Spis treści
Tym produktem zastąp płatki owsiane błyskawiczne
Płatki owsiane błyskawiczne to mało korzystny wybór ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG). Po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie szybko i gwałtownie. Tak szybki wzrost cukru powoduje duży wyrzut insuliny, co z kolei prowadzi do szybkiego spadku energii i uczucia głodu.

Częste spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym może zaburzać gospodarkę węglowodanową organizmu, a w dłuższej perspektywie przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, cukrzycy, a także sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej, szczególnie w niechcianych miejscach.
Dlatego lepiej wybierać płatki owsiane górskie lub zwykłe. Są mniej przetworzone, charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym i powodują wolniejszy, bardziej stabilny wzrost cukru we krwi, co sprzyja utrzymaniu zdrowia i lepszemu samopoczuciu.
Wafle ryżowe nie są tak zdrowe, jak ci się wydaje
Kolejny produkt, który wiele osób uważa za zdrowy, to wafle ryżowe. Choć wydają się lekką i niskokaloryczną przekąską, w rzeczywistości mają dość wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Taki szybki wzrost cukru nie sprzyja utrzymaniu stabilnej energii i może powodować szybki powrót uczucia głodu.
Nie należy także traktować wafli ryżowych jako pełnoprawnego zamiennika pieczywa. Lepiej sięgać po nie okazjonalnie, łącząc z białkiem i zdrowymi tłuszczami, które pomagają ustabilizować poziom cukru. Warto też uważać na dodatki, bo często wafle podawane są z dosładzanymi kremami, dżemami czy słodkimi serkami, co dodatkowo pogarsza ich wpływ na nasz organizm.
Czy batony zbożowe to dobry wybór?
Batony zbożowe często uchodzą za zdrową przekąskę, szczególnie wśród osób aktywnych i tych, które chcą coś szybko zjeść „w biegu”. Niestety, regularne sięganie po ten produkt, może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku.
Wiele batonów reklamowanych jako „owocowe” zawiera jedynie minimalne ilości prawdziwych owoców, często to zaledwie 1–3 proc. Oprócz niskiej zawartości prawdziwych owoców, batony owocowe często zawierają spore ilości dodanych cukrów, w tym fruktozy, syropów glukozowo-fruktozowych czy innych słodzików. To właśnie one często odpowiadają za słodki smak tych przekąsek.
Opinia dietetyka o zupach w formie płynnej, gotowych do spożycia po podgrzaniu
Dr Bartosz Kulczyński nie poleca kupowania gotowych zup, które są gotowe do spożycia po podgrzaniu. Tego rodzaju produkty stanowią źródło dużej ilości soli, którą często trudno zauważyć. Choć takie zupy zwykle nie zawierają konserwantów ani sztucznych wzmacniaczy smaku, ich skład i smak nie dorównują domowym, własnoręcznie przygotowanym potrawom. W wielu gotowych zupach znajduje się około 1 gram soli na 100 gramów produktu, co przy standardowej porcji wynoszącej około 400 gramów oznacza nawet 4 gramy soli. To niemal cały dzienny limit spożycia, który wynosi około 5 gramów.
Źródło: Dr Bartek Kulczyński - YouTube









