Co to jest keratyna? Czym jest keratyna hydrolizowana?
Keratyna to rodzaj naturalnego, nierozpuszczalnego w wodzie białka, które tworzy struktury włosów i paznokci, a także najbardziej zewnętrzną warstwę skóry w postaci naskórka.
Funkcją tego białka jest przede wszystkim działanie ochronne związane z wytrzymałością mechaniczną:
- keratyna w paznokciach sprawia, że są twarde i niepodatne na uszkodzenia;
- keratyna we włosach jest głównym budulcem ich kory oraz osłonki – dzięki niej są sprężyste i lśniące. Niedobór tego białka sprawia, że włosy rozdwajają się na końcach, stają się matowe i łamliwe;
- keratyna w naskórku znajduje się w jego warstwie rogowej. Dysfunkcje w procesie keratynizacji naskórka są wiążą się z powstawaniem objawów m.in. łuszczycy.
Czysta keratyna jest przezroczystą brunatną lub żółtą cieczą. Nie należy mylić jej z kreatyną, związkiem kwasowym występującym m.in. w mięśniach, który stanowi produkt metabolizmu ich komórek i magazyn energii.