Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1656 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
TYLKO U NASPacjent udaje, że bierze leki, lekarz udaje, że mu wierzy. Kardiolog o nadciśnieniu
Co czwarta osoba nie wykupi pierwszej recepty na lek przeciw nadciśnieniu. Kilka procent przeczyta ulotkę i zrezygnuje z leczenia. Kolejni rozmyślą się z...
HIT DNIA
To mięso jest najgorsze dla zdrowia. Jedz o 1/3 mniej, aby chronić się przed rakiem
Wegetarianizm chroni zdrowie, ale w ochronie przed niektórymi chorobami, pomaga już zmniejszenie o 1/3 ilości konkretnych rodzajów mięs w codziennej diecie....
Paskudny i bezwstydny. Sromotnik jest leczniczy, a nawet jadalny
To nie purchawka, tylko najzdrowszy europejski grzyb leczniczy, którego nie należy mylić z nazwy z trującym muchomorem sromotnikowym. Czarcie jajo lub węże jajo...
Udało się. Nowe szczepionki na COVID-19 jednak będą wcześniej
Nowe, zaktualizowane szczepionki przeciwko COVID-19 trafią do Polski wcześniej niż zakładały czarne scenariusze. Dostaniemy je z Łotwy – zapowiedziała minister...
Jedz jabłka i chudnij. Wystarczy 5 dni specjalnego menu
W szczycie sezonu na jabłka dieta oparta na tych owocach to świetny sposób, by poczuć się lżej i stracić na wadze. Jedząc po kilka sztuk dziennie i ograniczając...
O TYM SIĘ MÓWIŚmiertelny lifting. Kobieta zmarła po „bezpiecznym” zabiegu na pośladki
Tańsza niż operacja, „bezpieczna” procedura zabiła pierwszą osobę w Wielkiej Brytanii. Niechirurgiczny zabieg powiększenia pośladków cieszy się rosnącą...
NOWE FAKTYOdkryto przyczynę łuszczycy. To prawdziwy przełom i nadzieja dla milionów chorych
Łuszczyca należy do najczęstszych chorób skóry, dotykając 2-3 proc. społeczeństwa. Jako przyczyny jej rozwoju wskazywano do tej pory różne czynniki, jednak samo...
TYLKO U NAS
Te pierwsze objawy stwardnienia rozsianego to zły znak. Zwiastują ciężką chorobę
Na stwardnienie rozsiane choruje w Polsce już blisko 60 tysięcy osób. To choroba neurologiczna prowadząca do niepełnosprawności i skracająca życie, która ponad...
Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić
Takich właściwości nie ma żadna grupa produktów spożywczych. Niedoceniane przez niektórych grzyby to tak naprawdę jedzenie przyszłości, które dostarcza...
TYLKO U NASAlarmujący wzrost zachorowań na krztusiec. Lekarze wyjaśniają przyczyny
Krztusiec to choroba bardzo niebezpieczna dla dzieci i uciążliwa dla dorosłych. W tym roku szerzy się nieporównywalnie bardziej niż w ubiegłym. Gdy porównano...