Czego nie lubi wątroba? Sprawdź, jakie produkty szkodzą najbardziej, a jaka dieta sprzyja jej zdrowiu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. rawpixel/pixabay.com
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Warto więc wiedzieć, czego nie lubi, a co jej sprzyja – sprawdź, jak twoja dieta może wspomóc regenerację wątroby!

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje szereg niezbędnych do życia związków. Problem w tym, że współczesna dieta i styl życia wcale jej tego nie ułatwia. Co więc robić, żeby jej nie szkodzić? Przede wszystkim ograniczyć szkodliwe dla niej produkty!

Dowiedz się, czego nie lubi wątroba:

Wątroba a dieta – co radzą specjaliści?

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia.

Wątroba – dieta, która wspiera

Wątroba nie lubi przede wszystkim przesady, a więc nienaturalnych proporcji składników nie tylko w nowoczesnej żywności, ale też całym jadłospisie. Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, menu dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów, którą podaje w swojej nowej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber) obejmuje następujące produkty:

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Czytaj także

Autorem zaleceń jest jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała.

Zobacz, które produkty spożywcze pomagają łagodzić dolegliwości bólowe – wypróbuj je, zanim sięgniesz po leki szkodliwe dla wątroby:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3