Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?

Anna Rokicka-Żuk
Twierdzenia, że kawa szkodzi, już dawno odeszły do lamusa! Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie to ważne źródło prozdrowotnych antyoksydantów – zwłaszcza, że często jest pijany w całkiem sporych ilościach. Związki zawarte w naparze kawy chronią wątrobę, mózg i jelito grube, zmniejszają zagrożenie depresją i nowotworami, wpływając też korzystnie na metabolizm i stan układu krążenia. Co jednak ważne, właściwości naparu różnią się w zależności od sposobu jego przygotowania, dlatego sięgając po kawę codziennie warto wybrać odpowiedni sposób parzenia. Sprawdź, jak metoda parzenia kawy wpływa na jej właściwości zdrowotne! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Twierdzenia, że kawa szkodzi, już dawno odeszły do lamusa! Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie to ważne źródło prozdrowotnych antyoksydantów – zwłaszcza, że często jest pijany w całkiem sporych ilościach. Związki zawarte w naparze kawy chronią wątrobę, mózg i jelito grube, zmniejszają zagrożenie depresją i nowotworami, wpływając też korzystnie na metabolizm i stan układu krążenia. Co jednak ważne, właściwości naparu różnią się w zależności od sposobu jego przygotowania, dlatego sięgając po kawę codziennie warto wybrać odpowiedni sposób parzenia. Sprawdź, jak metoda parzenia kawy wpływa na jej właściwości zdrowotne! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Jean-Louis Aubert/unsplash.com
Kawa jest zdrowa! Co do tego nie ma już wątpliwości, zwłaszcza że picie jej wpisano w oficjalny zbiór zaleceń żywieniowych. Napar można przygotować na wiele sposobów – do wyboru jest m.in. ekspres przelewowy, ciśnieniowy i na kapsułki, a także kawiarka, french press, aeropress, chemex czy dripper. Można też przyrządzić kawę z tygielka (po grecku lub turecku), cold brew, zalewaną, rozpuszczalną, a nawet parzyć zielone, niepalone ziarna. Który sposób przygotowania jest jednak najbardziej korzystny dla organizmu? Zobacz, co na ten temat mówi nauka i sprawdź, czy pijesz rodzaj, który zapewni najwięcej korzyści!

Kawa stanowi dobre źródło cennych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić się przed wieloma współczesnymi chorobami. Udowodniono m.in., że może przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy, udaru, zawału serca, cukrzycy typu 2, depresji i nowotworów złośliwych. Działa ponadto ochronnie na mózg, wątrobę i jelito grube.

Najnowsze odkrycia na temat właściwości kawy, opisane na łamach „BMC Health” dotyczą właśnie wątroby – popularny napój wspomaga profilaktykę przewlekłych chorób tego narządu, na które według dostępnych danych cierpi w Polsce nawet 500 tysięcy osób. Wykazano, że dotyczy to m.in. marskości wątroby i raka wątrobowokomórkowego (HCC), a przy tym w większym stopniu kawy naturalnej niż bezkofeinowej.

Kawowa profilaktyka chorób wątroby jest skuteczna również w stosunku do jej alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia, a także przewlekłego zapalenia wirusowego, zmian zwłóknieniowych oraz dotyczących poziomów enzymów wątrobowych.

Pijąc kawę można zmniejszyć ryzyko rozwoju stłuszczenia i chronicznej choroby wątroby (CLD, ang. chronic liver disease) o 20 proc. w ciągu kolejnych 10 lat, a prawdopodobieństwo śmierci wskutek CLD – aż o 49 procent.

Przeczytaj także:

Najlepsze efekty dla zdrowia wątroby zapewnia spożywanie aż 5 filiżanek kawy dziennie, co jednak jest korzystne tylko przy jej dobrej tolerancji jej związków, przede wszystkim kofeiny. Pozytywne działanie mają już jednak nawet dwie porcje na dzień.

Jak wynika z innych badań, obejmujących podobną liczbę ok. 500 tys. osób, regularne picie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci (również na przestrzeni kolejnej dekady).

Swoje prozdrowotne działanie kawa zawdzięcza m.in. zawartości kwasu chlorogenowego, polifenoli i związków diterpenowych, takich jak kaweol i kafestol. Ilość tych antyoksydantów jednak zmienna i zależna od sposobu przygotowania kawy, który wpływa na właściwości naparu.

Jaki więc wybrać ekspres do kawy – czy też inne urządzenie przeznacznone do przyrządzania „małej czarnej”? Wyjaśniamy, w jaki sposób parzenie wpływa na skład kawy i jej korzystny wpływ na zdrowie.

ZOBACZ: 7 powodów, dla których zaczniesz codziennie pić kawę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasiula

Fajny artykułów. Zastanawiam się właśnie, jaki ekspres będzie dla mnie najlepszy. Przeczytałam nawet taki poradnik https://smaker.pl/newsy-jaki-ekspres-do-kawy-bedzie-dla-ciebie-idealny-na-co-zwrocic-uwage-przy-zakupie,1901408,a,.html i chyba zdecyduję się na ciśnieniowy, bo jest najbardziej uniwersalny.

G
Gulka
Jeszcze do niedawna miałam zagwozdkę.Ekspres do kawy jaki wybrać, by być w pełni zadowoloną? Ostatecznie padło na włoskie De’Longhi 650.85ms i nie żałuję tej decyzji. W tym przedziale cenowym ciężko o lepszy sprzęt.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia