https://stronazdrowia.pl
reklama

Zmarł po zjedzeniu gotowego dania z supermarketu. To kolejne śmiertelne zatrucie groźną bakterią. Resort zdrowia ostrzega przed epidemią

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dorosły pacjent z Irlandii zmarł kilka dni po zjedzeniu gotowego posiłku kupionego w supermarkecie. Znane i obecne również w Polsce sieci sklepów wycofały podejrzane produkty z rynku. Jak ostrzega brytyjski resort zdrowia, ten tragiczny przypadek jest częścią szerszej, potencjalnie śmiertelnej epidemii listeriozy. Sprawdź, jakie są objawy listeriozy i jak uniknąć zakażenia Listerią, aby nie narażać się na śmiertelne zatrucie.

Spis treści

Gotowe dania przyczyną śmierci! Bakterie w „gotowcu”

Jedna osoba zmarła po spożyciu skażonego bakterią gotowego posiłku sprzedawanego w sieci supermarketów Tesco i Aldi w Irlandii. Ten tragiczny przypadek jest częścią szerszej, potencjalnie śmiertelnej epidemii zakażeń Listerią, bakterią wywołującą groźną infekcję – listeriozę.

W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo publiczne, supermarkety szybko usunęły z półek skażone produkty, w tym gotowe dania marki Ballymaguire Foods, w skład których wchodziły lasagne, zapiekanki makaronowe, zapiekanki wiejskie i dodatki ziemniaczane.

Osoba zmarła z powodu spożycia gotowego dania z supermarketu, które było skażone bakterią Listeria.
Osoba zmarła z powodu spożycia gotowego dania z supermarketu, które było skażone bakterią Listeria.
AndreyPopov/gettyimages.com

To nie pierwszy taki przypadek. Wcześniej w tym roku, trzy osoby zmarły w Wielkiej Brytanii z powodu zakażenia Listerią po spożyciu czekoladowych deserów dostarczanych do tamtejszych szpitali publicznych.

Bakterie Listeria mogą powodować poważne infekcje, szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Ryzyko ciężkiego przebiegu choroby wzrasta wraz z wiekiem; ofiary śmiertelnych zakażeń miały od 68 do 89 lat.

Co to jest listeriozą i jakie są jej objawy? Zwróć na to uwagę

Listerioza to groźna bakteryjna choroba zakaźna wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest szeroko rozpowszechniona w środowisku – można ją znaleźć w glebie, wodzie, a także w przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi.

Zakażenie Listerią zazwyczaj utrzymuje się przez kilka dni, a objawy listeriozy to:

  • gorączka,

  • złe samopoczucie,

  • bóle mięśni i stawów,

  • dreszcze,

  • nudności lub wymioty,

  • biegunka.

W przypadku kobiet w ciąży mogą wystąpić dodatkowo bóle brzucha lub zmniejszona aktywność płodu. Niemowlęta z listeriozą mogą być drażliwe i mniej chętnie jeść.

Jeśli objawy utrzymują się dłużej niż kilka dni, należy pilnie skontaktować się z lekarzem.

W cięższych przypadkach, szczególnie u osób z grupy ryzyka choroba może utrzymywać się dłużej z bardziej nasilonymi objawami. Bakterie mogą się też przedostać się do krwi i układu nerwowego, prowadząc do:

  • sepsy (posocznicy),

  • zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych,

  • zapalenia mózgu.

Zakażenie najczęściej następuje poprzez spożycie żywności skażonej bakterią Listeria lub przez kontakt z chorą osobą nieprzestrzegającą odpowiedniej higieny rąk.

Jak uniknąć zakażenia Listerią? Zastosuj te wskazówki

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) podjęła środki ostrożności, wycofując wszystkie chłodzone desery dostarczane do ośrodków zdrowia i domów opieki po wykryciu bakterii w musach. Aby zapobiec zakażeniom, NHS zaleca proste, codzienne nawyki higieniczne:

  1. Regularne mycie rąk – myj ręce mydłem z wodą przed i po kontakcie z żywnością.

  2. Przechowuj żywność w niskiej temperaturze upewnij się, że lodówka działa prawidłowo i jest ustawiona na 5°C lub niższą.

  3. Oddzielne przechowywanie – surowe produkty przechowuj oddzielnie od gotowych do spożycia.

  4. Szybkie spożycie – posiłki gotowe do spożycia zjedz w ciągu 4 godzin od wyjęcia z lodówki.

  5. Stosuj się do zaleceń na etykietach – spożyj otwartą żywność w ciągu 2 dni (chyba że podano inaczej).

  6. Sprawdzaj terminy ważności – przestrzegaj dat przydatności do spożycia.

  7. Dokładne gotowanie/podgrzewanie – gotuj lub podgrzewaj żywność (w tym mrożone warzywa), aż będzie gorąca w środku.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia