Masz ość w gardle? Sprawdź, jak skutecznie pozbyć się rybiej ości z jamy ustnej. Czy domowe sposoby na usunięcie kolki są bezpieczne?
Lubisz jeść ryby, ale zazwyczaj sięgasz po filety, bo nie lubisz wybierać ości? Nieumiejętne spożywanie lub nieuwaga mogą zakończyć się zatrzymaniem kolki w...
Niedobór tej witaminy może powodować obrzęki i silne migreny. Sprawdź, po czym poznać, że masz zbyt niski poziom tiaminy, czyli witaminy B1
Tiamina, inaczej witamina B1, to składnik powszechnie występujący w żywności, szczególnie w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Związek ten odpowiada za...
Mak nie tylko na świątecznym stole. Ułatwia zasypianie i wspomaga trawienie. Wykorzystaj właściwości maku niebieskiego na co dzień
Mak, zwykle kojarzony ze świątecznym makowcem czy kutią spożywaną w Wigilię warto jeść nie tylko od święta. Już w starożytności znane były jego właściwości...
Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie, które dotyczy średnio co 10 kobiety w ciąży, a nieleczona choroba może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości....
Jak uniknąć kaca? Zachowaj umiar w piciu alkoholu oraz wypróbuj kilka prostych rad. Sprawdź, jak pić, aby następnego dnia nie bolała głowa
Najlepszym sposobem na uniknięcie kaca jest zachowanie umiaru w piciu alkoholu. Jednak niektóre trunki znacznie częściej powodują przykre dolegliwości, w tym...
Czy słodziki są rakotwórcze? Niestety, według badań mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Uważaj na „odchudzoną” żywność
Sztuczne słodziki jako bezkaloryczne lub niskokaloryczne zamienniki cukru wcale nie są dobrą alternatywą dla tego produktu. Od lat mówiło się o ich szkodliwym...
Czy świeże i suszone daktyle są zdrowe? Poznaj 10 powodów, dla których warto je jeść. Zyskają mózg, jelita i serce. Komu mogą szkodzić?
Daktyle bywają uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Są cenione przez sportowców jako szybka i smaczna przekąska. Korzystnie wpływają także na mózg, a...
Ziemniaki zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2? Nie w każdej postaci. To zależy jak je przygotujesz. Zobacz, jakich ziemniaków unikać
Dieta bogata w warzywa znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że nie wszystkie warzywa tak działają. Ziemniaki mogą bowiem...
Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Ten w butelce i w produktach to odmienne tłuszcze. Poznaj jego właściwości. Czy jest dobry do smażenia?
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów, który spożywamy także w produktach przetworzonych. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jeden...
„Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności takiej jak fast food, słodycze czy kolorowe napoje, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2,...
Mandarynki to owoce obfitujące w witaminę C. Czy kobiety w ciąży mogą jeść mandarynki? Podajemy prosty przepis na nalewkę z mandarynek
Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce te...
Jak poprawić zdrowie jelit? Garść fistaszków, łyżeczka masła orzechowego oraz szczypta suszonych ziół wzmacniają pracę układu pokarmowego
Sposób żywienia ma znaczący wpływ na zdrowie układu pokarmowego i mikroflorę jelitową. W profilaktyce zaburzeń pokarmowych ważna jest przede wszystkim dieta z...
Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu to powszechny problem, który dotyczy coraz to młodszych osób. Na wzrost jego stężenia wpływa przede wszystkim niewłaściwa dieta...
Jak wzmocnić pracę serca? Stosowanie diety DASH może wzmocnić układ krążenia i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Po jakie produkty sięgać?
Dieta DASH zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o swój stan zdrowia. Dodatkowo taki sposób żywienia wspiera leczenie nadciśnienia...
Rusza program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ). Tysiące dzieci skorzystają z akcji promującej edukację żywieniową. Odbyły się pierwsze warsztaty
Otyłość i nadwaga wśród dzieci to coraz powszechniejszy problem, który może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Stąd pomysł utworzenia ogólnopolskiego programu...
Rak jelita grubego a dieta roślinna. Spożywanie produktów pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza u mężczyzn
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Hibiskus obiecujący w walce z alzheimerem. Herbata z ketmii zawiera związek mogący usuwać złogi z mózgu. Właściwości te potwierdziły badania
Herbata z hibiskusa to smaczny i zdrowy napój, a kwiaty te dodaje się też do herbatek owocowych i ziołowych. Powinniśmy pić ją częściej, bo według nowych badań...
Biały czy czerwony? Kolor talerza zmienia smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Jedzenie z niebieskiego talerza jest bardziej słone, a z czerwonego mniej smaczne niż z białego? Okazuje się, że kolor naczynia wpływa na postrzeganie smaku...
Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Cukrzyca typu 2 to nie wyrok. Sprawdź, jakie produkty mogą zwiększać poziom cukru we krwi i prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Herbata na zdrowe serce u kobiet. Regularne spożywanie czarnej herbaty może chronić przed miażdżycą, udarem i zawałem. Ile dziennie pić?
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko...
Kawa, herbata i białko chronią kobiety przed złamaniem kości? Niewielka zmiana diety może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w...





























