Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1734 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
O TYM SIĘ MÓWI„Nikt nie pytał, czy byłam”. Lekarze wiedzą już, jak zachęcać kobiety do mammografii
Badania profilaktyczne piersi ratują kobietom życie, bo na wczesnym stadium rozwoju rak piersi jest wyleczalny. Niestety, mniej niż co trzecia zgłasza się na...
Te dzikie śliwki zamienisz w cenną nalewkę. Zobacz przepis na tarninówkę
Gdy po sezonowych owocach nie ma na drzewach ani śladu, tarnina będzie czekać na zbiór nawet do końca roku. Przygotujesz z niej wyjątkową nalewkę na krążenie,...
Wirus gorączki Zachodniego Nilu w Polsce. Ważny komunikat GIS
Gdy kolejne kraje Europy potwierdzają zachorowania na gorączkę Zachodniego Nilu, przyszedł czas także na Polskę. Minęło zaledwie kilka miesięcy, gdy wirusa WNV...
O TYM SIĘ MÓWITobie to nie grozi? Tak niestety nie jest, a na diagnozę możesz czekać 5 lat
Otyłości nie da się wyleczyć dietą i ruchem, choć większość osób w Polsce wciąż żywi takie przekonanie. Lekarze mówią brutalnie: bez leczenia choroba...
Ból pleców objawem raka. Dotyczy zwłaszcza jednego nowotworu
Ból pleców jest tak powszechny, że wiele osób żyje z nim na co dzień. Tymczasem przyczyna dolegliwości może być inna, niż sądzimy. U mężczyzn może oznaczać raka...
Przeziębienie to nie grypa, leczy się je inaczej. Poznaj zasadnicze różnice
Gdy męczy cię złe samopoczucie, ból gardła i katar, to może być przeziębienie. Ta infekcja powodowana przez w sumie dwieście różnych wirusów przebiega inaczej...
Ma smak 130 różnych owoców. To prawdziwa królowa, choć niepozorna
Ten smak określany jest jako rajski i bajeczny. Aby w pełni ujawnił nuty wszystkich egzotycznych owoców, trzeba jednak poczekać, aż marakuja stanie się...
Nasercowy tonik z głogu. Ta nalewka działa też uspokajająco
Ta nalewka pomaga na układ krwionośny jak żadna inna. Głógówkę stosowano tradycyjnie na wzmocnienie krążenia i uspokojenie, dziś wiadomo, że ma też działanie...
Nie daj się chorobie. Tak wzmocnisz odporność organizmu
Jak nie chorować, gdy wokół szaleją wirusy? Warto podnieść odporność organizmu za pomocą prostych nawyków, które zapewnią też dobre samopoczucie i energię w...
Dosypuj do dań i napojów, ciesz się ochroną przed chorobami
Tę mieszankę można znaleźć wśród innych przypraw w sklepie albo kupić z importu. Nie jest tak znana, jak curry i nie cieszy się popularnością, na jaką...