https://stronazdrowia.pl
reklama

Bób nie dla każdego! Sprawdź, kto powinien go unikać. Te leki i choroby wykluczają jego jedzenie

Marta Siesicka-Osiak
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, kto powinien ograniczyć jego spożycie.
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, kto powinien ograniczyć jego spożycie. fot. Karolina Grabowska / Pexels
Bób to pyszne, sezonowe warzywo pełne białka, witamin i błonnika. Niestety, nie każdy może się nim bezpiecznie delektować. Niektóre choroby, a także określone leki sprawiają, że należy zachować ostrożność. W pewnych przypadkach bób może nie tylko zaszkodzić, ale wręcz wywołać groźne reakcje organizmu. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka.

Spis treści

Komu szkodzi jedzenie bobu? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Wczesne lato to sezon, w którym chętnie sięgamy po bób. Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik.

Z tego samego powodu, po jego zjedzeniu gorzej mogą poczuć się także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz zespołem nadmiernego wzrostu bakterii jelita cienkiego (SIBO).

Zobacz w naszej galerii, które schorzenia są przeciwwskazaniami do jedzenia bobu oraz z którymi lekami bób może wchodzić w interakcję?

Co skrywa w sobie bób?

Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy.

To bogactwo substancji aktywnych sprawia, że jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.

3 powody, dla których warto jeść bób

  1. Bób jest ceniony przede wszystkim jako świetnie źródła białka roślinnego (7,6 g). Z włączenia go do codziennej diety skorzystają przede wszystkim osoby na diecie bezmięsnej.
  2. Bób dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, regulowania uczucia sytości oraz poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
  3. Osoby będące na diecie odchudzającej skorzystają z włączenia bobu do swojej codziennej diety, ponieważ jest on nie tylko sycący, ale także niskokaloryczny – surowy dostarcza 89 kcal, a gotowany 110 kcal w 100 g.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
janusz
Bup jest nie dobry.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia