Spis treści
Czy można łączyć arbuza z alkoholem?
Połączenie arbuza i alkoholu to temat, który budzi wiele kontrowersji. Wiele osób w związku z tym zastanawia się, czy można jeść arbuza w czasie picia alkoholu lub czy popularny drink tzw. pijany arbuz albo alko-arbuz może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Chociaż często słyszy się, że taka kombinacja może być szkodliwa, w rzeczywistości jest to bardziej kwestia ostrożności niż toksyczności. Chociaż oczywiście trzeba zaznaczyć, że alkohol w nadmiarze zawsze szkodzi i z medycznego punktu widzenia nie istnieje bezpieczna dla zdrowia dawka alkoholu.

Jednak jeśli chodzi o połączenie arbuza i alkoholu często rozpowszechniane jest błędne przekonanie, że jest ono toksyczne. To jeden z najczęstszych i nieprawdziwych mitów. Arbuz nie zawiera żadnych substancji, które w połączeniu z alkoholem stają się toksyczne dla organizmu. Nie ma więc naukowych podstaw, by uważać tę kombinację za trującą. Prawdą jest, że alkohol i arbuz mogą oddziaływać na organizm. Jednak dolegliwości, które mogą się pojawić, są zazwyczaj wynikiem interakcji obu substancji, a nie ich toksycznego działania i zatrucia.
Czy arbuz i alkohol naprawdę mogą szkodzić zdrowiu i wątrobie?
Popularne w wielu przekazach medialnych twierdzenie, że połączenie arbuza i alkoholu uszkadza wątrobę za sprawą likopenu, jest przesadzone i nie do końca prawdziwe. Badania naukowe sugerują raczej, że interakcja między alkoholem a wysokimi dawkami likopenu jest skomplikowana i wymaga ostrożności, zwłaszcza u osób, które spożywają alkohol przewlekle.
Pojedyncze badanie na szczurach sugeruje, że wysokie dawki likopenu w połączeniu z przewlekłym spożyciem alkoholu mogą indukować pewne białka i zwiększać stany zapalne w wątrobie. To badanie dotyczyło jednak suplementacji likopenem w bardzo dużych dawkach, a nie spożycia naturalnej ilości z arbuza. W kontekście codziennej diety likopen jest uznawany za korzystny dla zdrowia.
Likopen należy do grupy karotenoidów i jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu hamuje procesy starzenia, wspomaga pracę serca i działa przeciwnowotworowo. Badania wskazują, że dieta bogata w pomidory (inne źródło likopenu) może zmniejszać ryzyko chorób wątroby.
Alkohol upośledza jednak wchłanianie likopenu. Badania wskazują, że zarówno alkohol, jak i palenie papierosów to czynniki, które obniżają zdolność organizmu do przyswajania tego cennego przeciwutleniacza. Likopen wchłania się bowiem w obecności tłuszczów, a alkohol zakłóca ten proces. W efekcie alkohol może sprawić, że organizm nie wykorzysta w pełni prozdrowotnych właściwości likopenu, w tym działania antyoksydacyjnego, które jest ważne w walce z nowotworami.
Natomiast inne badania, również na szczurach, wskazują, że sok z arbuza chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi przez alkohol. W jednym z eksperymentów, sok z arbuza podawany przed spożyciem alkoholu zmniejszał stres oksydacyjny w wątrobie i mózgu.
Nie ma więc jednoznacznych dowodów na to, że normalne spożycie arbuza z alkoholem jest toksyczne dla wątroby. Wątpliwości budzą natomiast bardzo wysokie dawki likopenu (w suplementach) w połączeniu z przewlekłym nadużywaniem alkoholu.
Dlaczego połączenie arbuza i alkoholu może powodować dyskomfort?
Chociaż połączenie arbuza i alkoholu nie jest toksyczne i nie powoduje zatrucia, to jednak może mieć pewne skutki uboczne i powodować dyskomfort.
Arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody, więc wydaje się, że powinien nawadniać organizm. Jednak w połączeniu z alkoholem, który działa moczopędnie sprawia, że organizm wydala więcej płynów. Spożywanie dużej ilości arbuza z alkoholem może sprawić, że poczujesz się nawodniony, ale będziesz też częściej oddawać mocz. Może to prowadzić do szybszego odwodnienia, co z kolei nasila objawy kaca, takie jak ból głowy i zmęczenie.
Arbuz ma w sobie dużo cukrów prostych. Słodkie owoce i soki mogą sprawić, że alkohol szybciej przedostanie się do krwiobiegu. To może oznaczać, że szybciej odczujesz jego działanie i upijesz się w krótszym czasie.
Dodatkowo zarówno alkohol, jak i arbuz mogą być ciężkostrawne, zwłaszcza w większych ilościach. Łączenie ich może prowadzić do wzdęć, gazów i ogólnego dyskomfortu w żołądku. Dotyczy to szczególnie osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Źródła:
Hepato- and neuro-protective effects of watermelon juice on acute ethanol-induced oxidative stress in rats Toxicology Reports
Antioxidant capacity and anti-inflammatory activity of lycopene in watermelon International Journal of Food Science + Technology









