Spis treści
Ten napój spala tłuszcz z brzucha zwłaszcza u kobiet
Otyłość i nadwaga to plaga obecnych czasów. Coraz więcej osób zmaga się z nadmiarem tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha, tzw. otyłość brzuszna i zbyt wysoką wagą. Konsekwencją jest nie tylko niepożądany wygląd, ale przede wszystkim wiele chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie, które mogą prowadzić do nagłej, przedwczesnej śmierci.
Naukowcy szukają więc środków ułatwiających odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Okazuje się, że jednym z nich może być popularny napój, który większość z nas z przyjemnością pije na co dzień. Spożywanie go jest szczególnie korzystne dla kobiet, ponieważ to właśnie u nich spala więcej tłuszczu, także z brzucha, niż u panów.
Ile kawy dziennie pić, żeby schudnąć?
Naukowcy przeanalizowali dane z Narodowego Badania Stanu Zdrowia i Odżywiania, zorganizowanego przez Centrum Kontroli Chorób (CDC) w Stanach Zjednoczonych. Okazało się, że picie kawy wiąże się ze zmniejszoną zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie oraz mniejszym obwodem pasa, ponieważ redukuje również otyłość brzuszną.
Najwięcej korzyści picie kawy przyniosło kobietom:
w wieku 20-44 lata, które piły 2-3 filiżanki kawy dziennie. Miały one o 3,4proc. niższy poziom tkanki tłuszczowej niż osoby niepijące kawy,
w wieku 45-69 lat, które wypijały cztery lub więcej filiżanek kawy, miały o 4,1 proc. niższy poziom otyłości.
Ogólnie rzecz biorąc, średni procent całkowitej zawartości tkanki tłuszczowej był o 2,8 proc. niższy wśród kobiet w każdym wieku, które piły 2-3 filiżanki kawy dziennie.
Na wyniki te nie miało wpływu czy osoby piły kawę z kofeiną czy bezkofeinową, a także czy paliły papierosy lub cierpiały na choroby przewlekłe.
Mężczyźni też mogą schudnąć od kawy, ale mniej
W przypadku mężczyzn kawa wpływała nieco słabiej na redukcję tkanki tłuszczowej. Badanie wykazało, że mężczyźni w wieku 20–44 lata, którzy pili 2–3 filiżanki kawy dziennie, mieli o 1,3 proc. mniej całkowitej tkanki tłuszczowej i o 1,8 proc. mniej tkanki tłuszczowej na brzuchu niż ci, którzy nie pili kawy.
– Nasze badania wskazują, że w kawie mogą znajdować się inne związki bioaktywne niż kofeina, które regulują wagę i które potencjalnie mogłyby być stosowane jako związki zapobiegające otyłości. Możliwe, że kawa lub jej skuteczne składniki mogłyby stać się częścią zdrowej diety i zmniejszyć obciążenie chorobami przewlekłymi związanymi z epidemią otyłości – powiedział dr Lee Smith, wykładowca zdrowia publicznego na Anglia Ruskin University i starszy autor badania.
Źródło: Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US Women The Journal of Nutrition