeba jeść, by szybko wrócić do zdrowia po chorobie? Czy dla rekonwalescenta najlepsze są posiłki domowe? Czy najzdrowsze produkty zawsze będą pomocne? Na temat diety dla rekonwalescenta krąży wie...
Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki w szpitalach będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Ma on zawierać informacje m.in. na temat:
- rodzaju posiłku,
- składu produktów,
- kaloryczności i wartości odżywczej w 100 g oraz porcji posiłku (zawartości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli),
- sposobu obróbki,
- obecności alergenów.
Dodatkowo na stronie internetowej szpitala będą codziennie publikowane zdjęcia co najmniej dwóch posiłków z najczęściej stosowanych diet danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Jak podkreślono w uzasadnieniu projektu, diety pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Co więcej, żywienie chorych powinno uwzględniać także ich aktualną sytuację zdrowotną. Musi być więc dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia świadczeniobiorcy .
Jak podkreśla Ministerstwo Zdrowia, na wyżywienia każdego pacjenta przeznaczona jest dodatkowo stawka w wysokości 25,00 zł za osobę na dzień pobytu na oddziale. Wdrożeniem, finansowaniem, monitorowaniem i ewaluacją programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” zajmie się Narodowy Fundusz Zdrowia. (PAP)
Agata Zbieg
agz/ par/ arz
Jedzenie w szpitalu nie musi być nudne. Nadchodzi koniec niesmacznych posiłków
Jedzenie w szpitalu to od dawna temat dyskusji. Najwyższa Izba Kontroli już w 2009 roku opublikowała raport alarmujący o problemie z odżywianiem pacjentów oddziałów szpitalnych. W 2022 roku Ministerst...
Źródło: