5 najgorszych dodatków do kawy. Sprawią, że będzie ona szkodliwa. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?

Monika Góralska
Monika Góralska
Kawa wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Jednak korzyści te może zaprzepaścić dodanie do niej tych składników.
Kawa wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Jednak korzyści te może zaprzepaścić dodanie do niej tych składników. NipananLifestyle.com/pexels.com
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości mogą zostać zaprzepaszczone przez dodatki, jakie zastosujesz do przygotowania małej czarnej. Sprawdź, jakie są najgorsze dodatki do kawy i których lepiej unikać, żeby napój nie był szkodliwy.

Spis treści

Korzyści z picia kawy

Picie kawy to dla wielu osób nieodłączny element codziennej rutyny. Dzięki niezwykłemu aromatowi i właściwościom pobudzającym kawa kojarzy się z przyjemnością i chwilą wytchnienia w czasie pracy czy wykonywania obowiązków domowych.

Liczne badania naukowe udowadniają, że napój ten ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają stany zapalne i likwidują wolne rodniki, dzięki czemu działa ona przeciwstarzeniowo, a nawet przeciwnowotworowo. Dzięki zawartości kofeiny kawa pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.

Czytaj także: Pij te napoje, a będziesz mieć talię osy. Oczyszczają organizm i redukują oponkę. Napoje na płaski brzuch pomogą zmniejszyć obwód w pasie

Jej właściwości może jednak przekreślić użycie niewłaściwych dodatków. Tych dodatków do kawy lepiej nie stosuj!

Kawa może też zaszkodzić

Należy pamiętać, że kawa w nadmiarze może szkodzić, nie należy więc przekraczać zalecanej do spożycia dawki. Bezpieczna dzienna dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy na dobę.

Aby osiągnąć wszystkie wyżej wymienione korzyści picia kawy należy wiedzieć jak ją spożywać, a zasada jest prosta: najzdrowsza jest kawa czarna. Niestety w łatwy sposób możemy zaburzyć jej zdrowe działanie i obniżyć wartość odżywczą stosując dodatki do kawy.

Oto 5 najgorszych dodatków do kawy. Lepiej ich unikaj!

Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera

W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Piję espresso i przepłukuję kubki smakowe odrobiną cisowianki. Oprócz wody żadne dodatki nie są mi potrzebne. Uważam, że cukier czy mleko tłumią smak kawy.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie