Czerwonka - choroba brudnych rąk
Czerwonka to bakteryjna choroba zakaźna przewodu pokarmowego. Za jej rozwój odpowiadają bakterie pałeczki czerwonki (z rodzaju Shigella). Drobnoustrój chorobotwórczy bytuje w przewodzie pokarmowym zakażonego, skąd może przedostawać się na powierzchnie (m.in. w publicznych toaletach), do gleby lub do wody. Jako że transmisja zakażenia odbywa się drogą fekalno-oralną (Shigella przenoszona jest przez zanieczyszczone dłonie lub przedmioty), dolegliwość często określana jest jako choroba brudnych rąk. Rozprzestrzenienie bakterii następuje wraz z wydalaniem kału przez nosiciela lub osobę chorą. Zarazić się można spożywając skażony pokarm (najczęściej dotyczy to warzyw, kurzych jaj i mleka), pijąc skażoną wodę lub w niej pływając. Bakterię wywołującą chorobę mogą też przenosić niektóre owady, w tym mucha domowa (do wywołania choroby wystarczy zaledwie 10 komórek bakteryjnych).
Jak objawia się czerwonka?
Czerwonka daje pierwsze objawy zwykle już po kilku dniach od kontaktu z czynnikiem chorobotwórczym. W pierwszej fazie pojawia się gorączka. Następnie chory odczuwa dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pojawia się jadłowstręt, ból brzucha o charakterze kurczowym, silne uczucie parcia na stolec i wodnista biegunka. Nieco rzadziej występują nudności i wymioty. W miarę rozwoju dolegliwości, chory może zaobserwować obecność śluzu i krwi w stolcu.