Oczyszczanie wątroby – mit czy fakt?
Oczyszczanie wątroby – to mit czy fakt? Uczucie pełności po jedzeniu, wzdęcia, kolki, nudności czy przewlekłe zmęczenie mogą być objawami nadmiernego obciążenia...
Czy napoje energetyczne są zdrowie?
Napoje energetyczne to grupa produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, których celem jest zwiększenie efektywności oraz możliwości umysłowych. Z...
PLUSW pandemii lepiej się odżywiamy. Czego jemy najwięcej?
Pandemia koronawirusa odbiła się także na tym, co jemy. Jak się okazuje, zmieniliśmy swoje nawyki żywieniowe na lepsze. W menu gości mniej mięsa, a więcej...
Kawa na zdrowe serce, układ krążenia i odporność!
Wyniki nowych badań zwracają uwagę na ochronny wpływ kawy na układ krążenia, a nawet rzadsze przypadki COVID-19 wśród spożywających ją osób. To wciąż...
PLUSBogata historia mięsożerstwa. Na talerzach naszych przodków gościły pawie i bobry
90 proc. jedzonego dziś przez nas mięsa to brojlery i wieprzowina. Tymczasem nasi przodkowie mięsem ze świni się brzydzili, a zamiast tuczonych kurczaków jadali...
Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów wg diety portfolio
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają...
Co to jest pektyna i jak stosować ją do dżemów czy innych przetworów?
Pektyna to naturalna substancja obecna w wielu produktach roślinnych, a zwłaszcza w niektórych owocach. Stanowi korzystny dla zdrowia rodzaj rozpuszczalnego w...
Co na detoks wątroby? Te produkty wspomogą odtruwanie organizmu
Detoks wątroby może być konieczny, w chwili, gdy pojawiają się takie dolegliwości, jak niestrawność, uczucie przepełnienia, zgaga, czy wzdęcia. Możliwych...
Z czego powstaje miód spadziowy, na co pomaga i jak go stosować?
Miód spadziowy to nieco inny rodzaj miodu niż ten nektarowy, ma też specjalne właściwości zdrowotne. Dowiedz się, czym różnią się te miody oraz kiedy warto...
Guma guar, czyli E412 – czy jest szkodliwa?
Guma guar to popularny zagęstnik pozyskiwany z nasion rośliny spokrewnionej z fasolą i oznaczany jako E412. Choć ma właściwości prozdrowotne, jej nadmiar jest...
Tlenek etylenu w produktach wycofanych przez GIS. Jak szkodzi zdrowiu?
Zanieczyszczenie tlenkiem etylenu jest powodem wycofywania przez GIS kolejnych partii produktów. Jego obecność stwierdzano m.in. w sezamie, napojach roślinnych,...
Nie myj kurczaka przed gotowaniem! Możesz zarazić się groźnymi bakteriami
Zasady higieny nakazują, żeby przed zjedzeniem większość żywności myć pod bieżącą wodą. Tak robimy z owocami czy warzywami, więc czemu nie mielibyśmy myć...
Młody jęczmień nie tylko na odchudzanie – poznaj jego właściwości
Młody jęczmień zyskał swoją popularność dzięki właściwościom odchudzającym. Tabletki, proszek czy sok polecane są ze względu na wysoką zawartość błonnika jako...
Cieciorka a ciecierzyca – czym się od siebie różnią i jakie mają zastosowanie?
Cieciorka a ciecierzyca – wiele osób zastanawia się, czym się różnią, tymczasem są to dwie różne nazwy tego samego produktu. Ciecierzyca staje się coraz...
Zdrowotne właściwości jarzębiny. Przepis na nalewkę jarzębinówkę
Jarzębina – właściwości zdrowotne i lecznicze. Liście, kwiatostany, a także czerwone owoce są wartościowym surowcem leczniczym, pełnym witaminy C oraz związków...
PLUSROZMOWADietetyk radzi: Jedz grzyby na zdrowie! To źródło witamin i minerałów
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
Dlaczego warto jeść nasiona chia i ile powinna wynosić ich porcja?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej to pomimo niepozornego wyglądu istna skarbnica cennych składników, takich jak białko, kwasy omega-3, żelujący błonnik,...
Olej z pestek dyni poprawia płodność, stan włosów i cery
Olej z pestek dyni cieszy się zainteresowaniem nie tylko ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Wiele osób olej z dyni konsumuje z powodu wyjątkowego...
Kawa rozpuszczalna – czym różni się od tradycyjnej kawy i czy jest zdrowa?
Kawa rozpuszczalna jest szybką i wygodną alternatywą dla kawy tradycyjnie parzonej ze zmielonych ziaren. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i napój jest gotowy, bez...
Awokado – dobre na odchudzanie, wysoki cholesterol i nie tylko!
Awokado, czyli smaczliwka, to niesłodki owoc wywodzący się z Meksyku. Jego tłusty, kremowy miąższ stanowi dobre źródło potasu, magnezu, cynku, folianów i innych...
Jedzenie jagód i picie czerwonego wina obniża ciśnienie krwi i poprawia trawienie!
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii udowadniają, że osoby spożywające produkty bogate we flawonoidy takie jak jagody, winogrona i czerwone wino mają niższe...
Niedobory w diecie są groźne dla zdrowia! Zobacz, jakie choroby powodują
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia pełnowartościowy i odżywczy pokarm, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy,...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Artykuły dziecięce
Dodano 2 dni temu w kategorii Elektryka i automatyka
Dodano 2 dni temu w kategorii Elektronika przemysłowa
Dodano 2 dni temu w kategorii Kursy