Spis treści
Czym jest piwo i ile ma kalorii?
Piwo jest napojem alkoholowym wytwarzanym ze zbóż takich jak jęczmień, pszenica czy żyto. Wyciąg z ziarna poddanego kiełkowaniu (słodu) z dodatkiem chmielu, który jest nazywany brzeczką piwną, poddaje się fermentacji z udziałem drożdży. Jego gorycz równoważy słodycz ziaren i nadaje piwu charakterystyczny smak i zapach, jednak dodatek ten działa przede wszystkim konserwująco. Dla urozmaicenia doznań smakowych do niektórych rodzajów piwa dodawane są również owoce, zioła czy przyprawy.
W zależności od rodzaju piwo ma różną moc, ale najczęściej zawartość alkoholu wynosi 4-6 proc. Kaloryczność piwa różni się w zależności od jego rodzaju (np. lager, pilsner, ale, stout, porter itp.). Puszka piwa jasnego o pojemności 500 ml dostarcza ok. 245 kcal, a ta sama ilość piwa ciemnego ma ok. 340 kcal.
Za kaloryczność piwa odpowiada przede wszystkim słód oraz dodatki użyte do jego produkcji, a także alkohol. Należy więc pamiętać, że im mocniejsze piwo, czyli im więcej ma procent alkoholu, tym będzie ono bardziej kaloryczne. Każdy gram alkoholu to ok. 7 kalorii więcej.
Piwo zawiera również niewielkie ilości mikroelementów, w tym sodu, potasu, magnezu czy krzemu, a także witamin z grupy B i antyoksydantów. Jednak tylko jeśli ma dobrą jakość i jest spożywane w większych ilościach (co nie jest zalecane), stanowi dobre źródło tych składników.
Czy piwo tuczy i powoduje powstawanie brzucha piwnego?
Ze względu na zawartość alkoholu i słodu, który jest źródłem węglowodanów, piwo jest napojem wysokokalorycznym. Może więc stać się przyczyną powstawania brzucha piwnego, czyli zwiększenia obwodu w pasie. Alkohol zawarty w piwie spowalnia również spalanie zgromadzonej jako zapas energii tkanki tłuszczowej, ponieważ obciąża wątrobę. Z tego powodu może przyczyniać się do wzrostu tkanki tłuszczowej.