Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – czym są i jakie są ich źródła? Normy spożycia
Kwasy tłuszczowe to elementy budulcowe tłuszczów zawartych w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają chorobom...
9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze nie znasz!
Miód to naturalna słodycz pochodząca z natury. Dodawany do deserów, potraw wytrawnych i napojów nie tylko poprawia ich smak, ale także wzbogaca o niezbędne dla...
Beta-karoten – właściwości i działanie na organizm. Najlepsze źródła beta-karotenu
Beta-karoten, czyli prowitamina A (retinol) to związek chemiczny występujący naturalnie w wielu warzywach i owocach o pomarańczowym kolorze. Beta-karoten m.in....
Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie w kuchni. Czym ocet balsamiczny różni się od winnego?
Ocet balsamiczny to popularny dodatek smakowy do potraw, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni włoskiej. Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest...
Orzeszki piniowe – wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto jeść orzechy piniowe i czym je zastąpić?
Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych odmian sosny. Orzeszki piniowe są drobne, gdyż o wielkości zbliżonej do dwóch nasionek słonecznika pozbawionych...
Żywność ultraprzetworzona przyspiesza proces starzenia się organizmu. Czym jest żywność UPF i dlaczego szkodzi zdrowiu?
Żywność ultraprzetworzona stanowi niemały udział w codziennej diecie wielu Polaków. Jej konsumpcji sprzyja „szybki” tryb życia skupiony na pracy i osiąganiu...
Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!
Insulinooporność jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych. Na szczęście to nie wyrok, lecz bardzo ważny sygnał, którego zlekceważenie...
Przepis na kimchi – jak zrobić tradycyjne kimchi i szybką wersję sałatki? Właściwości zdrowotne kimczi i wartość odżywcza dania
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych. Powstaje z kapusty pekińskiej fermentowanej z papryką chili i...
Wszechstronna konopia – 10 zastosowań cudownej rośliny. Czy wiesz, jakie ma zalety?
Konopia jest rośliną, która zapewnia wszechstronne korzyści. Jest nie tylko źródłem pożywienia, ale też ubrania czy schronienia. Sprawdź, jakie produkty są z...
Orzechy pekan – właściwości, wartość odżywcza i kalorie. Zastosowanie orzechów pekan
Orzechy pekan, które nazywane są również po prostu pekanami, pochodzą z Ameryki Północnej. Podobnie jak nasze rodzime orzechy włoskie, są powyginane i...
Na czym polega dieta przeciwzapalna i jak wygląda jej jadłospis? Poznaj styl życia pomocny przy bólu pleców, reumatyzmie i innych problemach
Stan zapalny jest obecnie uważany za główną przyczynę rozwoju chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się organizmu. Aby zmniejszyć jego nasilenie, a...
Czy picie wody z kranu jest zdrowe? Poznaj zalety kranówki, a także wady, o których nie zawsze się mówi
Do picia wody z kranu nawołują billboardy i sławne osoby. Ma być ekonomicznie i ekologicznie – ale czy na pewno picie kranówki jest korzystne dla naszego...
Marchewka – kalorie, właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Natka marchewki, olej z nasion marchewki, marchew czarna, żółta i biała
Marchewka jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw, do czego przyczynia się jej słodki smak, niska zawartość kalorii i cenne właściwości odżywcze. O tym, że...
10 objawów wskazujących na to, że źle się odżywiasz. Podpowiadamy, jak naprawić błędy!
Ciało to ogromna machina, która aby pracować właściwie, potrzebuje przede wszystkim energii z węglowodanów i tłuszczu, budulca pod postacią białka oraz...
Co daje dieta bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik pokarmowy? Dla kogo jest przeznaczona? Przykładowe menu i przepisy kulinarne
Dieta bogatoresztkowa to jadłospis bogaty w błonnik pokarmowy, nazywany też włóknikiem lub substancjami resztkowymi. To właśnie ten składnik produktów...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
Oliwki – wartość odżywcza, właściwości i kalorie. Czy oliwki są zdrowe?
Oliwki są skarbem krajów śródziemnomorskich. Rosną w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i krajach afrykańskich, gdzie są ważnym elementem diety mieszkańców. Z oliwek...
Dlaczego warto jeść boczniaki? Właściwości zdrowotne boczniaka ostrygowatego, wartość odżywcza i sposoby przyrządzania tych grzybów
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, które mają atrakcyjny smak i liczne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Działają korzystnie przy regularnym...
Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!
Chociaż słodzone napoje najlepiej od razu zastąpić zwykłą wodą mineralną, nie każdy jest gotów na wprowadzenia tak radykalnego rozwiązania. Na szczęście...
Ryż – kalorie, właściwości i korzyści zdrowotne. Ryż do sushi, ryż brązowy, biały i inne rodzaje tego produktu. Jak ugotować ryż?
Ryż kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią chińska i azjatycką, gdzie najpopularniejszy jest ryż do sushi i jaśminowy. Ryż to przede wszystkim źródło...
Roszponka – właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność. Przepisy na wykwintne sałatki z roszponką w nietuzinkowych odsłonach
Roszponka to niewielkie warzywo o ciemnozielonych liściach, wyglądem przypominające miniaturową sałatę. Ma wyróżniający się lekko orzechowy smak, który...
Orzechy laskowe – kalorie, właściwości i wartości odżywcze. Jaki wpływ na zdrowie mają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe, pomimo wysokiej kaloryczności, należą do jednych z najzdrowszych przekąsek. Zawarte w nich składniki odżywcze pozytywnie wpływają na zdrowie,...





























