Spis treści
Wyniki kontroli Sanepidu. Bakterie w lodach z automatu
Przed groźnymi bakteriami w lodach ostrzega Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. Przekroczenie zawartości groźnych enterobakterii wykryto w 95 z 215 próbek lodów z automatu pobranych w lipcu 2023 r. w 43 nadmorskich lodziarniach. Norm dla bakterii kałowych nie spełniło 41,86 proc. zbadanych próbek, które pochodziły z 18 partii lodów.
Skażenie mikrobiologiczne, stwierdzone na podstawie mikroorganizmów wskaźnikowych, świadczy o nienależytej dezynfekcji w lodziarniach lub braku zachowania należytej higieny przy produkcji lodów.
Sprawdź też: Sanepid wykrył groźne bakterie w lodach nad morzem. Wyniki kontroli 2024 r.
Enterobakterie to typowe bakterie jelitowe, których obecność w żywności i wodzie zagraża nie tylko zatruciem pokarmowym, ale też innymi niebezpiecznymi infekcjami. Do tej grupy należy m.in. Salmonella, Escherichia coli, wywołująca czerwonkę Shigella i Yersinia. W Unii Europejskiej zakażenia Salmonellą i E. coli to główna przyczyna zatruć pokarmowych.
Zachodniopomorski Sanepid podaje też jednak, że nie kwestionowano próbek w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku obecności drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak Salmonella i Listeria monocytogenes.
Koszmar urlopowiczów w Chorwacji. Groźny wirus na plaży w Zadarze
Chorwacja to ukochany przez Polaków kierunek na letni wypoczynek. Piękne wybrzeże i słoneczna pogoda przyciągają co roku tysiące turystów z kraju. Ten sezon dla niektórych nie zaczął się jednak dobrze...
Zamknięte lodziarnie nad morzem
W efekcie kontroli Sanepidu w Zachodniopomorskim wydano 11 decyzji administracyjnych, które z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazują przeprowadzenie skutecznego mycia i dezynfekcji sprzętu. Do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań potwierdzających skuteczność podjętych działań lokale zamknięto. W kilku przypadkach nakazano również przeprowadzenia ponownego szkolenia pracowników lokali. W siedmiu z nich konieczne jest wzmożenie reżimu sanitarnego. W przypadku zakwestionowanych próbek wyniki ich badań muszą być ponadto pokryte przez właścicieli lodziarni. Sanepid zapowiada kolejne kontrole.
Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę powikłań. Sięgając po pewne artykuły spożywcze r...
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne to problem, który wraca co roku. W ramach letnich kontroli WSSE Szczecin co roku bada ok. 200 próbek z nadmorskich lodziarni. W 2022 r. nadmierny poziom enterobakterii wykryto w 43 proc. pobranych próbek, w 2021 r. – w 46 proc., w rekordowym 2020 r. – w ponad połowie próbek, a w 2019 roku – w co czwartej.
Dowiedz się też: Biegunka podróżnych, czyli „zemsta faraona”
Jakie są pierwsze objawy zatrucia pokarmowego?
Chociaż enterobakterie występujące w końcowym odcinku przewodu pokarmowego nie są chorobotwórcze, spożycie skażonych produktów może skutkować dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Objawy takie, jak ból żołądka po jedzeniu, nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka są skutkiem zakażenia, które stanowi szczególne zagrożenie dla osób z chorobami układu trawienia, obniżoną odpornością, osób w podeszłym wieku i małych dzieci. W przypadku tych osób zatrucie pokarmowe może przybrać ostrą postać, która wymaga pomocy lekarskiej.
Sprawdź: Objawy zatrucia Salmonellą, pierwsza pomoc i leczenie
Pierwsze objawy świadczące o zatruciu to sygnał, by jak najszybciej zażyć środki zapobiegawcze, takie jak węgiel aktywny. Przy zatruciu należy pamiętać o nawadnianiu organizmu wraz z uzupełnianiem elektrolitów, odpoczynku i lekkostrawnej diecie, początkowo często płynnej.
Mając na względzie te informacje najlepiej wybierać inne rodzaje lodów niż te włoskie, czyli z automatu. Warto kupić je w lodziarni lub innym punkcie, który budzi zaufanie pod względem higieny. Najbezpieczniej jednak sięgać po lody fabrycznie zapakowane, które nie noszą śladów rozmrożenia, tj. mają oryginalny kształt i nie są pokryte lodem.
Polecamy też:
Źródło: Enterobacteriaceae – PZH