Spis treści
Na co pomaga miód?
Miód to znane od zarania dziejów remedium na wiele przypadłości. Nasi przodkowie stosowali go zarówno zewnętrznie – np. do leczenia ran, jak i wewnętrznie w przypadku niestrawności czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Do dziś w wielu domach miód jest pierwszym naturalnym lekiem stosowanym przy przeziębieniu lub problemach trawiennych. Doceniany jest także jako naturalny kosmetyk. Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, przy jakich codziennych dolegliwościach warto sięgnąć po miód.
Jak jeść miód? Łatwo włączysz go do codziennej diety
Najbardziej popularnym sposobem podania miodu jest dodanie do herbaty lub ziołowego naparu. Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze, więc jeśli zależny nam na ich zachowaniu, powinniśmy dodawać go do napojów i potraw po ostudzeniu ich do temperatury niższej niż 40 stopni Celsjusza.
Taka herbata z dodatkiem plastrów imbiru, lasek cynamonu i kilku goździków to idealny napój, kiedy czujemy, że zaczyna rozwijać się infekcja. Pomoże zmobilizować nasz układ odpornościowy do walki z wirusami, rozgrzeje i zmniejszy ból gardła. W czasie choroby miód można jeść także bezpośrednio z łyżeczki lub rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody.
Jeśli chcemy włączyć miód na stałe do naszej diety możemy zacząć pić wodę miodową. Przygotujesz ją napełniając szklankę wodą o temperaturze pokojowej i dodając do niej 1-2 łyżeczki miodu. Po dokładnym wymieszaniu należy przykryj szklankę spodeczkiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na minimum 10 godz. Najlepiej pić ją na czczo każdego ranka.
Więcej o właściwościach wody z miodem przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: „Pij codziennie wodę miodową. Polecamy prosty napój na odporność i problemy trawienne”
Inne sposoby na włączenie miodu do codziennego menu to dodawanie go do:
- owsianki,
- jogurtu naturalnego,
- białego sera,
- dressingów do sałatek,
- polewania placków i naleśników.
Ile miodu można jeść dziennie?
Szacuje się, że bezpieczna dawka dla dzieci powyżej 12 r.ż. i dorosłych wynosi od ok. 1 i 1/3 łyżki do 2 łyżek 3 razy dziennie, co daje ok. 80-120 g na dobę. Jedzenie zbyt dużej ilości miodu może ze względu na zawartość fruktozy powodować gazy i wzdęcia, a w dłuższej perspektywie prowadzić do nadwagi i próchnicy.
Nie ma wielu przeciwwskazań do jego spożycia, ale ze względu na możliwość zakażenia bakterią Clostridum botulinium powodującą botulizm dziecięcy (zatrucie jadem kiełbasianym), nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 roku życia. Przeciwskazaniem do jego spożycia jest alergia na miód. Osoby cierpiące z powodu cukrzycy, nadwagi i rozległej próchnicy powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym możliwość wprowadzenia miodu do swojej diety.