Spis treści
Dlaczego warto jeść buraki? Sprawdź ich właściwości zdrowotne
Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które stanowią składnik wielu zup, sałatek, soków, a nawet zdrowotnych koktajli. Obecnie uważa się, że buraki należą do superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej po nie sięgać.
Dlaczego warto jeść buraki i barszcz czerwony?
Ile kalorii mają buraki? Właściwości odżywcze buraków ćwikłowych
Burak to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 38 kcal. Dodatkowo taka sama porcja ugotowanego warzywa stanowi źródło 1,6 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz znikomych ilości tłuszczu – 0,1 g. Warto również wspomnieć, że burak zawiera spore ilości błonnika pokarmowego (2 g), który wspiera pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz przyspiesza przesuwanie niestrawionych resztek pokarmowych w dalsze części jelita grubego.
Sprawdź również: Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię. Podajemy prosty przepis
Co jeszcze zawierają buraki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):
- witaminę A – 33 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminę E – 0,04 mg,
- witaminę B1 – 0,031 mg,
- witaminę B2 – 0,04 mg,
- witaminę B3 – 0,33 mg,
- witaminę B6 – 0,067 mg,
- sód – 78 mg,
- potas – 325 mg,
- wapń – 16 mg,
- żelazo – 0,8 mg,
- magnez – 23 mg,
- fosfor – 40 mg,
- mangan – 0,33 mg,
- miedź – 0,08 mg,
- cynk – 0,35 mg.
Warto wspomnieć, że buraki stanowią cenne źródło żelaza niehemowego, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego, a także odpowiada za prawidłową pracę wszystkich mięśni, w tym serca.
Należy również pamiętać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 30. Natomiast ugotowane warzywo ma średni indeks glikemiczny (65), dlatego osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny spożywać tylko umiarkowane ilości buraków lub barszczu czerwonego.
Zastosowanie buraków w kuchni. Barszcz czerwony, a może zakwas buraczany?
Buraki mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Z surowych buraków można przygotować wiele sałatek i odżywczych soków wzmacniających układ krwiotwórczy oraz odporność. Do takiej mikstury z surowym burakiem warto dodać produkty z witaminą C, dzięki czemu żelazo będzie lepiej się wchłaniać – można dodać sok z cytryny lub garść natki pietruszki.
Dodatkowo z buraków ćwikłowych warto przygotować zakwas, który idealnie sprawdzi się do przygotowania świątecznego barszczu czerwonego. Ten lekko kwaśny napój wykazuje również szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe.
Dowiedz się więcej: Co zrobić z buraków na obiad? Sprawdź najlepsze przepisy
Z buraków można również przygotować syrop na ból gardła, kaszel i chrypkę. Jego wykonanie jest niezwykle proste i szybkie, a korzyści zdrowotne można zaobserwować już po kilku dniach stosowania. Co ważne, taką miksturę można podawać również dzieciom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dorota Gardias rozebrała się do naga przed obiektywem. Wygląda jak bogini! [zdjęcia]
- Spędził w więzieniu niesłusznie 18 lat i ponownie walczy w sądzie. Dlaczego?
- Wiadomo już, jaki specjalny strój przywdzieje Karol w dniu swojej koronacji
- Makabryczny wypadek pielgrzymów. Dziesiątki ofiar śmiertelnych - WIDEO
Polecane oferty
kup teraz

WMF Kitchenminis 4211129128131
Założona w 1853r i znana ze stylowego wzornictwa ł…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026ECA Czerwony Karmelek
Blender KitchenAid Artisan K400 CA 5KSB4026ECA kar…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz