Spis treści
Wspólne gotowanie w ramach inauguracji ogólnopolskiej akcji edukacji żywieniowej
Otyłość i nadwaga to w Polsce coraz poważniejszy problem. Szacuje się, że nawet co 5. dziecko ma zbyt wysoką masę ciała. Najnowsze badania pokazują, że nadprogramowe kilogramy wpływają na rozwój mózgu dzieci. Naukowcy odkryli, że otyłość jest powiązana z negatywnymi zmianami w strukturze i funkcjonowaniu układu nerwowego.
Mając świadomość niebezpieczeństw, jakie niesie nadmierna masa ciała w młodym wieku, Ministerstwo Zdrowia wraz z Ministerstwem Edukacji i Nauki stworzyły program, którego celem jest podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym. Obejmuje on uczniów, nauczycieli oraz rodziców.
Idea programu Junior-Edu-Żywienie
Program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH – PIB).