Spis treści
Chcesz mieć zdrowe płuca? Jedz ryby
Rola diety w prewencji różnych schorzeń jest od dawna przedmiotem badań naukowych. Dotychczasowe prace sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie płuc i układu oddechowego. Tłumaczono to ich działaniem przeciwzapalnym. Wiadomo, że procesy zapalne przyczyniają się do systematycznego spadku wydolności płuc i odgrywają rolę w rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Naukowcy z Cornell University w Ithaca (stan Nowy Jork, USA) przeprowadzili szeroko zakrojone, długofalowe badanie obserwacyjne w grupie ponad 15 tys. Amerykanów, zróżnicowanych pod względem przynależności etnicznej. Gdy rozpoczynano badanie jego uczestnicy byli ogólnie zdrowi, a większość nie miała objawów przewlekłej choroby płuc. W ich próbkach krwi sprawdzano poziom kwasów omega-3. Oceniano też czynność ich płuc na podstawie dwóch wskaźników, tj. natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1) oraz natężonej pojemności życiowej (FVC).
Pierwszy wskaźnik pokazuje, jaka jest objętość powietrza wydmuchnięta z płuc w czasie pierwszej sekundy maksymalnie natężonego wydechu, a druga – jaka jest największa objętość powietrza możliwa do wydmuchania z płuc podczas maksymalnego, szybkiego wydechu. Wykonywano też spirometrię, która pozwala ocenić obturację, tj. zwężenie oskrzeli.
Stan zdrowia badanych osób śledzono średnio przez 7 lat, a niektórych nawet przez 20 lat.
Omega-3 zwiększa wydolność płuc. Jakie ryby warto jeść?
Okazało się, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi wiązał się z mniejszym spadkiem czynności płuc w trakcie obserwacji. Osoby, które miały więcej tych związków we krwi, miały też mniejsze zwężenie oskrzeli. Najsilniejszy związek wykazano w odniesieniu do kwasu dokozaheksaenowego (DHA), obecnego w tłustych rybach morskich takich jak tuńczyk, łosoś, sardynki, owoce morza. Można go także dostarczać do organizmu w postaci suplementów.
Druga część badania polegała na przeanalizowaniu genetycznych danych zebranych w brytyjskim biobanku – UK Biobank. Zgromadzone są tam informacje dotyczące ponad 500 tys. pacjentów z krajów europejskich. Analizowano obecność u nich wariantów genów mających wpływ na stężenie kwasów omega-3 we krwi. To badanie również potwierdziło, że wyższy poziom omega-3 ma związek z lepszym zdrowiem płuc.
– To duże populacyjne badanie sugeruje, że składniki odżywcze o właściwościach przeciwzapalnych mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia płuc – skomentował dr James P. Kiley, kierujący oddziałem chorób płuc w amerykańskim narodowym Instytucie Serca, Płuc i Krwi, który przeznaczył fundusze na przeprowadzenie badania. Jego zdaniem potrzebne są jednak dalsze prace, które to potwierdzą.
Dieta ważna dla palaczy. Ile porcji ryb spożywać?
Autorzy pracy podkreślają, że analiza dotyczyła zdrowych osób dorosłych. W ramach wciąż trwającego projektu badawczego naukowcy prowadzą obecnie obserwację w grupie pacjentów z przewlekłą obturacyjną choroba płuc, w tym wśród osób intensywnie palących. Chcą w ten sposób zweryfikować, czy pozytywna zależność między poziomem omega-3 we krwi a czynnością płuc dotyczy również osób chorych.
– Wiemy dużo na temat roli diety w profilaktyce nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, ale jej rola w chorobach płuc jest za mało sprawdzana w badaniach. Ta praca dostarcza kolejnych dowodów na to, że kwasy omega-3, które są elementem zdrowej diety, mogą być ważne również dla zdrowia płuc – skomentowała współautorka badania dr Patricia A. Cassano z Cornell z University w Ithaca.
Jak dodała dr Bonnie K. Patchen z zespołu dr Cassano, w przyszłości może się to przełożyć na tworzenie zindywidualizowanych rekomendacji dietetycznych dla osób szczególnie narażonych na przewlekłe choroby płuc.
Obecnie Departament Rolnictwa USA rekomenduje spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb w tygodniu, w celu dostarczania do organizmu kwasów omega-3. Są one również obecne w niektórych orzechach i olejach roślinnych. (PAP)
Joanna Morga
jjj/ agt/
Bądź zawsze w formie
Źródło: