Kurkuma i jej właściwości lecznicze. Wachlarz jej zastosowań zaskakuje, wspiera odchudzanie i odporność. Jak stosować kurkumę z pieprzem?
Kurkuma, czyli ostryż długi to roślina przyprawowa bardzo popularna w aromatycznej kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Kurkuma wchodzi w skład przypraw curry...
Jedz suszone śliwki codziennie, a zmniejszysz ryzyko rozwoju osteoporozy. Już niewielka liczba owoców zwiększa gęstość kości. Ile ich jeść?
Jedzenie kilku śliwek dziennie pomoże zachować właściwą strukturę i gęstość kości oraz zmniejszy ryzyko rozwoju osteoporozy zwłaszcza u kobiet po menopauzie –...
Jedzenie może uzależniać jak narkotyk. 18 potraw, które tak działają na nasz organizm. Sprawdź, które często jadasz
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ma w sobie coś magicznego, pociągającego i w wielu wypadkach trudno mu się oprzeć, najczęściej tym najmniej zdrowym potrawom....
Dlaczego po jedzeniu chce się spać? To może być objaw cukrzycy lub innej choroby. Najczęstsze przyczyny ataku senności po obiedzie
Senność po posiłku jest częstą przypadłością, która może występować niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Zazwyczaj wynika z naturalnych procesów zachodzących w...
Jak na organizm działa wanilia? Już sam zapach tej przyprawy zmniejsza stres! Zobacz, na co pomaga wanilia w jedzeniu i kosmetykach
Wanilia to jedna z najbardziej lubianych, a przy tym najdroższych przypraw. Już sam zapach wanilii wpływa korzystnie na mózg i cały organizm, a co dopiero jej...
Kawa z cykorii zamiast klasycznej „małej czarnej”. Czy to dobry zamiennik? Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto po nią sięgać
Kawa z cykorii to mało popularny zamiennik kawy naturalnej. Warto jednak poznać i docenić jej właściwości. Dzięki temu, że nie zawiera kofeiny, mogą po nią...
Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów
Jesień to czas obfitych plonów, dlatego 18 października obchodzimy Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Warto wykorzystać koniec sezonu, kupując produkty prosto z...
Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii
Pumpkin spice latte to aromatyczna kawa dyniowa, która zyskuje coraz większą popularność. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że wykazuje właściwości...
Czy mikrofala jest szkodliwa? Jak gotowanie w kuchence mikrofalowej wpływa na jakość posiłków? Wyjaśniamy, jak działa na jedzenie
Mikrofala, jak nazywana jest kuchenka mikrofalowa, to wygodne urządzenie kuchenne. Pozwala podgrzać jedzenie w ciągu minut, jak nie sekund. Metoda wynaleziona w...
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa i czym różni się od tradycyjnej? Sprawdź, jak często można ją pić i jak powstaje kawa bez kofeiny
Kawa bezkofeinowa dla wielu osób jest nie do przyjęcia, jednak nie każdy sięga po filiżankę małej czarnej w celu pobudzenia się za pomocą kofeiny. Niektórzy...
Dlaczego warto jeść pomarańcze? Mogą pomóc w profilaktyce chorób serca i nie tylko. Poznaj ich właściwości i sprawdź, ile mają kalorii
Pomarańcze to owoce cytrusowe pełne składników odżywczych i ochronnych związków roślinnych. Dostarczają do organizmu witaminy, składniki mineralne i...
O której godzinie jeść kolację, żeby nie przytyć? Wcześniej niż myślisz. Zbyt późne jedzenie dwukrotnie zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
Osoby, które spożywają ostatni posiłek w ciągu dnia wcześniej, spalają o 60 kalorii więcej i są mniej głodne niż osoby jedzące kolację późnym wieczorem. Dzięki...
Dlaczego warto jeść paprykę? Zobacz, jakie ma właściwości zdrowotne i jak działa na organizm. Wyjaśniamy także, komu szkodzi papryka
Papryka należy do najcenniejszych warzyw, ponieważ obfituje w witaminy, i cenne składniki mineralne. Na przykład pod względem zawartości witaminy C zostawia...
Czy istnieje zdrowa margaryna? Co lepiej jeść: masło czy margarynę? Poznaj fakty i mity na ich temat i dowiedz się, czym smarować chleb
Czy istnieje zdrowa margaryna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta, bo dzisiejsze zamienniki masła mają wysoką jakość regulowaną przepisami. Jeśli więc...
Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw
Jaki olej jest najlepszy na patelnię? Odpowiedni wybór tłuszczu na patelnię sprawi, że jedzenie będzie zdrowsze. Wśród olejów kulinarnych do smażenia nadaje się...
Polacy piją coraz więcej mocnych alkoholi. Pandemia nasiliła problem ryzykownego picia, który z nami pozostał. Czym jest binge drinking?
W czasie pandemii zaczęliśmy pić coraz więcej mocnych alkoholi i tendencja ta z nami pozostała – takie są wnioski z najnowszych krajowych badań. Coraz więcej...
Dlaczego warto częściej sięgać po pieczarki? Podajemy smaczny przepis na jesienna zupę grzybową. Sprawdź, jak czyścić i jeść pieczarki
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie, które używane są do nadziewania lub przygotowania krokietów i sałatek. Ze względu na to, że należą do grzybów...
Sok z aronii w walce z przeziębieniem i grypą. Wspiera też leczenie nadciśnienia. Podajemy prosty i szybki przepis na sok z aronii bez cukru
Sok z aronii dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga działanie układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jego...
Regularne picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Tak samo działa kawa bezkofeinowa. Sprawdź, ile kawy dziennie pić
Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych...
Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej właściwości zdrowotne! Cold brew coffee ma delikatny smak i tyle kofeiny, co zwykła
Kawa cold brew to pyszny napój nie tylko na ciepłe dni. Mała czarna przygotowana z ziaren z dodatkiem zimnej wody ma delikatny smak, pozbawiony intensywnej...
Brukselka na odporność i odchudzanie. Zmniejszy ryzyko rozwoju raka i miażdżycy. Zobacz, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka
Brukselka ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale nie cieszy się popularnością ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak i niezbyt przyjemny...
Orzechy włoskie i ich właściwości zdrowotne. Wspierają pracę serca oraz mózgu. Sprawdź, na co pomaga olejek z orzechów włoskich i orzechówka
Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych bakalii, które zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, kwasów omega-3, a także błonnika pokarmowego. Już jedna...





























