Rozszerzanie diety niemowlaka – zasady prawidłowego żywienia niemowląt. Tych błędów unikaj podczas wprowadzania nowych produktów
Rozszerzanie diety niemowlęcia stanowi spore wyzwanie dla rodziców. Prawidłowe żywienie niemowlaka od samego początku ma wpływ na jego rozwój psychiczny oraz...
Doskwierają ci wzdęcia brzucha i gazy? Lepiej unikaj tych produktów
Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać dyskomfortu po jedzeniu? Uważaj na gazotwórcze jedzenie! Sprawdź, jakie są najbardziej wzdymające produkty....
Dna moczanowa – dieta. Co można jeść, a czego lepiej unikać? Dieta na dnę moczanową wspomaga leczenie podagry
Dieta na dnę moczanową powinna być urozmaicona i smaczna, jednak skomponowana z żywności zalecanej przy tym schorzeniu. Wskazane jest bazowanie na produktach o...
W czym parzyć kawę? Która jest najzdrowsza? Jaki ekspres do kawy wybrać? A może kawiarka lub french press?
W czym parzyć kawę? To pytanie, na które każdy kawosz ma gotową odpowiedź. Sposób parzenia kawy wpływa na jej smak i właściwości zdrowotne. Jaki więc wybrać...
Oczyszczanie wątroby – te kuracje wspomagają regenerację wątroby. Polecane zioła i leki na wątrobę. Co na to nauka?
Oczyszczanie wątroby – to mit czy fakt? Uczucie pełności po jedzeniu, wzdęcia, kolki, nudności czy przewlekłe zmęczenie mogą być objawami nadmiernego obciążenia...
Napoje energetyczne – wpływ na organizm, wskazania i przeciwwskazania. Czy "energetyki" są zdrowe?
Napoje energetyczne to grupa produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, których celem jest zwiększenie efektywności oraz możliwości umysłowych. Z...
Kawa na zdrowe serce i układ krążenia – to korzyści z regularnego picia naparu! Wśród kawoszy rzadziej stwierdzano też COVID-19
Wyniki nowych badań zwracają uwagę na ochronny wpływ kawy na układ krążenia, a nawet rzadsze przypadki COVID-19 wśród spożywających ją osób. To wciąż...
Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów diety portfolio, które skutecznie poprawią lipidogram
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają...
Pektyna – co to jest i jakie ma właściwości? Jak stosować pektynę do dżemów i innych przetworów owocowych? Jakie zalety ma pektyna jabłkowa?
Pektyna to naturalna substancja obecna w wielu produktach roślinnych, a zwłaszcza w niektórych owocach. Stanowi korzystny dla zdrowia rodzaj rozpuszczalnego w...
Co na detoks wątroby? Te produkty wspomogą odtruwanie organizmu. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby
Detoks wątroby może być konieczny, w chwili, gdy pojawiają się takie dolegliwości, jak niestrawność, uczucie przepełnienia, zgaga, czy wzdęcia. Możliwych...
Miód spadziowy – właściwości zdrowotne miodu ze spadzi iglastej i liściastej. Z czego naprawdę powstaje, na co pomaga i jak go stosować?
Miód spadziowy to nieco inny rodzaj miodu niż ten nektarowy, ma też specjalne właściwości zdrowotne. Dowiedz się, czym różnią się te miody oraz kiedy warto...
Guma guar, czyli E412 – co to jest i jak działa? Co daje ten dodatek do żywności i czy jego szkodliwość to prawda?
Guma guar to popularny zagęstnik pozyskiwany z nasion rośliny spokrewnionej z fasolą i oznaczany jako E412. Choć ma właściwości prozdrowotne, jej nadmiar jest...
Tlenek etylenu w produktach wycofanych przez GIS. Po co stosuje się szkodliwy gaz i jaki jest jego wpływ na zdrowie?
Zanieczyszczenie tlenkiem etylenu jest powodem wycofywania przez GIS kolejnych partii produktów. Jego obecność stwierdzano m.in. w sezamie, napojach roślinnych,...
Nie myj kurczaka przed gotowaniem! Możesz zarazić się groźnymi bakteriami
Zasady higieny nakazują, żeby przed zjedzeniem większość żywności myć pod bieżącą wodą. Tak robimy z owocami czy warzywami, więc czemu nie mielibyśmy myć...
Cieciorka a ciecierzyca – czym się od siebie różnią i dlaczego warto jeść ciecierzycę, hummus i falafel?
Cieciorka a ciecierzyca – wiele osób zastanawia się, czym się różnią, tymczasem są to dwie różne nazwy tego samego produktu. Ciecierzyca staje się coraz...
Jarzębina – właściwości zdrowotne i lecznicze. Sprawdź zastosowanie surowców jarzębu pospolitego. Jak zrobić nalewkę z jarzębiny?
Jarzębina – właściwości zdrowotne i lecznicze. Liście, kwiatostany, a także czerwone owoce są wartościowym surowcem leczniczym, pełnym witaminy C oraz związków...
Nasiona chia – jak jeść i ile? Właściwości zdrowotne nasion szałwii hiszpańskiej i skutki uboczne nadmiaru. Jak przygotować deser z chia?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej to pomimo niepozornego wyglądu istna skarbnica cennych składników, takich jak białko, kwasy omega-3, żelujący błonnik,...
Olej z pestek dyni – właściwości i wartości odżywcze. Jak stosować olej z dyni, by maksymalnie wykorzystać jego działanie?
Olej z pestek dyni cieszy się zainteresowaniem nie tylko ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Wiele osób olej z dyni konsumuje z powodu wyjątkowego...
Kawa rozpuszczalna – czym różni się od tradycyjnej kawy i czy jest zdrowa? Ile kofeiny zawiera kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna jest szybką i wygodną alternatywą dla kawy tradycyjnie parzonej ze zmielonych ziaren. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i napój jest gotowy, bez...
Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!
Awokado, czyli smaczliwka, to niesłodki owoc wywodzący się z Meksyku. Jego tłusty, kremowy miąższ stanowi dobre źródło potasu, magnezu, cynku, folianów i innych...
Flawonoidy obniżają ciśnienie krwi dzięki bakteriom jelitowym! Naukowcy potwierdzają: jagody i czerwone wino pomagają zwalczyć nadciśnienie!
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii udowadniają, że osoby spożywające produkty bogate we flawonoidy takie jak jagody, winogrona i czerwone wino mają niższe...
Niedobory w diecie są groźne dla zdrowia! Zobacz, jakie choroby powodują niedobory witamin i minerałów
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia pełnowartościowy i odżywczy pokarm, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy,...





























