Spis treści
Niedożywienie dotyka co trzeciego pacjenta w szpitalu
Niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych w Polsce – podaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Jednocześnie aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Jak z kolei zwraca uwagę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych.
Sprawdź: Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej. Obejrzysz go na stronie placówki
Tymczasem niewłaściwie dobrana dieta i niedożywienie mogą wpływać negatywnie na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia. Niestety, jedzenie w szpitalach jest nierzadko tak złe, że stało się przez to sławne. Sytuacji zaradzić ma wznowienie prac nad obowiązującymi wymaganiami.

Niedobory w diecie są groźne dla zdrowia! Zobacz, jakie choroby powodują
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia pełnowartościowy i odżywczy pokarm, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy, składniki mineralne, energię i białko. Gdy n...
Posiłki w szpitalach mają być lepsze. Dostępne będą też diety
Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 r. Określa on m.in. rodzaje diet i zakłada wprowadzenie 15 diet oraz 9 ich modyfikacji. Obejmuje także rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze, wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet, oraz wartość odżywczą i wartość energetyczną stosowanych diet szpitalnych.
Zobacz: Posiłki w szpitalach 2023. Zobaczcie, jakie dania dostają pacjenci na śniadanie, obiad i kolację
Jak podano, od lipca 2022 r. trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Instytutem Matki i Dziecka.
Według informacji MZ w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę „dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia”. Resort zdrowia informuje że aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę. „Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione” – zapewniono. (PAP)
Czytaj też:
Agata Zbieg
agz/ mhr/ arz
Wsparcie dla osób starszych
Źródło:
