Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu partię kurkumy mielonej z powodu obecności w niej groźnej bakterii. Pałeczki Salmonelli wykryto w opakowaniach...
Chlebek bananowy – zdrowe śniadanie i przekąska. Przepis na klasyczny chleb bananowy i ciasto bananowe fit
Chlebek bananowy to wypiek, który można przygotować w wielu różnych wydaniach. Oprócz zachwycającego smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych i...
Czerwona, biała i czarna porzeczka – właściwości i wartość odżywcza. Jak zrobić dżem, nalewkę i sok z czarnej i czerwonej porzeczki?
Porzeczka to bardzo popularny w Polsce i zdrowy owoc. Ma wysoką zawartość witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i wiele innych cennych składników. Do...
Maliny – właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza i kalorie. Jak zrobić sok, dżem i nalewkę z malin? Na co pomaga olej z pestek malin?
Maliny to jeden z najzdrowszych owoców sezonowych, który zawiera mało cukru, a wiele witamin i przeciwzapalnych związków. Wyjaśniamy, czym jest malina właściwa,...
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne, kalorie i związki odżywcze. Przepis na zalewę do ogórków kiszonych, wybór soli i dodatków
Ogórki kiszone to rodzaj naturalnego przetworu, który został poddany fermentacji mlekowej w celu uzyskania długiej trwałości. Ten tradycyjny sposób...
Zielone warzywa – niezbędny składnik zdrowej diety. Sprawdź, jakie mają właściwości i ile jeść! Czy zielone smoothie lub sok to dobry wybór?
Zielone warzywa należą do tych najzdrowszych – zwłaszcza, jeśli są liściaste! Zaleca się, by jeść je każdego dnia, a o zwiększenie ich spożycia powinny zadbać...
Dieta SIRT – zasady, efekty i opinie. Czy dieta sirtuinowa jest skuteczna? Przepis na zielony sok, sałatkę i smoothie
Dieta SIRT (inaczej sirtiunowa lub sirtfood) została opracowana w 2016 roku, ale rozgłos zyskała dopiero niedawno za sprawą spektakularnej metamorfozy znanej...
Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Kawa jest zdrowa! Co do tego nie ma już wątpliwości, zwłaszcza że picie jej wpisano w oficjalny zbiór zaleceń żywieniowych. Napar można przygotować na wiele...
Sztuczne barwniki wpływają na zachowanie i rozwój dzieci! Sprawdź najbardziej szkodliwe barwniki spożywcze i możliwe objawy po ich spożyciu
O wyborze produktu ze sklepowej półki w większym niż cena czy skład stopniu decyduje jego kolor, zwłaszcza w przypadku dzieci, które uwielbiają napoje i...
Agrest – właściwości, wartość odżywcza i kaloryczność. Przepis na dżem z agrestu i inne przetwory
Agrest (porzeczka agrest) to krzew owocowy, bardzo popularny i chętnie sadzony w ogródkach i na działkach. Agrest owocuje wcześnie, bo już w czerwcu, nie jest...
Owoce – kalorie, właściwości i wartości odżywcze różnych rodzajów. Ile owoców dziennie można jeść? Czy jedzenie ich na noc sprzyja tyciu?
Owoce to smaczne, odżywcze i niskokaloryczne produkty, jakie powinny znaleźć się każdego dnia w zdrowej i pełnowartościowej diecie. Stanowią źródło niezbędnych...
10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chronić się przed miażdżycą, zawałem i wylewem!
O swoje serce możesz dbać na co dzień! Wystarczy, że wprowadzisz w swoim życiu kilka dobrych zwyczajów i wzbogacisz dietę w pewne produkty. Sprawdź, jak na 10...
Smoothie TOP 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw
Pij owoce i warzywa w postaci smoothie! Wzbogacisz swoją dietę w witaminy i inne cenne związki, zyskując tak potrzebne doładowanie energii. Polecamy przepisy na...
Poprawka 171 odrzucona: zamienniki mleka bez cenzury w UE! Produkty roślinne są proekologiczne i coraz popularniejsze nie tylko wśród wegan
Parlament europejski odrzucił poprawkę nr 171, która miała wprowadzić ograniczenia dla żywności roślinnej. Sama UE promuje zrównoważoną gospodarkę i zdrowy tryb...
Dieta bezglutenowa – produkty bezpieczne dla osób z celiakią, alergią na gluten i nadwrażliwością na gluten
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, a produkty bezglutenowe są coraz szerzej dostępne na rynku. Jednak dieta ta nie...
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Domowy chleb może być nieporównanie zdrowszy od tego ze sklepu. Niezbędny jest jednak dobry przepis, a w przypadku najbardziej polecanego pieczywa na zakwasie –...
Gluten – czy produktów bezglutenowych powinni unikać tylko chorzy na celiakię? Komu służy dieta bezglutenowa?
Moda na produkty bezglutenowe na dobre opanowała trendy żywieniowe. Czy jednak wszystkim wychodzi to na zdrowie i czy można eliminować go z diety nie mając...
Nadwaga i otyłość u dzieci – jak im zapobiegać? Co robić, gdy BMI dziecka jest za wysokie i jak odchudzić je w bezpieczny i trwały sposób?
Lekarze alarmują, że polskie dzieci ważą coraz więcej. Nadmiar kilogramów dotyczy już co piątej młodej osoby, a najbardziej tyją chłopcy. Nadwaga i otyłość...
Czekolada – właściwości, historia, produkcja i wartości odżywcze. Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada jest jednym z najchętniej spożywanych produktów spożywczych na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za...
Woda alkaliczna – co zawiera i jakie ma właściwości? Czym jest woda jonizowana? Korzyści z kuracji wodą zasadową i przeciwwskazania
Woda alkaliczna to woda o wysokim pH, czyli mająca odczyn zasadowy. Jest on związany ze specyficznym składem, jednak zwykle nie wynika z zawartości...
12 przepisów na diecie śródziemnomorskiej. Pizza na diecie też jest możliwa
Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin...
Gryka – wartość odżywcza i właściwości. Dlaczego warto jeść produkty wytwarzane z gryki?
O gryce słyszał chyba każdy, jednak nie każdy ma świadomość, czym tak naprawdę jest i jakie ma właściwości. Większość z nas myśląc o gryce, ma na myśli jedynie...





























