Spis treści
Nietypowe objawy niedoboru biotyny – na co zwrócić uwagę?
Niedobory witamin zaburzają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Objawy niedoboru biotyny bywają niespecyficzne, dlatego łatwo pomylić je z przemęczeniem lub przetrenowaniem. Podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą świadczyć o zbyt niskim stężeniu witaminy B7 w organizmie.
Te objawy mogą oznaczać niedobór biotyny
Czym jest biotyna i jakie pełni funkcje w organizmie?
Biotyna, inaczej nazywana witaminą B7 lub witaminą H to organiczny związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Powszechnie występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych – wytwarzana jest przez glony, grzyby i niektóre rośliny. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ jest katalizatorem, czyli produktem wspomagającym przebieg reakcji chemicznych w organizmie.
Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni biotyna? Wśród najważniejszych można wymienić:
- wspiera układ nerwowy – pozyskuje energię dla komórek nerwowych, a także reguluje wrażliwość komórek czuciowych,
- uczestniczy w metabolizmie cukrów i aminokwasów,
- reguluje poziom glukozy we krwi,
- wpływa na strukturę skóry, włosów i paznokci,
- wraz z witaminą K odpowiada za produkcję protrombiny, czyli czynnika krzepliwości krwi,
- wspomaga pracę tarczycy, jąder i gruczołów potowych.
Dowiedz się więcej: Niedobór tej witaminy może przyspieszać siwienie i powstawanie zmarszczek
Biotyna znana jest przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na produkcję keratyny, czyli jednego z ważniejszych składników włosów i paznokci. W licznych badaniach wykazano, że u osób z prawidłowym poziomem witaminy B7 w organizmie (dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej wynosi ok. 30 µg) włosy są mocniejsze, wolniej wypadają i rzadziej rozdwajają im się końcówki. Dodatkowo ich paznokcie są twardsze, szybciej rosną i są mniej podatne na złamania.
Główne źródła biotyny w diecie
Biotyna powszechnie występuje w produktach spożywczych, jednak wśród jej najpopularniejszych źródeł można wymienić:
- ryby – sardynki, łosoś, szproty i makrela,
- mięso wieprzowe i wołowe wraz z podrobami,
- mleko,
- owoce – arbuzy, melony, pomarańcze, grejpfruty, banany i brzoskwinie,
- warzywa – pomidory, marchew, kalafior, brokuł i szpinak,
- jaja kurze – niestety białko jaja kurzego zawiera awidynę, czyli substancję antyodżywczą, która zmniejsza przyswajalność biotyny z jajek,
- pełnoziarnista mąka i produkty z niej przygotowane, otręby i płatki zbożowe,
- orzechy,
- nasiona roślin strączkowych – groch, soja,
- grzyby.