Masz te objawy? To znaczy, że potrzebujesz przerwy od picia kawy. Kiedy warto zrobić kawowy detoks? Poznaj zalety i wady picia kawy
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka ulubionej kawy. Chociaż kawa poprawia koncentrację, wspiera serce oraz usprawnia trawienie i posiada wiele cennych...
Prezenty na święta z domowej spiżarni. To niedrogie, zdrowe i bezcenne upominki. Podaruj najbliższym pyszne przetwory, nalewki i słodkości
Prezent na święta przygotowany własnoręcznie to najlepszy upominek, jaki możemy wręczyć bliskim. Włożona w nie praca i serce są nie do przecenienia. Może być to...
Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia
Mięso ryb to źródło cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy....
Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu
Ból gardła, drapanie lub pieczenie nie muszą od razu oznaczać choroby, a mogą być skutkiem przewiania, narażenia na smog lub podrażnienia przez różnego rodzaju...
Pierniczki świąteczne o korzennym smaku i zapachu Świąt Bożego Narodzenia. Podajemy prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają
Pierniczki to ciastka kojarzące się z zimową aurą i nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Swój zapach i aromat zawdzięczają dodatkowi przypraw korzennych, w...
Jak naturalnie podwyższyć poziom progesteronu? Sprawdź, które produkty regulują poziom hormonu i ułatwiają zajście w ciąże i jej utrzymanie
Progesteron to hormon niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety. Jego stężenie zależy przede wszystkim od fazy cyklu miesiączkowego. Stężenie...
Sok z selera naciowego wspiera odchudzanie, łagodzi problemy skórne i pomaga przy niestrawności. Wypróbuj przepis na domowy sok selerowy
Sok z selera naciowego, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, wspomaga działanie układu immunologicznego oraz spowalnia proces starzenia się komórek....
Niedobór tej witaminy może powodować obrzęki i silne migreny. Sprawdź, po czym poznać, że masz zbyt niski poziom tiaminy, czyli witaminy B1
Tiamina, inaczej witamina B1, to składnik powszechnie występujący w żywności, szczególnie w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Związek ten odpowiada za...
Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie, które dotyczy średnio co 10 kobiety w ciąży, a nieleczona choroba może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości....
Czy słodziki są rakotwórcze? Niestety, według badań mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Uważaj na „odchudzoną” żywność
Sztuczne słodziki jako bezkaloryczne lub niskokaloryczne zamienniki cukru wcale nie są dobrą alternatywą dla tego produktu. Od lat mówiło się o ich szkodliwym...
Czy świeże i suszone daktyle są zdrowe? Poznaj 10 powodów, dla których warto je jeść. Zyskają mózg, jelita i serce. Komu mogą szkodzić?
Daktyle bywają uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Są cenione przez sportowców jako szybka i smaczna przekąska. Korzystnie wpływają także na mózg, a...
Ziemniaki zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2? Nie w każdej postaci. To zależy jak je przygotujesz. Zobacz, jakich ziemniaków unikać
Dieta bogata w warzywa znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że nie wszystkie warzywa tak działają. Ziemniaki mogą bowiem...
Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Ten w butelce i w produktach to odmienne tłuszcze. Poznaj jego właściwości. Czy jest dobry do smażenia?
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów, który spożywamy także w produktach przetworzonych. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jeden...
„Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności takiej jak fast food, słodycze czy kolorowe napoje, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2,...
Jak poprawić zdrowie jelit? Garść fistaszków, łyżeczka masła orzechowego oraz szczypta suszonych ziół wzmacniają pracę układu pokarmowego
Sposób żywienia ma znaczący wpływ na zdrowie układu pokarmowego i mikroflorę jelitową. W profilaktyce zaburzeń pokarmowych ważna jest przede wszystkim dieta z...
Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu to powszechny problem, który dotyczy coraz to młodszych osób. Na wzrost jego stężenia wpływa przede wszystkim niewłaściwa dieta...
Jak wzmocnić pracę serca? Stosowanie diety DASH może wzmocnić układ krążenia i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Po jakie produkty sięgać?
Dieta DASH zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o swój stan zdrowia. Dodatkowo taki sposób żywienia wspiera leczenie nadciśnienia...
Rusza program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ). Tysiące dzieci skorzystają z akcji promującej edukację żywieniową. Odbyły się pierwsze warsztaty
Otyłość i nadwaga wśród dzieci to coraz powszechniejszy problem, który może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Stąd pomysł utworzenia ogólnopolskiego programu...
Rak jelita grubego a dieta roślinna. Spożywanie produktów pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza u mężczyzn
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Hibiskus obiecujący w walce z alzheimerem. Herbata z ketmii zawiera związek mogący usuwać złogi z mózgu. Właściwości te potwierdziły badania
Herbata z hibiskusa to smaczny i zdrowy napój, a kwiaty te dodaje się też do herbatek owocowych i ziołowych. Powinniśmy pić ją częściej, bo według nowych badań...
Biały czy czerwony? Kolor talerza zmienia smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Jedzenie z niebieskiego talerza jest bardziej słone, a z czerwonego mniej smaczne niż z białego? Okazuje się, że kolor naczynia wpływa na postrzeganie smaku...
Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...





























