Czy możesz jeść czosnek? Sprawdź. Przeciwskazania mogą cię zaskoczyć

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czosnek to wyjątkowo zdrowa przyprawa, która dostarcza do twojego organizmu licznych substancji aktywnych. Chetnie sięgamy po ten naturalny antybiotyk podczas infekcji. Jednak nie każdy może korzystać z dobrodziejstw czosnku. Będziesz zaskoczony, jakie działanie ma czosnek u osób z refluksem, zgagą oraz wrzodami. Sprawdź, ile ząbków dziennie możesz bezpiecznie jeść i czym możesz je zastąpić.

Spis treści

Kto i dlaczego nie powinien jeść czosnku? Takie skutki uboczne ma czosnek?

Właściwości zdrowotne czosnku znane są od starożytności. Hipokrates polecał go na dolegliwości trawienne i oddechowe. W medycynie ludowej ma miano naturalnego antybiotyku. Spektrum jego działania jest bardzo szerokie.

Rzadko mówi się o przeciwskazaniach do jedzenia czosnku, dlatego warto wiedzieć, kto powinien ograniczyć jego spożywanie. Zobacz na kolejnych slajdach,
Rzadko mówi się o przeciwskazaniach do jedzenia czosnku, dlatego warto wiedzieć, kto powinien ograniczyć jego spożywanie. Zobacz na kolejnych slajdach, kiedy należy zrezygnować z tej przyprawy. Freepik

Sprawdż: Czosnek na wysoki cholesterol i ciśnienie. Działa w tej postaci

Jednak jedzenie go w nadmiarze może prowadzić do zbytniego podrażnienia błony śluzowej żołądka, a u niektórych osób do zbyt dużego rozrzedzenia krwi. Szczególną ostrożnością powinny wykazywać się osoby z chorobami układu pokarmowego i rodzice rozszerzający dietę małych dzieci. Zobacz, kto i dlaczego powinien być szczególnie ostrożny sięgając po czosnek.

Komu może zaszkodzić czosnek?

Jakie są objawy uczulenia na czosnek? Poznaj najczęstsze objawy alergii

Alergia na czosnek nie należy do częstych, ale jest jednym z głównych powodów do całkowitej rezygnacji ze spożywania tej rośliny. Osoby uczulone na czosnek mogą źle reagować na jego gotowaną lub surową postać albo na obydwie.

Do reakcji alergicznej dochodzi, kiedy układ odpornościowy błędnie identyfikuje czosnek jako szkodliwy i wytwarza przeciwciała, chcąc go zwalczyć. Reakcja może pojawić się natychmiast po kontakcie lub spożyciu rośliny lub w ciągu kolejnych dwóch godzin. Objawy występujące w różnym nasileniu to:

  • reakcje skórne np. pokrzywka,
  • mrowienie w okolicach jamy ustnej,
  • swędzenie nosa i kichanie,
  • swędzenie i łzawienie oczu,
  • nudności i wymioty,
  • bóle brzucha i biegunka.

Może zdarzyć się także, że zjedzenie czosnku wywoła niepożądaną reakcję u osoby, która nie jest na niego uczulona. Taka nietolerancja pokarmowa występuje dość powszechnie i objawia się przede wszystkim: niestrawnością, zgagą lub wystąpieniem gazów.

Czym zastąpić czosnek w diecie osoby uczulonej? Aromatycznych zamienników jest wiele:

  • papryczka chili,
  • papryka słodka,
  • curry,
  • oregano,
  • bazylia.
Zapach cebuli lub czosnku nie musi być problemem. Zobacz nowe odkrycie

Zapach cebuli lub czosnku nie musi być problemem. Zobacz nowe odkrycie

Sezon na infekcje to czas, gdy dobrze jest sięgać po czosnek i cebulę. To naturalne antybiotyki, które z jednej strony zwalczają wirusy i bakterie, a z drugiej – wzmacniają układ odpornościowy. Co jed...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Ile można jeść czosnku na dzień?

Każdy produkt spożywany w nadmiarze może być szkodliwy dla naszego organizmu. W przypadku czosnku nie ma co prawda ustalonej oficjalne zalecanej dawki, ale przyjmuje się, że jedzenie jednego do dwóch surowych ząbków dziennie może być korzystne dla zdrowia.

Należy pamiętać, aby przed włączeniem do diety suplementów z czosnkiem, skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z chorobami przewlekłymi lub przyjmujące leki na stałe.

Źródła:

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia