Spis treści
Wspólne gotowanie w ramach inauguracji ogólnopolskiej akcji edukacji żywieniowej
Otyłość i nadwaga to w Polsce coraz poważniejszy problem. Szacuje się, że nawet co 5. dziecko ma zbyt wysoką masę ciała. Najnowsze badania pokazują, że nadprogramowe kilogramy wpływają na rozwój mózgu dzieci. Naukowcy odkryli, że otyłość jest powiązana z negatywnymi zmianami w strukturze i funkcjonowaniu układu nerwowego.
Mając świadomość niebezpieczeństw, jakie niesie nadmierna masa ciała w młodym wieku, Ministerstwo Zdrowia wraz z Ministerstwem Edukacji i Nauki stworzyły program, którego celem jest podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym. Obejmuje on uczniów, nauczycieli oraz rodziców.
Idea programu Junior-Edu-Żywienie
Program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH – PIB).
– Ideą programu Junior-Edu-Żywienie jest objęcie edukacją całego środowiska szkolnego: nauczycieli, uczniów i ich najbliższego otoczenia. Będziemy szkolić nauczycieli, aby uczyli dzieci zdrowego żywienia od najmłodszych lat – powiedział minister Przemysław Czarnek.
W ramach inauguracji akcji Junior-Edu-Żywienie uczniowie warszawskich szkół przygotowali we wtorek 6 grudnia pożywne desery pod okiem doświadczonych dietetyków. Wcześniej rozmawiali na temat odpowiednio zbilansowanej diety. W przygotowanie zdrowych dań zaangażowali się też ministrowie Przemysław Czarnek i Adam Niedzielski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada.
Minister Zdrowia Adam Niedzielski podkreślił, że rośnie liczba dzieci z nadwagą oraz otyłych.
– Musimy wspólnie działać, aby zmienić nawyki żywieniowe. Zdrowie naszych dzieci to priorytet – stwierdził.
Co zakłada program JEŻ? Będą szkolenia i klasopracownie
W ramach programu ponad 15 tys. nauczycieli z prawie 2,2 tys. zgłoszonych do niego szkół weźmie udział w certyfikowanych szkoleniach. Otrzymają oni opracowane przez ekspertów materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów.
Kluczowym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne. Dlatego też w ośrodkach akademickich w całej Polsce, które uczestniczą w programie, będą tworzone klasopracownie. Pierwsza działa już w NIZP-PZH.
Klasopracownie zostaną wyposażone w niezbędny sprzęt umożliwiający przeszkolenie nauczycieli w ich regionach z zakresu edukacji żywieniowej. Szkolenia będą prowadzone z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych i instruktażowych przygotowanych przez NIZP PZH – PIB. Szczegóły znaleźć można na stronie programu Junior Edu-Żywienie. (PAP).
Agata Zbieg
agz/ mir/ mso
Źródło: