10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chronić się przed miażdżycą, zawałem i wylewem!
O swoje serce możesz dbać na co dzień! Wystarczy, że wprowadzisz w swoim życiu kilka dobrych zwyczajów i wzbogacisz dietę w pewne produkty. Sprawdź, jak na 10...
Smoothie TOP 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw
Pij owoce i warzywa w postaci smoothie! Wzbogacisz swoją dietę w witaminy i inne cenne związki, zyskując tak potrzebne doładowanie energii. Polecamy przepisy na...
Poprawka 171 odrzucona: zamienniki mleka bez cenzury w UE! Produkty roślinne są proekologiczne i coraz popularniejsze nie tylko wśród wegan
Parlament europejski odrzucił poprawkę nr 171, która miała wprowadzić ograniczenia dla żywności roślinnej. Sama UE promuje zrównoważoną gospodarkę i zdrowy tryb...
Dieta bezglutenowa – produkty bezpieczne dla osób z celiakią, alergią na gluten i nadwrażliwością na gluten
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, a produkty bezglutenowe są coraz szerzej dostępne na rynku. Jednak dieta ta nie...
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Domowy chleb może być nieporównanie zdrowszy od tego ze sklepu. Niezbędny jest jednak dobry przepis, a w przypadku najbardziej polecanego pieczywa na zakwasie –...
Gluten – czy produktów bezglutenowych powinni unikać tylko chorzy na celiakię? Komu służy dieta bezglutenowa?
Moda na produkty bezglutenowe na dobre opanowała trendy żywieniowe. Czy jednak wszystkim wychodzi to na zdrowie i czy można eliminować go z diety nie mając...
Nadwaga i otyłość u dzieci – jak im zapobiegać? Co robić, gdy BMI dziecka jest za wysokie i jak odchudzić je w bezpieczny i trwały sposób?
Lekarze alarmują, że polskie dzieci ważą coraz więcej. Nadmiar kilogramów dotyczy już co piątej młodej osoby, a najbardziej tyją chłopcy. Nadwaga i otyłość...
Czekolada – właściwości, historia, produkcja i wartości odżywcze. Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada jest jednym z najchętniej spożywanych produktów spożywczych na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za...
Woda alkaliczna – co zawiera i jakie ma właściwości? Czym jest woda jonizowana? Korzyści z kuracji wodą zasadową i przeciwwskazania
Woda alkaliczna to woda o wysokim pH, czyli mająca odczyn zasadowy. Jest on związany ze specyficznym składem, jednak zwykle nie wynika z zawartości...
12 przepisów na diecie śródziemnomorskiej. Pizza na diecie też jest możliwa
Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin...
Gryka – wartość odżywcza i właściwości. Dlaczego warto jeść produkty wytwarzane z gryki?
O gryce słyszał chyba każdy, jednak nie każdy ma świadomość, czym tak naprawdę jest i jakie ma właściwości. Większość z nas myśląc o gryce, ma na myśli jedynie...
Olej rzepakowy tłoczony na zimno i rafinowany – kalorie, właściwości i zastosowanie. Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Kiedy jest szkodliwy?
Olej rzepakowy to popularny rodzaj roślinnego tłuszczu, dostępny zarówno jako olej tłoczony na zimno, jak i rafinowany. Ten drugi jest polecany zwłaszcza do...
12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!
Marnowanie żywności niesie za sobą nie tylko osobiste straty finansowe, lecz pociąga za sobą szereg poważnych skutków. Wyrzucając jedzenie do kosza generujemy...
Zdrowe jedzenie – jak wybierać produkty, przyrządzać posiłki i komponować dietę, by chronić się przed rozwojem chorób
Coraz częściej chcemy wybierać produkty, które będą wspierać dobrą kondycję organizmu. Tymczasem jedzenie uważane za zdrowe nie zawsze takie jest, a podczas...
Omega-3 i omega-6 – właściwości zdrowotne i źródła pokarmowe. Dlaczego kwasy omega są ważnym składnikiem codziennej diety?
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich organów w ciele człowieka. Korzystny wpływ wykazują przede wszystkim na...
Dieta przy niedoczynności tarczycy: co jeść, a czego unikać?
Dieta przy niedoczynności tarczycy, obok terapii farmakologicznej, to niezwykle istotny element leczenia. Menu powinno obfitować w odżywcze produkty, które...
Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupy to zdecydowanie jedne z najbardziej niedocenianych potraw. A szkoda, ponieważ ich jedzenie daje wiele zdrowotnych korzyści. Są sycące i pożywne, zapewniają...
Odchudzanie bez diety? 10 łatwych zmian, które pomogą Ci schudnąć!
Odchudzanie bez diety jest możliwe i może być całkiem proste! Czasem wystarczy bliżej przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i zastanowić się, dlaczego...
Oblicz swoje BMI i zobacz, w jakiej normie się mieści! Nadwaga, otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko chorób!
BMI to wskaźnik masy ciała wyrażający stosunek między indywidualną wagą ciała a wzrostem. Jego wartość jest bardzo przydatna, ponieważ informuje o tym, czy...
Dieta paleo szkodliwa dla serca? Australijscy badacze ostrzegają przed jej działaniem!
Dieta paleo to sposób odżywiania mający naśladować nawyki naszych przodków. Choć ze względu na skład budzi wiele kontrowersji, do tej pory uznawano ją za...
Anyż – właściwości zdrowotne, dawkowanie i zastosowanie korzennej przyprawy. Czym różni się anyż gwiazdkowy od anyżu biedrzeńca?
Anyż to przyprawa o charakterystycznym korzennym smaku, który albo się kocha, albo nienawidzi. Kojarzymy go przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia,...
Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
Kasze, choć od wieków stanowią jeden z podstawowych produktów kulinarnych, dawniej uznawane były za prymitywny pokarm ludzi z ubogich klas społecznych, będących...





























