Spis treści
Brudna Dwunastka 2024. To najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce
Analiza przeprowadzona przez EWG opiera się na najnowszych danych pochodzących z badań owoców i warzyw z Departamentu Rolnictwa (USDA) oraz Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) w USA.
Przygotowany przez organizację przewodnik dla kupujących na rok 2024 zawiera dane z 47 510 próbek z 46 rodzajów owoców i warzyw. Te, w których znalazło się najwięcej pozostałości pestycydów nazywane są „Brudną Dwunastką”. Znajdziesz je w naszej galerii.
Ponad 90 proc. próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektarynek i winogron dało wynik pozytywny na obecność pozostałości co najmniej dwóch pestycydów. W próbkach każdej z pozycji (z wyjątkiem wiśni) wykryto ponad 50 pestycydów.
Warto podkreślić, że USDA obiera lub szoruje i myje próbki przed ich przetestowaniem, podczas gdy FDA usuwa tylko brud. Nawet po tych krokach testy agencji nadal wykazały ślady 254 pestycydów we wszystkich testowanych owocach i warzywach.
Jakie zanieczyszczenia najczęściej znajdują się w owocach i warzywach?
Cztery z pięciu najczęściej wykrywanych podczas badań substancji chemicznych to fungicydy, które stosuje się na owoce i warzywa w celu zapobiegania lub leczenia chorób grzybiczych:
- fludioksonil,
- piraklostrobina,
- boskalid,
- pirymetanil.
Dwa z nich, fludioksonil i pirymetanil, również pojawiają się w najwyższych średnich stężeniach spośród wszystkich pestycydów znalezionych w „Brudnej Dwunastce”. Oba fungicydy mogą szkodzić męskiemu układowi rozrodczemu.
– Produkty nieekologiczne są naładowane fungicydami, które mogą wpływać negatywnie na ludzki układ hormonalny – twierdzą autorzy tegorocznego przewodnika EWG.
Inne środki przeciwgrzybicze są wiązane z podobnymi szkodami dla zdrowia – a wiele innych nie zostało jeszcze odpowiednio zbadanych.
W jakich warzywach i owocach jest najmniej chemii?
EWG zaleca konsumentom poszukującym świeżych produktów o niskiej zawartości pozostałości pestycydów kupowanie organicznych wersji produktów z listy „Brudnej Dwunastki” oraz organicznych lub nieorganicznych wersji produktów znajdujących się na liście „Czystej Piętnastki”.
Proponuje również korzystanie z ekologicznych mrożonek. Organizacja jednocześnie podkreśla, że:
Każdy powinien jeść dużo świeżych owoców i warzyw, zarówno ekologicznych, jak i konwencjonalnych. Korzyści zdrowotne płynące z takiej diety przewyższają ryzyko związane z narażeniem na pestycydy.
Należy pamiętać o tym, aby każde warzywo lub owoc umyć dokładnie pod bieżącą wodą, niezależnie od tego czy pochodzi z konwencjonalnej czy ekologicznej uprawy. Niektóre wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, inne należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a te o grubszej skórce warto dodatkowo wyszorować czystą szczoteczką.