Spis treści
Na czym polega operacja zmniejszenia żołądka i kiedy jest wykonywana?
Operacja zmniejszenia żołądka polega na chirurgicznym zmniejszeniu objętości żołądka. Przeprowadzana jest w przypadku poważnej otyłości.
Operacja zmniejszenia żołądka jest skuteczną metodą redukcji masy ciała, ale tylko pod warunkiem, że pacjent stosuje się do zaleceń dietetycznych zarówno wkrótce po zabiegu, jak i w późniejszym okresie. Posiłki powinny mieć obniżoną wartość kaloryczną, zmianie powinna ulec także ich wielkość i konsystencja – po operacji zmniejszenia żołądka porcje jedzenia muszą być odpowiednio mniejsze i łatwe do strawienia. Ważna jest również aktywność fizyczna.
Czytaj: Tak otyłość wpływa na organizm. O skutkach i leczeniu mówi endokrynolog
Otyłość jest chorobą cywilizacyjną i przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń, głównie ze strony układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, zawał i niewydolność serca, udar) oraz cukrzycy typu 2. Stopień otyłości określa się za pomocą wskaźnika masy ciała BMI (body mass index).
O otyłości I stopnia mówimy, gdy wskaźnik BMI przekracza 30, o otyłości II stopnia – przy BMI powyżej 35, zaś o otyłości III stopnia, czyli olbrzymiej – gdy wskaźnik BMI przekracza 40.
Dowiedz się więcej na temat:
Metody wykonywania zmniejszenia żołądka
Operacja zmniejszenia żołądka jest jednym z wielu rodzajów operacji bariatrycznych proponowanych w leczeniu otyłości. Niektóre zabiegi są odwracalne, inne nie. Po nieodwracalnej operacji zmniejszenia żołądka konieczne jest utrzymywanie specjalnej diety do końca życia.
To cię zainteresuje: Kinga Zawodnik przeszła operację zmniejszania żołądka
Do stosowanych metod wykonywania operacji bariatrycznych należą:
- By-pass żołądkowy – zabieg polega na wytworzeniu z górnej części żołądka niewielkiego zbiornika, który połączony zostaje z jelitem cienkim. By-pass żołądkowy zakładany jest laparoskopowo i sprawia, że pacjent spożywa skromniejsze ilości jedzenia i przyswaja mniej kalorii.
- Balon żołądkowy – jest to zabieg polegający na laparoskopowym wprowadzeniu do żołądka silikonowego balonika wypełnionego solą fizjologiczną. Balonik zmniejsza pojemność żołądka i sprawia, że uczucie sytości pojawia się po zjedzeniu niewielkich porcji. Po upływie roku balonik jest usuwany.
- Opaska żołądkowa – dzieli żołądek na dwie części i zmniejsza uczucie łaknienia. Opaskę można w dowolnej chwili usunąć.
- Mankietowa resekcja żołądka – wycięcie około 70 procent żołądka tak, by w pozostawionej części mieściło się ok. 150 ml pokarmu. Po jej wykonaniu pacjent może jeść do końca życia tylko niewielkie porcje rozdrobnionych pokarmów.
- Wyłączenie żółciowo-trzustkowe – polegają na wycięciu 2/3 żołądka. Jelito cienkie zostaje podzielone na 3 części; łączy się je na kształt litery „Y”. Pierwsza część jelita połączona jest z żołądkiem, druga – z przewodami żółciowymi.
Założenie opaski żołądka i balonika oraz rękawowa resekcja żołądka to operacje ograniczające (restrykcyjne), zaś dwie pozostałe metody to zabiegi wyłączające.
Możliwe są też operacje bariatryczne skojarzone, na przykład zespolenie omijające żołądkowo-jelitowe z pętlą Rouxen-Y. Operacje restrykcyjne zmniejszają pojemność żołądka, zaś zabiegi wyłączające ograniczają powierzchnię, z której wchłaniany jest pokarm, obniżając tym samym wchłanianie składników odżywczych.
Przeczytaj także:
U kogo można przeprowadzić zmniejszenie żołądka?
