Spis treści
Kiedy są pierwsze truskawki z Polski?
Pierwsze polskie truskawki krajowe w okresie wiosennym pochodzą ze szklarni, ale mają smak tych z pola. Jednak obecnie owoc ten jest do kupienia przez cały rok, a jego sprzedaż nasila się jeszcze przed wiosną.
Dostępne na rynku pierwsze truskawki truskawki to często owoce importowane z Hiszpanii, Turcji, Grecji, Niemiec, Niderlandów, Serbii, a nawet Afryki. Na pierwszy rzut oka trudno je od siebie odróżnić, a wymagana przepisami informacja o kraju pochodzenia nie zawsze pomocna.
Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki
Zagraniczne truskawki są nagminnie sprzedawane jako krajowe. Według kontroli UOKiK przeprowadzonej w 2020 roku co dziesiątą partię warzyw i owoców oznaczono błędnie lub nie podano informacji o jej pochodzeniu. Obecnie szacuje się, że skala tego zjawiska jest jeszcze większa. Pod koniec maja 2022 r. minister rolnictwa zapowiedział interwencję do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i UOKiK w sprawie fałszowania tych owoców.
Przy zakupie warto więc upewnić się, że wybieramy truskawki pochodzące z Polski – nie tylko dlatego, by wspierać rodzimych rolników oraz próby ratowania klimatu. Również dlatego, że rodzime owoce są najlepsze.
Dowiedz się więcej na temat truskawek:
Jak rozpoznać polskie truskawki?
Polskie truskawki i ogólnie te uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego uznaje się za wyjątkowo smaczne. Warto wybierać sztuki dojrzałe. Dostarczane są do sprzedaży w ciągu doby, więc można liczyć na ich świeżość.
Jak więc odróżnić polską truskawkę od zagranicznej? Warto zwracać uwagę na następujące cechy:
- zapach – powinien być intensywny, a najbardziej przy szypułce,
- kształt – polskie truskawki mają kształt stożkowaty lub sercowaty,
- kolor – jest jasnoczerwony, a delikatna skórka – błyszcząca,
- wygląd szypułki – to właśnie zielona część bez ogonka mówi najwięcej o świeżości truskawki! Szypułka powinna być świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze, a przy tym delikatnie odstawać od owocu.
- konsystencja – krajowe owoce są soczyste i średnio jędrne,
- smak – mają typowy, lekko poziomkowy i kwaskowaty.
Natomiast importowane truskawki mają bardziej podłużny kształt i jaśniejszy kolor przy szypułce, która jest zwiędnięta i nie odstaje od owocu. O tym, że były zbierane zanim osiągnęły dojrzałość, świadczy właśnie nierównomierny kolor i obecność ogonków (nawet bardzo długich, jak w przypadku truskawek z Maroko).
Polecamy też:
Dlaczego krajowe truskawki są najlepsze?
Choć ceny krajowych owoców są wyższe zwłaszcza na początku sezonu, w odróżnieniu od tych importowanych są one zbierane w dojrzałym stanie. Dzięki temu mają nieporównanie lepszy aromat i smak oraz wyższą zawartość cennych składników, głównie przeciwzapalnych antyoksydantów, między innymi witaminy C i roślinnych pigmentów.
Warto wiedzieć, że krajowa truskawka kaszubska została wpisana na listę tradycyjnym produktów slow food z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Polskie truskawki są promowane w ramach akcji „Czas na polskie superowoce!” – projekt, który ma na celu integrację producentów i przetwórców, a także edukację konsumentów. W jego ramach wspierana jest też uprawa i konsumpcja owoców takich jak aronia, borówka, agrest, jeżyny, porzeczki, jagoda kamczacka i miniaturowe kiwi.