Spis treści
Wartości odżywcze szparagów
Szparagi to wyrastające z ziemi, młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). W Europie ich zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj-czerwiec. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Pęczek szparagów waży średnio 93 g zawiera jedynie 18,6 kcal. W porcji 100 g szparagów znajdziemy:
- białko – 2,2 g,
- tłuszcz – 0,12 g,
- węglowodany – 3,88 g,
- w tym cukry proste – 1,88 g,
- błonnik – 2,1 g,
- woda – 93 g,
- wapń – 24 mg,
- żelazo – 2,14 mg,
- magnez – 52 mg,
- potas – 202 mg,
- selen – 2,3 mcg,
- witamina C – 5,6 mg,
- wit. B5 – 0,274 mg,
- kwas foliowy – 53 mcg,
- cholina – 16 mg,
- wit. A – 38 mcg RAE / 756 IU,
- w tym beta-karoten – 449 mcg,
- luteina i zeaksantyna – 710 mcg,
- witamina E – 1,13 mg,
- witamina K – 41,6 mcg.
Dowiedz się więcej:
Jak jeść szparagi?
Kupując szparagi, powinniśmy wybierać suche i jędrne warzywa. Przygotowując je do spożycia należy pamiętać, aby umyć je pod bieżącą wodą i odkroić zdrewniałe łodygi. Jeśli jest taka konieczność, należy obieraczką zdjąć twardszą skórkę.