Operacja zmniejszenia żołądka przeprowadzana jest u pacjentów z otyłością olbrzymią (BMI >40), a także z zaawansowaną otyłością II stopnia (BMI>35) w sytuacji, gdy towarzyszą jej co najmniej dwie inne choroby będące jej skutkiem, np. cukrzyca, choroba wieńcowa, bezdech senny, nadciśnienie tętnicze lub zaburzenia lipidowe. Pacjent powinien być w wieku od 18 do 60 lat.
Po uzyskaniu skierowania operacja zmniejszenia żołądka przeprowadzona może być nieodpłatnie, na koszt NFZ.
Operacja zmniejszenia żołądka proponowana jest pacjentowi w ostateczności – najpierw zaleca się zmianę stylu życia i nawyków żywieniowych. Jeśli te metody okażą się nieskuteczne, stosuje się farmakoterapię, a dopiero gdy ta nie przynosi rezultatów, można zakwalifikować pacjenta do operację zmniejszenia żołądka.
Zobacz także:
Przeciwwskazania do zmniejszenia żołądka i możliwe powikłania po zabiegu
Operacji zmniejszenia żołądka nie przeprowadza się u pacjentek w ciąży oraz przy podejrzeniu, że chory po zabiegu nie będzie stosował się do zaleceń dietetycznych.
Przeciwwskazania do przeprowadzenia operacji zmniejszenia żołądka to również:
- zapalne choroby przewodu pokarmowego w aktywnej fazie,
- ciężkie choroby układu krążeniowo-oddechowego uniemożliwiające znieczulenia chorego,
- choroba wrzodowa,
- żylaki przełyku,
- anomalie w budowie układu pokarmowego,
- choroby psychiczne (każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie).
Operacja zmniejszenia żołądka niesie za sobą ryzyko powikłań. Ryzyko wystąpienia tych najpoważniejszych powikłań wynosi około 10 procent.
Do najczęściej występujących powikłań po zmniejszeniu żołądka należy:
- zatorowość płucna,
- zakażenia rany operacyjnej,
- niedrożność lub owrzodzenia miejsca zespolenia,
- niewydolność oddechowa,
- zapalenie otrzewnej.
Sprawdź również: Powikłania po botoksie. Co najmniej 67 osób ofiarami zabiegu na otyłość. Zatrucie możliwe też po zastrzykach na zmarszczki – zobacz objawy
Po zabiegu mogą też pojawić się też inne problemy, m.in.:
- zaparcia lub biegunki,
- wymioty,
- kamica żółciowa,
- zespół przeciążenia cukrem, niedobory składników odżywczych, w tym białka, tłuszczów, witamin oraz soli mineralnych.
Niedobory odżywcze dotyczą około 30 procent pacjentów po operacji zmniejszenia żołądka. Niedobór białka powoduje ubytek masy mięśniowej i wypadanie włosów. Niedobór żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 prowadzi do anemii, zaś niedobory witaminy D i wapnia mogą prowadzić do rozwoju osteoporozy. U pacjentów może też pojawić się odwodnienie.
Sprawdź też:
Postępowanie i dieta po operacji bariatrycznej
Operacja zmniejszenia żołądka wymaga przestrzegania specjalnych zaleceń po zabiegu. Przede wszystkim należy zmniejszyć jednorazowe porcje jedzenia. Pokarm musi być dokładnie przeżuwany, a najlepiej rozdrobniony. Zalecane są posiłki diety lekkostrawnej. Pokarmy płynne i stałe przyjmowane powinny być oddzielnie. Po operacji konieczne jest też suplementacja diety preparatami uzupełniającymi poziom witamin, białka oraz mikro- i makroelementów, by zapobiec niedoborom żywieniowym.
Pacjent powinien także zmienić styl życia – więcej się ruszać, regularnie ćwiczyć i stosować się do zasad zdrowej diety o obniżonej kaloryczności (1000-1200 kcal). Tylko w ten sposób można uzyskać oczekiwany efekt, czyli długoterminową redukcję masy ciała.
ZOBACZ: Pandemia otyłości a koronawirus. „Sytuacja tych chorych w pandemii jest dramatyczna”. Ekspert: Prof. dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł, chirurg, bariatra