Spis treści
Na te choroby najczęściej umieramy. Twój tryb życia może cię na nie narażać
Nowotwory i choroby układu krążenia to obecnie najczęstsze przyczyny śmierci na świecie i w Polsce. Wśród nowotworów najczęściej występują rak płuca, piersi czy jelita grubego. Natomiast do najczęstszych chorób układu krążenia należy zawał mięśnia sercowego lub jego niewydolność, a także udar mózgu czy miażdżyca. Choroby te stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia.

Na wystąpienie wielu chorób nie mamy wpływu. Jednak nasz tryb życia i dieta mogą nam pomóc znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre z nich. I odwrotnie, spożywając produkty, które nie wnoszą do naszej diety żadnych wartości odżywczych, a tylko nam szkodzą lub trzymając się niezdrowych nawyków sami sobie robimy krzywdę i narażamy się na rozwój wielu schorzeń. Co możesz z tym zrobić?

Chcesz uniknąć zawału? Zadbaj o zdrowie i wyeliminuj te nawyki
Szacuje się, że co roku na zawał serca zapada ponad 70 tys. Polaków, z czego nawet 15 tys. kończy się zgonem. Przyczyn niedokrwienia serca jest wiele, jednak większości przypadków dałoby się uniknąć, ...
Unikaj tych 4 rzeczy, żeby zmniejszyć zachorowanie na raka, zawał i udar
Kardiochirurg dr Jeremy London w swoim filmiku na TikToku, gdzie obserwuje go ponad pół miliona osób zdradził jak zadbać o zdrowie serca, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału i udaru, a nawet zachorowania na raka. Lekarz podkreśla, że niektóre z naszych wyborów dotyczących stylu życia mogą zwiększać ryzyko zachorowania na te groźne choroby i możemy nawet o tym nie wiedzieć. Podpowiada, aby unikać tych 4 rzeczy:
1. Papierosy – mimo że świadomość na temat szkodliwości palenia papierosów wzrasta, to wiele osób nadal jest uzależniona od tej groźnej używki. Palenie tytoniu powoduje nie tylko raka płuca, ale też wiele innych chorób, w tym choroby układu krążenia:
– [To] najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić dla całego swojego ciała. Niszczy twoje płuca, powoduje raka płuc, wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zawał serca i udary. Nie pal – podkreśla lekarz.
2. Alkohol – z wielu badań naukowych wynika, że nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu, każda jego ilość jest szkodliwa. Etanol zawarty w trunku szkodzi przede wszystkim wątrobie, która jest oczyszczalnią naszego organizmu i to ona zajmuje się detoksykacją i neutralizowaniem szkodliwego wpływu wszelkich niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Jednak pijąc szczególnie nadmierne ilości alkoholu cierpi na tym cały organizm:
– To jest toksyczne dla każdej komórki w twoim ciele. Twoje ciało, twoje zasady, ty decydujesz sam. Dla mnie osobiście usunięcie alkoholu z mojego życia jest prawdopodobnie jedną z najbardziej transformacyjnych decyzji, jakie podjąłem jako dorosły. Wszyscy fajni ludzie to robią, spróbuj – zachęca kardiochirurg.
3. Napoje gazowane – kolorowe, słodzone napoje gazowane to cukier w płynie. W takiej postaci jest łatwo przyswajalny i znacznie podwyższa poziom glukozy we krwi. Taka sytuacja może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Napoje gazowane są też źródłem pustych kalorii, ponieważ zawierają ich duże ilości, a przy tym nie mają żadnych wartości odżywczych. Nadmiar kalorii odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości.
– Napoje gazowane, płynna śmierć. Po prostu ich nie pij. Zrobione – mówi krótko ekspert.
4. Chleb – pieczywo z białej, oczyszczonej mąki pszennej powoduje nagłe skoki poziomu glukozy we krwi oraz wzrost ciśnienia krwi. Jest ono łatwiej przyswajalne i szybciej się wchłania, ale nadmiar kalorii powoduje nagły wzrost energii, a potem tak samo nagły jej spadek, ponieważ raptownie spada poziom cukru we krwi. To z tego powodu po jedzeniu czujesz się senny. Nie zawiera też błonnika, który szybciej daje uczucie sytości i przyspiesza trawienie oraz metabolizm. Z tego powodu możemy go zjeść więcej, bo nie czujemy, że już się najedliśmy. Taka sytuacja prowadzi do przybierania na wadze.
– Unikaj chleba i makaronów, unikaj rafinowanej mąki. 80 proc. kontroli wagi to dieta. 20 proc. to ćwiczenia. Gwarantuję, że możesz „zjeść” dowolne ćwiczenia, które wykonujesz, więc bądź świadomy tego, co wkładasz do ust – podsumowuje obrazowo kardiochirurg.