https://stronazdrowia.pl
reklama

Niepozorne warzywa, moc właściwości. Barszcz i buraki wspierają układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w niestrawności

Agata Siemiaszko
Barszcz to niezwykle popularna w Polsce zupa. Jest też bardzo zdrowa!
Barszcz to niezwykle popularna w Polsce zupa. Jest też bardzo zdrowa! fot. stockking/ Freepik
Regularnie sięgasz po buraki, sok lub syrop buraczany czy domowy barszcz czerwony? To dobry wybór – produkty z buraków dostarczają cennych witamin i minerałów wspierających kondycję organizmu. Obecne w nich antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne płyną z włączenia buraków i barszczu czerwonego do codziennej diety.

Spis treści

Dlaczego warto jeść buraki? Właściwości zdrowotne buraków. Należą do superfoods

Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które stanowią składnik wielu zup, sałatek, soków, a nawet zdrowotnych koktajli. Obecnie uważa się, że buraki należą do superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej po nie sięgać.

Dlaczego warto jeść buraki i barszcz czerwony?

Ile kalorii mają buraki? Właściwości odżywcze buraków ćwikłowych

Burak to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 38 kcal. Dodatkowo taka sama porcja ugotowanego warzywa stanowi źródło 1,6 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz znikomych ilości tłuszczu – 0,1 g. Warto również wspomnieć, że burak zawiera spore ilości błonnika pokarmowego (2 g), który wspiera pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz przyspiesza przesuwanie niestrawionych resztek pokarmowych w dalsze części jelita grubego.

Sprawdź również: Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię. Podajemy prosty przepis

Co jeszcze zawierają buraki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):

  • witaminę A – 33 jednostki międzynarodowe (IU),
  • witaminę E – 0,04 mg,
  • witaminę B1 – 0,031 mg,
  • witaminę B2 – 0,04 mg,
  • witaminę B3 – 0,33 mg,
  • witaminę B6 – 0,067 mg,
  • sód – 78 mg,
  • potas – 325 mg,
  • wapń – 16 mg,
  • żelazo – 0,8 mg,
  • magnez – 23 mg,
  • fosfor – 40 mg,
  • mangan – 0,33 mg,
  • miedź – 0,08 mg,
  • cynk – 0,35 mg.
Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Warto wspomnieć, że buraki stanowią cenne źródło żelaza niehemowego, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego, a także odpowiada za prawidłową pracę wszystkich mięśni, w tym serca.

Należy również pamiętać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 30. Natomiast ugotowane warzywo ma średni indeks glikemiczny (65), dlatego osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny spożywać tylko umiarkowane ilości buraków lub barszczu czerwonego.

Zastosowanie buraków w kuchni

Buraki mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Z surowych buraków można przygotować wiele sałatek i odżywczych soków wzmacniających układ krwiotwórczy oraz odporność. Do takiej mikstury z surowym burakiem warto dodać produkty z witaminą C, dzięki czemu żelazo będzie lepiej się wchłaniać – można dodać sok z cytryny lub garść natki pietruszki.

Dodatkowo z buraków ćwikłowych warto przygotować zakwas, który idealnie sprawdzi się do przygotowania świątecznego barszczu czerwonego. Ten lekko kwaśny napój wykazuje również szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe.

Dowiedz się więcej: Co zrobić z buraków na obiad? Sprawdź najlepsze przepisy

Z buraków można również przygotować syrop na ból gardła, kaszel i chrypkę. Jego wykonanie jest niezwykle proste i szybkie, a korzyści zdrowotne można zaobserwować już po kilku dniach stosowania. Co ważne, taką miksturę można podawać również dzieciom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia