Spis treści
Dlaczego warto jeść buraki? Sprawdź ich właściwości zdrowotne
Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które stanowią składnik wielu zup, sałatek, soków, a nawet zdrowotnych koktajli. Obecnie uważa się, że buraki należą do superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej po nie sięgać.
Dlaczego warto jeść buraki i barszcz czerwony?
Ile kalorii mają buraki? Właściwości odżywcze buraków ćwikłowych
Burak to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 38 kcal. Dodatkowo taka sama porcja ugotowanego warzywa stanowi źródło 1,6 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz znikomych ilości tłuszczu – 0,1 g. Warto również wspomnieć, że burak zawiera spore ilości błonnika pokarmowego (2 g), który wspiera pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz przyspiesza przesuwanie niestrawionych resztek pokarmowych w dalsze części jelita grubego.
Sprawdź również: Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię. Podajemy prosty przepis
Co jeszcze zawierają buraki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):
- witaminę A – 33 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminę E – 0,04 mg,
- witaminę B1 – 0,031 mg,
- witaminę B2 – 0,04 mg,
- witaminę B3 – 0,33 mg,
- witaminę B6 – 0,067 mg,
- sód – 78 mg,
- potas – 325 mg,
- wapń – 16 mg,
- żelazo – 0,8 mg,
- magnez – 23 mg,
- fosfor – 40 mg,
- mangan – 0,33 mg,
- miedź – 0,08 mg,
- cynk – 0,35 mg.
Warto wspomnieć, że buraki stanowią cenne źródło żelaza niehemowego, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego, a także odpowiada za prawidłową pracę wszystkich mięśni, w tym serca.
Należy również pamiętać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 30. Natomiast ugotowane warzywo ma średni indeks glikemiczny (65), dlatego osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny spożywać tylko umiarkowane ilości buraków lub barszczu czerwonego.
Na krążenie i trawienie. Jedz go więcej, a zobaczysz efekty
Nie jest tak prosty w obsłudze, jak pomidor czy sałata. Burak wymaga przygotowania, ale nagrodą za trochę wysiłku są niezwykłe właściwości. Warzywo jest lekkie i wspomaga układ trawienia, a zwłaszcza ...
Zastosowanie buraków w kuchni. Barszcz czerwony, a może zakwas buraczany?
Buraki mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Z surowych buraków można przygotować wiele sałatek i odżywczych soków wzmacniających układ krwiotwórczy oraz odporność. Do takiej mikstury z surowym burakiem warto dodać produkty z witaminą C, dzięki czemu żelazo będzie lepiej się wchłaniać – można dodać sok z cytryny lub garść natki pietruszki.
Dodatkowo z buraków ćwikłowych warto przygotować zakwas, który idealnie sprawdzi się do przygotowania świątecznego barszczu czerwonego. Ten lekko kwaśny napój wykazuje również szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe.
Dowiedz się więcej: Co zrobić z buraków na obiad? Sprawdź najlepsze przepisy
Z buraków można również przygotować syrop na ból gardła, kaszel i chrypkę. Jego wykonanie jest niezwykle proste i szybkie, a korzyści zdrowotne można zaobserwować już po kilku dniach stosowania. Co ważne, taką miksturę można podawać również dzieciom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.
Naturalny i tani zamiennik syropu z apteki. Pomoże zwalczyć kaszel i chrypkę
Syrop z buraka to tani, a równocześnie zdrowszy i równie skuteczny zamiennik syropu na kaszel z apteki. Buraki są smaczne, zdrowe i łatwodostępne. Można z nich zrobić syrop z buraka, który łagodzi kas...