To „zdrowe” warzywo ma najwięcej pestycydów. Jest na szczycie listy 12 najbardziej zanieczyszczonych produktów. Czy można je w ogóle jeść?

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
To popularne warzywo znalazło się na szczycie listy Dirty Dozen 2025 (Brudnej Dwunastki) – produktów najbardziej skażonych pestycydami. Dowiedz się, jakie zagrożenia niesie dla zdrowia i czy można je bezpiecznie jeść. Sprawdź całą listę 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców.

Spis treści

„Brudna Dwunastka” 2025. Lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw

Zgodnie z Przewodnikiem Klienta dotyczącym Pestycydów w Produktach Rolnych z 2025 roku, ponad 90 proc. próbek kilkunastu popularnych owoców i warzyw zawierało potencjalnie szkodliwe pozostałości pestycydów.

Uznawany za zdrowe warzywo szpinak ma najwięcej pestycydów i znajduje się na szczycie listy zwanej Brudną dwunastką.
Uznawany za zdrowe warzywo szpinak ma najwięcej pestycydów i znajduje się na szczycie listy zwanej Brudną dwunastką.
azerbaijan stockers/freepik.com

Lista tych produktów, znana jako „Brudna Dwunastka”, została opracowana przez Environmental Working Group (EWG). Ta amerykańska prozdrowotna organizacja non-profit od 2004 roku publikuje coroczne raporty na podstawie najnowszych danych rządowych dotyczących badań żywności nieorganicznej.

Spośród 47 produktów objętych analizą, te 12 owoców i warzyw było najbardziej zanieczyszczonych pestycydami:

  1. szpinak,

  2. truskawki,

  3. jarmuż (oraz liście gorczycy i kapusta włoska),

  4. winogrona,

  5. brzoskwinie,

  6. wiśnie,

  7. nektarynki,

  8. gruszki,

  9. jabłka,

  10. jeżyny,

  11. borówki,

  12. ziemniaki.

Szpinak ma najwięcej pestycydów. Nie oznacza to, że masz go nie jeść

Na szczycie listy najbardziej zanieczyszczonych produktów, znalazł się szpinak. Jest on warzywem niezwykle bogatym w składniki odżywcze i stanowi podstawę zdrowej diety. Niestety, według danych, zawiera on najwięcej pozostałości pestycydów pod względem masy spośród wszystkich badanych produktów.

Aż trzy czwarte badanych (76 proc.)próbek szpinaku konwencjonalnego, czyli nieorganicznego, było zanieczyszczonych permetyryną. Ten neurotoksyczny insektycyd jest zakazany do stosowania w uprawach spożywczych w Europie od 2000 roku. W dużych dawkach permetryna może przeciążyć układ nerwowy, prowadząc do drżenia i drgawek. Jest ona stosowana w produktach na wszy oraz odstraszających komary.

Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował wyniki analiz pestycydów z 2016 roku, przeprowadzonych na 642 próbkach szpinaku konwencjonalnego. Badania wykazały średnio 7 pestycydów w próbkach szpinaku. Co więcej, w jednej próbce wykryto aż 19 różnych pestycydów lub produktów ich rozpadu. Za większość tych pozostałości odpowiadały cztery substancje: jeden insektycyd i trzy fungicydy.

Jednak większość pestycydów znalezionych w próbkach konwencjonalnego szpinaku została uznana przez Agencję Ochrony Środowiska za legalne i bezpieczne. 

Jak wyjaśnia Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG, celem dorocznego raportu nie jest zniechęcanie konsumentów do spożywania owoców i warzyw. Wręcz przeciwnie, są one kluczowe dla zdrowia. Raport ma jedynie dostarczyć narzędzi, które pomogą rodzinom świadomie zdecydować, czy warto kupować ekologiczne wersje najczęściej spożywanych owoców i warzyw.

– Przewodnik ma pomóc konsumentom jeść dużo owoców i warzyw, jednocześnie starając się ograniczyć narażenie na pestycydy. Jedną z rzeczy, którą wiele recenzowanych badań wykazało wielokrotnie, jest to, że gdy ludzie przechodzą z diety konwencjonalnej na dietę organiczną, można naprawdę zobaczyć mierzalne poziomy redukcji poziomów pestycydów w moczu – powiedziałaAlexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG.

Czy pestycydy są szkodliwe dla zdrowia?

Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), badania wskazują, że najbardziej narażone na kontakt z pestycydami są osoby zatrudnionew rolnictwie i szklarniach, weterynarze, opiekunowie zwierząt, architekci krajobrazu oraz pracownicy firm zajmujących się pielęgnacją trawników i zwalczaniem szkodników. Natomiast najbardziej zagrażają one dzieciom i kobietom w ciąży.

– Wpływ pestycydów na zdrowie zależy od ich rodzaju, ilości, na jaką jesteśmy narażeni, oraz czasu ekspozycji – wyjaśnia Darin Detwiler, profesor na Northeastern University (Boston, Stany Zjednoczone).

Niemniej jednak liczne badania wiążą pestycydy z szeregiem potencjalnych problemów zdrowotnych, do których należą:

  • porody przedwczesne,

  • wady cewy nerwowej u płodu,

  • poronienia i zwiększone ryzyko uszkodzeń genetycznych,

  • niższe stężenie plemników,

  • możliwy wzrost ryzyka chorób serca i nowotworów.

Warto jednak pamiętać, że większość danych dotyczących zagrożeń związanych z pestycydami koncentruje się na wysokich poziomach i długotrwałej ekspozycji na te substancje.

– Przy śladowych ilościach występujących w żywności nie ma solidnych dowodów na szkodliwość. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania produktów rolnych znacznie przewyższają jakiekolwiek minimalne ryzyko wynikające z ekspozycji na pestycydy – mówi dietetyk Keri Gans.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia