Olej rzepakowy tłoczony na zimno i rafinowany – kalorie, właściwości i zastosowanie. Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Kiedy jest szkodliwy?
Olej rzepakowy to popularny rodzaj roślinnego tłuszczu, dostępny zarówno jako olej tłoczony na zimno, jak i rafinowany. Ten drugi jest polecany zwłaszcza do...
12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!
Marnowanie żywności niesie za sobą nie tylko osobiste straty finansowe, lecz pociąga za sobą szereg poważnych skutków. Wyrzucając jedzenie do kosza generujemy...
Zdrowe jedzenie – jak wybierać produkty, przyrządzać posiłki i komponować dietę, by chronić się przed rozwojem chorób
Coraz częściej chcemy wybierać produkty, które będą wspierać dobrą kondycję organizmu. Tymczasem jedzenie uważane za zdrowe nie zawsze takie jest, a podczas...
Omega-3 i omega-6 – właściwości zdrowotne i źródła pokarmowe. Dlaczego kwasy omega są ważnym składnikiem codziennej diety?
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich organów w ciele człowieka. Korzystny wpływ wykazują przede wszystkim na...
Dieta przy niedoczynności tarczycy: co jeść, a czego unikać?
Dieta przy niedoczynności tarczycy, obok terapii farmakologicznej, to niezwykle istotny element leczenia. Menu powinno obfitować w odżywcze produkty, które...
Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupy to zdecydowanie jedne z najbardziej niedocenianych potraw. A szkoda, ponieważ ich jedzenie daje wiele zdrowotnych korzyści. Są sycące i pożywne, zapewniają...
Odchudzanie bez diety? 10 łatwych zmian, które pomogą Ci schudnąć!
Odchudzanie bez diety jest możliwe i może być całkiem proste! Czasem wystarczy bliżej przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i zastanowić się, dlaczego...
Oblicz swoje BMI i zobacz, w jakiej normie się mieści! Nadwaga, otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko chorób!
BMI to wskaźnik masy ciała wyrażający stosunek między indywidualną wagą ciała a wzrostem. Jego wartość jest bardzo przydatna, ponieważ informuje o tym, czy...
Dieta paleo szkodliwa dla serca? Australijscy badacze ostrzegają przed jej działaniem!
Dieta paleo to sposób odżywiania mający naśladować nawyki naszych przodków. Choć ze względu na skład budzi wiele kontrowersji, do tej pory uznawano ją za...
Anyż – właściwości zdrowotne, dawkowanie i zastosowanie korzennej przyprawy. Czym różni się anyż gwiazdkowy od anyżu biedrzeńca?
Anyż to przyprawa o charakterystycznym korzennym smaku, który albo się kocha, albo nienawidzi. Kojarzymy go przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia,...
Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
Kasze, choć od wieków stanowią jeden z podstawowych produktów kulinarnych, dawniej uznawane były za prymitywny pokarm ludzi z ubogich klas społecznych, będących...
Ziemniaki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie i rodzaje. Jak ugotować ziemniaki? Pomysły na obiad z ziemniaków
Ziemniaki są bardzo smaczne i zdrowe, a ich jedzenie poprawia nastrój oraz dostarcza niezbędnej energii. Ziemniaki pomagają regulować ciśnienie oraz walczyć z...
Bułka grahamka – kalorie, wartości odżywcze i skład. Czy bułka grahamka jest zdrowa?
Bułka grahamka to popularny rodzaj pieczywa o wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych, niż tradycyjne kajzerki z oczyszczonej mąki pszennej...
Jak nie przytyć podczas przymusowego siedzenia w domu? 20 praktycznych porad, łatwych do zastosowania od zaraz
Siedzenie w domu sprzyja nudzie, a ta nierozerwalnie łączy się z sięganiem po smaczne przekąski. Regularne podjadanie przy zmniejszonej aktywności fizycznej to...
Jak jeść więcej warzyw? Naukowcy podpowiadają, jak zachęcać do zdrowej diety
Warzywa to podstawa zdrowej diety, ale nie wszyscy sięgają po nie równie chętnie – nawet wtedy, gdy są naprawdę smaczne! Jak więc zachęcać do jedzenia te osoby,...
Weganizm jest zdrowy! Czym różni się od wegetarianizmu? Co jeść na diecie wegańskiej i jakie zapewni efekty? Polecamy proste przepisy
Weganizm, dieta wegańska, dieta roślinna – to wszystko nazwy żywieniowego trendu, który wiąże się z wyłączeniem z jadłospisu wszelkich produktów odzwierzęcych....
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – czym są i jakie są ich źródła? Normy spożycia
Kwasy tłuszczowe to elementy budulcowe tłuszczów zawartych w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają chorobom...
9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze nie znasz!
Miód to naturalna słodycz pochodząca z natury. Dodawany do deserów, potraw wytrawnych i napojów nie tylko poprawia ich smak, ale także wzbogaca o niezbędne dla...
Beta-karoten – właściwości i działanie na organizm. Najlepsze źródła beta-karotenu
Beta-karoten, czyli prowitamina A (retinol) to związek chemiczny występujący naturalnie w wielu warzywach i owocach o pomarańczowym kolorze. Beta-karoten m.in....
Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie w kuchni. Czym ocet balsamiczny różni się od winnego?
Ocet balsamiczny to popularny dodatek smakowy do potraw, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni włoskiej. Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest...
Orzeszki piniowe – wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto jeść orzechy piniowe i czym je zastąpić?
Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych odmian sosny. Orzeszki piniowe są drobne, gdyż o wielkości zbliżonej do dwóch nasionek słonecznika pozbawionych...
Żywność ultraprzetworzona przyspiesza proces starzenia się organizmu. Czym jest żywność UPF i dlaczego szkodzi zdrowiu?
Żywność ultraprzetworzona stanowi niemały udział w codziennej diecie wielu Polaków. Jej konsumpcji sprzyja „szybki” tryb życia skupiony na pracy i osiąganiu...





























