Zielone warzywa mogą chronić przed rozwojem demencji. Wystarczy jedna porcja dziennie, aby poprawić pamięć, koncentrację i szybkość uczenia
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym...
Napój, który zwiększa ryzyko rozwoju raka nawet o 80 proc. większość z nas pije codziennie. Może być przyczyną zachorowania na raka piersi
Rak piersi to obecnie najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy na świecie, według szacunków rocznie rozpoznaje się go u 1,5 miliona kobiet, a 400 tys. z nich...
Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej...
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo. Zobacz, do czego nie można dodawać substancji dodatkowych „E”
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez...
Jak rozpoznać uczulenie na drożdże? Objawy alergii i nietolerancji to nie tylko wysypka. Zobacz, w jakich produktach są drożdże piekarskie
Drożdże to produkt, który od tysiącleci wykorzystuje się do wytwarzania żywności. Obecnie jednak bywa, że po ich spożyciu występują symptomy gastryczne lub...
Oregano to popularna przyprawa, która łagodzi ból gardła, wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się pasożytów. Można uprawiać ją w swoim domu
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, którą często dodajemy do pizzy lub zapiekanek. Jest jednak nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem do dań....
Kaczka – kaloryczność i właściwości odżywcze. Czy piersi z kaczki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto częściej sięgać po mięso drobiowe
Kaczka to niezbyt popularny rodzaj mięsa w naszym kraju, chociaż jej spożycie w ostatnich latach znacznie wzrosło. Jest to dość tłusty gatunek mięsa, jednak...
Czy olej kokosowy jest zdrowy czy nie? Zobacz, co na temat tego tłuszczu mówią badania. Wyjaśniamy, jak najlepiej spożywać olej kokosowy
Olej kokosowy to popularny rodzaj kuchennego tłuszczu, który cieszy się opinią produktu leczniczego, a jednocześnie bywa uważany za szkodliwy. Wszystko dlatego,...
Miód jest dobry na serce. Wykazano, że obniża wysoki cholesterol i ciśnienie, a także poziom cukru we krwi. Zobacz, ile wynosi jego dawka
Czy miód może poprawiać stężenie glukozy i cholesterolu? Tak, jeśli spożywamy go w odpowiedniej dawce. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie miodu służy nawet...
Warzywne chipsy to zdrowa przekąska! Wypróbuj proste i szybkie przepisy na chipsy z batatów, marchewki, selera i ziemniaków
Chipsy ze sklepu to tucząca przekąska, która jest źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i zazwyczaj także wzmacniaczy smaku. Częste spożywanie takich snacków może...
Ten antyoksydant zwiększa motywację do działania! Zobacz, jak przeciwutleniacze wpływają na mózg i pomagają w realizacji celów
Motywacja to chęć działania i osiągania celów. To właśnie ona pozwala ludziom odnosić sukcesy i realizować marzenia. Gdy nasz organizm jest osłabiony, nie...
Żołędziówka wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego i łagodzi zaparcia. Sprawdź prosty przepis na żołędziówkę, czyli kawę z żołędzi
Żołędziówka, czyli kawa z żołędzi, produkowana jest z owoców dębu. Żołędzie nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ zawierają znaczne ilości garbników, w...
Ziele angielskie łagodzi skurcze brzucha, wspiera trawienie i działa przeciwwymiotnie. Sprawdź zaskakujące właściwości ziela angielskiego
Ziele angielskie to popularna przyprawa, która stanowi nieodłączny element wielu zup, marynat i przetworów w słoikach na zimę. Wykazuje ona wiele korzystnych...
Jak „śmieciowe” jedzenie wpływa na stan zdrowia? Jedzenie ultraprzetworzonej żywności ma związek z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci
Podstawą profilaktyki zdrowotnej jest przede wszystkim zbilansowana dieta. Niestety, obecnie panuje trend na spożywanie ultraprzetworzonej żywności, która jest...
Jak używać folii aluminiowej w kuchni? Czy pieczenie w foli aluminiowej jest szkodliwe? Zobacz, czym różnią się strony folii aluminowej
Folia aluminiowa to wygodne rozwiązanie przy pieczeniu potraw. Wystarczy owinąć w nią kawałek jedzenia i włożyć do piekarnika. Takie zastosowanie nie jest...
Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet. Czy rzeczywiście pomaga zwalczać trądzik i wspomaga odchudzanie?
Wiele TikTokowych trendów jest szkodliwych i promuje treści niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak tym razem influencerzy postawili na wyjątkowo zdrowy...
Pieprz czarny przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie i działa przeciwnowotworowo. Sprawdź właściwości pieprzu i poznaj jego zastosowanie
Pieprz czarny to popularna przyprawa, która dodawana jest do większości dań wytrawnych, a także zup i sosów. Te niewielkie czarne ziarenka wykazują działanie...
Czerpiesz wiedzę na temat diety z TikToka? Możesz sobie zaszkodzić. Zaburzenia odżywiania i niska samoocena to tylko część problemów
TikTok to nieskończone źródło filmików na temat diety i wagi. Niestety, kreują one nieprawidłowe nawyki żywieniowe u nastolatków i młodych dorosłych, a...
Brak ruchu i cukier bardziej szkodzą mężczyznom niż kobietom – i to już nawet po 10 dniach! Zobacz, jak szybko złe nawyki psują zdrowie
Złe nawyki szkodzą nam szybciej, niż sądzimy, i w szczególności dotyczy to mężczyzn. Tak jest w przypadku siedzącego trybu życia i diety pełnej cukru. Naukowcy...
Cynamon to rozgrzewająca przyprawa, która wspiera odporność i pomaga schudnąć. Sprawdź właściwości cynamonu i poznaj jego zastosowanie
Cynamon to przyprawa korzenna, która wytwarzana jest z kory cynamonowca. Jej zapach działa relaksująco i uspokajająco, dlatego często wykorzystywany jest do...
Kobieta zatruła się muchomorem sromotnikowym. Jej życie uratował natychmiastowy przeszczep wątroby. Czym grozi zjedzenie sromotnika?
Lekarze ze szpitala wojewódzkiego w Szczecinie przeszczepili wątrobę pacjentce, która zatruła się muchomorem sromotnikowym. Medycy ostrzegają, że choć...
Co się stanie, gdy przestaniesz jeść mięso? Wprowadzenie diety wegetariańskiej daje niesamowite efekty. Przekonaj się, co zyskasz
Nie chodzi o to, by z dnia na dzień przestać jeść mięso i zostać wegetarianinem. Nie trzeba podejmować aż tak drastycznych środków. Wystarczy stopniowo...





























