Niedożywienie szpitalne u co trzeciego pacjenta. MZ wznawia prace nad polepszeniem posiłków. Jedzenie w szpitalach ma być elementem leczenia

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Szpitalna dieta bywa bardzo uboga. Choć zdarzają się placówki, które żywią pacjentów w należyty sposób, znacznie częściej słyszy się o fatalnym jedzeniu w szpitalach.
Szpitalna dieta bywa bardzo uboga. Choć zdarzają się placówki, które żywią pacjentów w należyty sposób, znacznie częściej słyszy się o fatalnym jedzeniu w szpitalach. kzenon/123RF
Odpowiednia dieta to niezbędny element leczenia, jednak nie otrzymuje jej aż 80 procent chorych w szpitalach, a ponad 30 procent to osoby niedożywione. W związku z koniecznością zmian diet szpitalnych i poprawy jakości jedzenia Ministerstwo Zdrowia wznawia prace nad projektem dedykowanego rozporządzeniem z uwzględnieniem koniecznych zmian.

Spis treści

Niedożywienie dotyka co trzeciego pacjenta w szpitalu

Niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych w Polsce – podaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Jednocześnie aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Jak z kolei zwraca uwagę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych.

Sprawdź: Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej. Obejrzysz go na stronie placówki

Tymczasem niewłaściwie dobrana dieta i niedożywienie mogą wpływać negatywnie na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia. Niestety, jedzenie w szpitalach jest nierzadko tak złe, że stało się przez to sławne. Sytuacji zaradzić ma wznowienie prac nad obowiązującymi wymaganiami.

Posiłki w szpitalach mają być lepsze. Dostępne będą też diety

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 r. Określa on m.in. rodzaje diet i zakłada wprowadzenie 15 diet oraz 9 ich modyfikacji. Obejmuje także rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze, wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet, oraz wartość odżywczą i wartość energetyczną stosowanych diet szpitalnych.

Zobacz: Posiłki w szpitalach 2023. Zobaczcie, jakie dania dostają pacjenci na śniadanie, obiad i kolację

Jak podano, od lipca 2022 r. trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Instytutem Matki i Dziecka.

Według informacji MZ w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę „dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia”. Resort zdrowia informuje że aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę. „Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione” – zapewniono. (PAP)

Czytaj też:

Agata Zbieg
agz/ mhr/ arz

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Wsparcie dla osób starszych

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia