
Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce!
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały. Które z nich najlepiej wybierać w czerwcu? Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.
Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

Rabarbar – pomoże na zaparcia
W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako owoc. To roślina szczególnie bogata w składniki mineralne – przede wszystkim potas, a także w witaminy z grupy B. Ceniony jest za dużą zawartość błonnika. Rabarbar ma właściwości lekko przeczyszczające i wspomagające mikroflorę jelitową. Zawiera przy tym jednak sporo szczawianów, których powinny unikać przy kamicy nerkowej i niektórych chorobach zapalnych stawów.
Najwięcej składników odżywczych dostarczymy sobie jedząc rabarbar na surowo. Najczęściej wykorzystujemy go jednak jako składnik ciast lub bazę kompotów.

Kalafior – sprzymierzeniec diety
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność (100 g to zaledwie 23 kcal), kalafior jest idealnym składnikiem diet odchudzających. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, więc w każdej postaci może być spożywany przez osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi.
Kalafiora można jeść na surowo, choć chętniej sięgamy po ugotowane warzywo. Najwięcej właściwości odżywczych zachowa, jeśli przygotujemy go na parze.