Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit
Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów
Poznaj zasady: Diety sirtfood, na której schudła Adel
Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dól na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.
Najlepsze przepisy na placki z jabłkami. Tak pysznych nie ja...
Racuchy z jabłkami bez drożdży robione na jogurcie
Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe weekendowe śniadanie. Kto ich nie lubi?

Składniki (2 porcje):
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
- 100-150 ml mleka,
- 2 twarde, słodkie jabłka,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, lub esencji waniliowej,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią.
Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Oddzielić żółtka od białek i ubić te drugie na sztywną pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodać jogurt, mleko i esencję waniliową – wymieszać dokładnie rózgą na kremową masę. Następnie do mokrej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i również wymieszać. Dodać do masy jabłka, a na samym końcu również ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym, bezsmakową oliwą). Gdy na górze racuszka znikną bąbelki, wówczas należy przewrócić go na druga stronę. By przygotować je w wersji fit, najlepiej nie wylewać na patelnię oleju, a rozsmarować cienką warstwę za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka.
Ciasto z jabłkami na jogurcie
Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Smacznym i szybszym w przygotowaniu jest tzw. jednomiskowe ciasto, którego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli niespodziewanych gości.

Składniki (mała keksówka lub okrągła forma):
- 75 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
- 75 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 duże słodkie jabłko,
- 3-4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki orzechów włoskich.
Sposób przygotowania: Do miski wrzucić wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć je ze sobą za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu do masy dodać pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.
Masę należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na ok. 40-50 minut, do tzw. do suchego patyczka. Wystudzone ciasto podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z esencją waniliową i odrobiną ksylitolu.
Omlet jak szarlotka
Omlet na śniadanie to propozycja dla osób, które rano mają trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego posiłku. Danie to jest sycące ze względu na obecność jajek i płatków owsianych, a jeśli zawiera dodatek owoców lub orzechów, można uznać je za deser.

Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tyle by zakryć płatki) i poczekać, aż namiękną. Dodać jaja, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać dokładnie składniki za pomocą widelca. Dodać pokrojone jabłko, najlepiej w skórce, bo ma wówczas więcej wartości odżywczych.
Rozgrzać patelnię (jeśli to konieczne użyć małej porcji oleju rzepakowego – ok. 1 łyżeczki). Wylać masę, przykryć pokrywką patelnię i smażyć omlet na najmniejszym ogniu do momentu, aż góra będzie dobrze ścięta. Wówczas przełożyć omlet na talerz i posmarować masłem orzechowym.
Ryż z jabłkami i orzechami w wersji wegańskiej
Ryż z jabłkami to potrawa kojarzona z dzieciństwem, szczególnie u babci. Można podać je na śniadanie lub obiad. Naturalnie bezglutenowy ryż stanowiący bazę tej potrawy, kwalifikuje ją jako propozycję na diecie osób z celiakią. Proponujemy ryż z jabłkami w nowoczesnej wersji!

Składniki (2 porcje):
- torebka brązowego lub dzikiego ryżu,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki orzechów pekan, włoskich lub migdałów,
- 2 łyżki żurawiny suszonej,
- 2 łyżki miodu,
- ¼ łyżeczki cynamonu i tyle samo kardamonu.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować na wodzie. W tym czasie obrać jabłka wydrążyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać ok ¼ szklanki wody i wrzucić jabłka, a potem przykryć pokrywką. Poczekać, aż owoce zmiękną i dodać żurawinę.
Do miseczki wsypać połowę torebki ostudzonego ryżu, dodać połowę jabłek oraz orzechy i wymieszać. Polać miodem.
Jakie jabłka wybrać?
Przygotowując desery z jabłek, warto pamiętać, że odmiana tego owocu w znaczący sposób wpływa na walory smakowe i estetyczne potrawy. Wyróżnia się odmiany jabłek kwaśnych i słodkich, jabłka miękkie, soczyste, kruche i twarde. Zachowują się one w zupełnie inny sposób poddane obróbce termicznej, dzięki czemu uzyskują inną konsystencję i formę.
- jabłka twarde – są trudne do rozgotowania, zachowują więc pierwotny kształt. Warto wybrać je jabłecznika, kompotu, a także świetnie sprawdzą się do nadziewania i pieczenia, np. Gala, Granny Smith, Ligol,
- jabłka miękkie – łatwo rozpadają się podczas obróbki. Przeznaczone są na musy, dżemy, do szarlotki z kremowym jabłkowym nadzieniem, np. Antonówka, Champion, Jonagold, Papierówka, Szara Reneta,
- jabłka słodkie – są dobre do ciast, nie trzeba wówczas dodawać wiele cukru lub innych substancji słodzących, np. Champion, Gala, Golden Delicious, Ligol, Papierówka, Rubin, Topaz,
- jabłka kwaśne – nadają się do szarlotki lub przetworów. Wprowadzają ciekawy kontrast dla słodkiego ciasta, np. Antonówka, Idared, Jonagold, Gloster, Lobo, Szara Reneta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur