Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Cukrzyca typu 2 to nie wyrok. Sprawdź, jakie produkty mogą zwiększać poziom cukru we krwi i prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Herbata na zdrowe serce u kobiet. Regularne spożywanie czarnej herbaty może chronić przed miażdżycą, udarem i zawałem. Ile dziennie pić?
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko...
Niedobór tego pierwiastka zmienia wygląd paznokci. Zwróć też uwagę na zmęczenie i drgawki. Jakie objawy mogą oznaczać niedobór miedzi?
Miedź to pierwiastek śladowy, którego niedobór widać na paznokciach. Jest niezbędny: odpowiada za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, a także bierze...
Kawa, herbata i białko chronią kobiety przed złamaniem kości? Niewielka zmiana diety może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w...
Jakie są objawy niedoboru biotyny? Zwróć uwagę na zmęczenie i silny ból głowy. Sprawdź, po czym poznać, że masz niedobór witaminy B7
Biotyna, często nazywana witaminą B7 lub witaminą H to związek, który wpływa nie tylko na prawidłową strukturę włosów i paznokci, ale również wspomaga...
Zielone warzywa mogą chronić przed rozwojem demencji. Wystarczy jedna porcja dziennie, aby poprawić pamięć, koncentrację i szybkość uczenia
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym...
Napój, który zwiększa ryzyko rozwoju raka nawet o 80 proc. większość z nas pije codziennie. Może być przyczyną zachorowania na raka piersi
Rak piersi to obecnie najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy na świecie, według szacunków rocznie rozpoznaje się go u 1,5 miliona kobiet, a 400 tys. z nich...
Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej...
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo. Zobacz, do czego nie można dodawać substancji dodatkowych „E”
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez...
Jak rozpoznać uczulenie na drożdże? Objawy alergii i nietolerancji to nie tylko wysypka. Zobacz, w jakich produktach są drożdże piekarskie
Drożdże to produkt, który od tysiącleci wykorzystuje się do wytwarzania żywności. Obecnie jednak bywa, że po ich spożyciu występują symptomy gastryczne lub...
Oregano to popularna przyprawa, która łagodzi ból gardła, wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się pasożytów. Można uprawiać ją w swoim domu
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, którą często dodajemy do pizzy lub zapiekanek. Jest jednak nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem do dań....
Na co działa witamina C? Właściwości i dzienna dawka kwasu askorbinowego. Kiedy możliwe jest przedawkowanie, a kiedy niedobór wit. C?
Witamina C to jedna z niezbędnych witamin, która ma działanie silnego antyoksydantu. Znana też jako kwas askorbinowy, L-askorbinowy czy askorbinian, wit. C...
Kaczka – kaloryczność i właściwości odżywcze. Czy piersi z kaczki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto częściej sięgać po mięso drobiowe
Kaczka to niezbyt popularny rodzaj mięsa w naszym kraju, chociaż jej spożycie w ostatnich latach znacznie wzrosło. Jest to dość tłusty gatunek mięsa, jednak...
Dlaczego kobiety powinny ćwiczyć rano? Płaski brzuch i niższe ciśnienie w zasięgu ręki. Jesteś mężczyzną? Postaw na wieczorną aktywność
Kiedy najlepiej ćwiczyć, aby osiągnąć zamierzone efekty? Istnieje tyle samo zwolenników porannej aktywności fizycznej jak i wieczornych treningów. Okazuje się,...
Czy olej kokosowy jest zdrowy czy nie? Zobacz, co na temat tego tłuszczu mówią badania. Wyjaśniamy, jak najlepiej spożywać olej kokosowy
Olej kokosowy to popularny rodzaj kuchennego tłuszczu, który cieszy się opinią produktu leczniczego, a jednocześnie bywa uważany za szkodliwy. Wszystko dlatego,...
Tłusta dieta źródłem bólu. Odkryto, że zmienia odbiór bodźców i powoduje nadwrażliwość. Czy wysokotłuszczowa dieta jest zawsze niezdrowa?
Tłuszcz to składnik, którego we współczesnej diecie złożonej z szybkich dań i przetworzonych produktów jest często za dużo. Takie jedzenie na dłuższą metę...
Chcesz schudnąć? Jedz migdały. Zmniejszają apetyt, a także ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia. Sprawdź, ile ich jeść dziennie
Masz ochotę na przekąskę, ale boisz się, że przytyjesz? Zamiast po batonika, sięgnij po migdały. Według najnowszych ustaleń naukowców z Australii migdały...
Miód jest dobry na serce. Wykazano, że obniża wysoki cholesterol i ciśnienie, a także poziom cukru we krwi. Zobacz, ile wynosi jego dawka
Czy miód może poprawiać stężenie glukozy i cholesterolu? Tak, jeśli spożywamy go w odpowiedniej dawce. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie miodu służy nawet...
Warzywne chipsy to zdrowa przekąska! Wypróbuj proste i szybkie przepisy na chipsy z batatów, marchewki, selera i ziemniaków
Chipsy ze sklepu to tucząca przekąska, która jest źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i zazwyczaj także wzmacniaczy smaku. Częste spożywanie takich snacków może...
Objawy niedoboru choliny łatwo pomylić z przemęczeniem lub infekcją wirusową. Jakie dolegliwości mogą oznaczać niski poziom tego składnika?
Cholina to bardzo ważny składnik, który wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Dzięki niej można zmniejszyć ryzyko miażdżycy, choroby Alzheimera...
Post przerywany zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania u kobiet. Czy stosowanie „okna żywieniowego” może mieć wpływ na naszą psychikę?
Post przerywany to popularny sposób odżywiania, który najczęściej wybierają osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów, jednak nielubiące stosować...
































