
Te zioła warto mieć w kuchni. To nie tylko przyprawa, ale również środek na wiele dolegliwości
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni, ze względu na ich szczególne właściwości zdrowotne. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Tymianek
Ziele tymianku doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, sosami, zupami i grzybami. Dzięki zawartości olejków eterycznych, tymianek poprawia trawienie dań ciężkostrawnych. Łagodzi również wzdęcia, dlatego warto go dodawać do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych. Wykazano również, że ziele tymianku wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, wykrztuśne i uspokajające.

Majeranek
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Estragon
Roślina ta ma dość charakterystyczny smak i aromat, dlatego często dodawana jest do białego mięsa, dziczyzny i ryb, a także jako przyprawa do sosu tatarskiego. Estragon to roślina o silnych właściwościach żółciopędnych, dlatego dodawanie jej do potraw wspomaga trawienie tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Dodatkowo wykazuje właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i moczopędne.