1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały....
fot. Milan Krasula / GettyImages

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce!

Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały. Które z nich najlepiej wybierać w czerwcu? Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2 z 8
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...
fot. mayerkleinostheim/123RF

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika

Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

3 z 8
W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych...
fot. 1195798/Pixabay

Rabarbar – pomoże na zaparcia

W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako owoc. To roślina szczególnie bogata w składniki mineralne – przede wszystkim potas, a także w witaminy z grupy B. Ceniony jest za dużą zawartość błonnika. Rabarbar ma właściwości lekko przeczyszczające i wspomagające mikroflorę jelitową. Zawiera przy tym jednak sporo szczawianów, których powinny unikać przy kamicy nerkowej i niektórych chorobach zapalnych stawów.

Najwięcej składników odżywczych dostarczymy sobie jedząc rabarbar na surowo. Najczęściej wykorzystujemy go jednak jako składnik ciast lub bazę kompotów.

4 z 8
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność...
fot. congerdesign/Pixabay

Kalafior – sprzymierzeniec diety

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność (100 g to zaledwie 23 kcal), kalafior jest idealnym składnikiem diet odchudzających. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, więc w każdej postaci może być spożywany przez osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi.

Kalafiora można jeść na surowo, choć chętniej sięgamy po ugotowane warzywo. Najwięcej właściwości odżywczych zachowa, jeśli przygotujemy go na parze.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Zobacz również

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz