Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dosypuj do dań i napojów, ciesz się ochroną przed chorobami
Tę mieszankę można znaleźć wśród innych przypraw w sklepie albo kupić z importu. Nie jest tak znana, jak curry i nie cieszy się popularnością, na jaką...
Gdzie bolą zatoki? Tak rozpoznasz i wyleczysz uciążliwe objawy
Objawem jest nie tylko ból w obrębie twarzy i głowy. Zapalenie zatok poznasz także po innych dolegliwościach. Ten problem powszechny zwłaszcza w sezonie...
Gdy zapalenia pęcherza nawraca, sięgnij po ten naturalny i przebadany środek
Infekcje pęcherza moczowego mają tendencję do nawrotów, jednak polscy pacjenci są coraz bardziej odporni na stosowane środki. Leki te nie są też bez działań...
NOWE FAKTYKawa może przyspieszać degenerację mózgu. Tak wpływa na ryzyko demencji
Kiedyś uważana za niezdrową, a dziś doceniana za właściwości prozdrowotne, kawa wciąż ma swoją ciemną stronę. W badaniach przedstawionych na międzynarodowej...
Na wagę złota w kuchni i leczeniu. Tak działa szafran
Ta przyprawa na wagę złota jest warta swojej ceny. Stanowi nie tylko wyjątkowy dodatek kulinarny, ale też surowiec leczniczy. Właściwości szafranu są...
Nie ignoruj objawów. Gdy już pojawi się ból pleców, biegnij do lekarza
Te nieprzyjemne objawy znają zwłaszcza kobiety. Problemy z pęcherzem często są przewlekłe, ale nigdy nie należy ich ignorować. Nieleczone zapalenie pęcherza,...
NOWE FAKTYCo na śniadanie? To zależy, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną
Nie ma ważniejszego posiłku niż śniadanie, bo to od niego zależy, jak organizm pracuje przez cały dzień. Co więc jeść, by mieć dużo energii, ale nie tyć? Jak...
Te zioła szkodzą wątrobie. Co musisz wiedzieć o roślinnych suplementach?
Wątroba to narząd, który przetwarza związki krążące we krwi, by je przyswoić albo wydalić. Gdy przyjmujemy substancje z ziołowych suplementów diety, mogą okazać...
Przewlekły ból to często zwyrodnienie stawów. Jak rozpoznać jego objawy?
Prawie 30 procent dorosłych Polaków cierpi z powodu przewlekłego bólu, a u co 3. trzeciej osoby są one związane ze zmianami zwyrodnieniowymi. To artroza, czyli...
Ten sumak można stosować w kuchni. Ma wiele właściwości zdrowotnych
Sumak to tradycyjny dodatek w kuchni bliskowschodniej. Ma nie tylko piękny czerwony kolor, ciekawy smak i wszechstronne zastosowanie. Ma także cenne właściwości...