
Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest
Małe, niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości. Sprawdź w galerii, co daje jedzenie agrestu.

Agrest wspomaga trawienie
Owoce agrestu działają jak naturalny środek na zaparcia i wzdęcia. Mają właściwości lekko przeczyszczające, usprawniające pracę jelit oraz łagodzące stany zapalne żołądka. Działają też moczopędne i żółciopędne oraz regulują przemianę materii. Dodatkowo agrest jest dość niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny mogą po niego sięgać więc osoby odchudzające się oraz chorujące na cukrzycę.

Agrest na nadciśnienie i miażdżycę
Zawarte w agreście potas i magnez wspierają pracę serca i chronią przed nadciśnieniem obniżając ciśnienie krwi. Natomiast rutyna i antyoksydanty zawarte w owocach uszczelniają naczynia krwionośne i chronią je przed uszkodzeniem. Pektyny, czyli rodzaj błonnika, obecne w agreście pomagają redukować złogi cholesterolowe i chronią przed miażdżycą.

Agrest uspokaja i redukuje stres
Ze względu na zawartość magnezu oraz niewielkich ilości witamin z grupy B agrest wspomaga pracę układu nerwowego, skutecznie łagodzi napięcie i redukuje stres. Dodatkowo zawartość antyoksydantów wspiera prawidłowe działanie mózgu. Poprawia także pamięć i koncentrację.