Spis treści
Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet z cukrzycą ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych, często nazywana również cukrzycą ciążową lub cukrzycą w ciąży to zaburzenie metabolizmu glukozy, które pojawia się tylko u tych kobiet, które wcześniej nie chorowały na cukrzycę. Szacuje się, że ta dolegliwość dotyczy 6-9 proc. wszystkich ciężarnych.
W profilaktyce rozwoju cukrzycy ciążowej i jej następstwa, czyli cukrzycy typu 2 ważna jest zmiana stylu życia. Pacjentka powinna przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli ograniczyć cukier i produkty dosładzane, a także wysokoprzetworzone z oczyszczonej mąki pszennej. Dodatkowo w licznych badaniach naukowych wykazano, że wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej u kobiet z cukrzycą ciężarnych może zmniejszyć u nich ryzyko zaburzeń przemiany glukozy w późniejszym czasie.
Dowiedz się więcej: Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciążową?
By sprawdzić wpływ kawy na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, naukowcy przeanalizowali dane zgromadzone w badaniu kohortowym Nurses' Health Study II u ponad 4,5 tys. kobiet ciężarnych. Każda z uczestniczek była obserwowana średnio przez 24 lata. Jak się okazuje, panie, które regularnie spożywały jedną filiżankę kawy dziennie wykazywały niższe ryzyko rozwoju cukrzy typu 2 w przyszłości.
– Ciąża naturalnie wywołuje stan insulinooporności, ponieważ łożysko wytwarza hormony, które zapewniają dostępność dużej ilości glukozy i składników odżywczych dla rozwijającego się płodu. Kiedy u kobiety rozwija się cukrzyca ciążowa, jej trzustka nie jest w stanie zwiększyć produkcji insuliny, aby zrównoważyć ten nowy stan oporności na insulinę. Uważa się, że ta niezdolność wynika z podstawowej predyspozycji do cukrzycy. Kobiety, u których rozwija się cukrzyca ciążowa, są już zagrożone cukrzycą, a insulinooporność związana z ciążą po prostu demaskuje tę predyspozycję – zaznacza dr Jennifer Meller, główny oficer medyczny w Sweetch.
W jaki sposób kofeina wpływa na obniżenie ryzyka zaburzeń glukozy u ciężarnych?
Kofeina obecna jest nie tylko w popularnej kawie, ale również w herbacie, napojach energetycznych, a także w mniejszych ilościach w napojach gazowanych i czekoladzie. Kofeina spożywana w umiarkowanych dawkach może wspierać pracę układu krążenia, zmniejszać ryzyko rozwoju demencji oraz poprawiać pamięć i koncentrację.
Dowiedz się więcej: Jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny?
Regularne picie kawy może zatem przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Natomiast w najnowszym badaniu naukowcom udało się udowodnić, że kobiety z cukrzycą ciążową, które spożywały jedną kawę dziennie wykazywały mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Dodatkowo zamiana 1 filiżanki napoju słodzonego cukrem (np. herbaty z cukrem lub słodzonego napoju gazowanego) na kawę wiązała się z 17 proc. spadkiem ryzyka rozwoju zaburzeń przemiany glukozy u tych kobiet. Ponadto zamiana jednej filiżanki kawy ze sztucznym słodzikiem na tradycyjny czarny napar wykazywała o 9 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
– Kobiety, które doświadczają cukrzycy w ciąży są często narażone na dość wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. Kawa, spożywana prawidłowo (2 filiżanki dziennie, bez cukru i pełnotłustego lub wysokotłuszczowego nabiału), była związana z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród tych kobiet z grupy wysokiego ryzyka. Zastąpienie słodkich napojów kawą wiązało się również z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 – podsumowała dr Cuilin Zhang, główna autorka badania.
Naukowcy są zgodni, że istnieje konieczność dalszych badań, które pozwoliłyby lepiej poznać uzyskane zależności. Dodatkowo należy pamiętać, że w niektórych przypadkach kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów zawierających kofeinę.
Czy kobieta w ciąży może pić kawę? Jaka jest bezpieczna dawka kofeiny dla ciężarnych?
Wiele kobiet zastanawia się, czy podczas ciąży można pić kawę. Według najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, za bezpieczną dawkę kofeiny uznaje się 200 mg, co odpowiada 3 filiżankom espresso (po 35 ml) lub 2 czarnym herbatom po 250 ml każda lub 2 kawom z ekspresu – po 300 ml każda.
Warto wspomnieć, że kobieta ciężarna najlepiej, aby kawę piła bez cukru, natomiast z dodatkiem półtłustego mleka, niesłodzonej śmietanki lub niesłodzonego napoju roślinnego. Warto wspomnieć, że niektóre kobiety ciężarne od momentu zajścia w ciążę wykazują silną awersję do kofeiny, nawet jeśli wcześniej były kawoszami. Ten stan zazwyczaj jest przejściowy i mija po pierwszym trymestrze, jednak u niektórych pań pozostaje nawet do czasu porodu.
Kiedy ciężarna nie powinna pić kawy? Ginekolodzy przestrzegają, że w tych przypadkach nie powinno się pić napojów z dodatkiem kofeiny:
- nadciśnienie tętnicze,
- nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą,
- silne obrzęki,
- silne migreny,
- arytmia serca,
- tachykardia, czyli przyspieszona akcja serca,
- stan przedrzucawkowy.
Źródło: Type 2 diabetes: Coffee may reduce risk following gestational diabetes diagnosis Medical News Today