Spis treści
Produkty, które niszą szkliwo i sprzyjają rozwojowi próchnicy
Szkliwo to niezwykle twarda powłoka zębów, która w 95 proc. składa się ze związków mineralnych, z przewagą hydroksyapatytu wapnia. Mimo dużej odporności szkliwo ma jeden słaby punkt: są nim kwasy, które często dostarczamy do jamy ustnej wraz z pożywieniem.
Pokarmy o pH niższym niż 5 mogą sprawić, że szkliwo ulegnie erozji, a tym samym spowodować osłabienie zębów. Czego należy unikać, aby nie doprowadzić do uszkodzenia uzębienia? Za kwasową erozję szkliwa odpowiadają m.in. kawa, jogurty czy kwaśne sery, ale to nie znaczy, że należy z nich rezygnować.
– Nie wszystkie produkty o podobnej kwasowości szkodzą tak samo na zęby. Ma na to wpływ również wiele innych czynników, jak zawartość dodatkowych związków w produkcie. Przykładowo jogurt dzięki wysokiej zawartości wapnia nie będzie miał tak negatywnego działania, jak sok owocowy. Z kolei słodycze z kwaskiem cytrynowym będą znacznie bardziej szkodliwe przez swój dodatkowy potencjał kariogenny, a więc próchnicotwórczy – mówi lek. dent. Aleksander Gajos, endodonta z Dentim Clinic Medicover w Katowicach.
Ponadto produkty o wysokiej kwasowości należy jeść jako składnik potraw, a nie samodzielne przekąski, a soki warto pić przez słomkę. Po ich spożyciu warto przepłukać usta wodą, a po pół godziny umyć zęby. Wcześniejsze szczotkowanie może dodatkowo uszkodzić osłabione kwasami szkliwo.
Zobacz, na które napoje i pokarmy uważać, chcąc zachować zdrowi i piękny uśmiech.
Napoje i produkty, które uszkadzają szkliwo
Osiem nawyków, które niszczą zęby. Zobacz, czego nie należy robić
Cztery miliony Polaków nie myje codziennie zębów – to najgorszy z naszych nawyków. Jednak inne, pozornie niewinne czynności, także mogą szkodzić naszemu uzębieniu. Jeśli zdarza ci się czyścić zęby wyk...
Co jeszcze niszczy szkliwo? Unikaj tych błędów podczas mycia zębów
Wśród czynników, które wpływają na erozję szkliwa wymienia się także kwas żołądkowy, który trafia do jamy ustnej podczas wymiotów oraz u osób cierpiących z powodu refluksu. Także suchość w ustach, nazywana kserostomią, może prowadzić do podniesienia wartości kwasu w jamie ustnej.
Niektóre leki mogą powodować zarówno suchość w ustach, jak i obniżać pH jamy ustnej. Są to m.in. leki przeciwhistaminowe i aspiryna. Jednak szkliwo najczęściej uszkadzamy sami, przez nieprawidłową higienę jamy ustnej. Wśród złych nawyków, oprócz zbyt rzadkiego i niedokładnego szczotkowania, wymienia się:
- używanie twardej szczoteczki,
- zbyt mocne szorowanie powierzchni zębów,
- stosowanie silnych past wybielających o wysokim współczynniku ścieralności szkliwa (RDA).
Jaka szczoteczka do zębów jest najlepsza?
Niemal każdy Polak ma próchnicę, a najlepszym sposobem profilaktyki tej choroby jest regularne mycie zębów. Jaką więc wybrać szczoteczkę? Lepsza jakakolwiek niż żadna, ale jeśli już porównywać dostępn...