Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Zaktualizowano 
Jabłka to owoce pyszne, aromatyczne i najsmaczniejsze w okresie jesienno-zimowym. Cynamonowa szarlotka, puszyste racuchy z jabłkami i omlet smakujący jak ciasto z jabłkami to tylko niektóre przepisy na apetyczne, ale zdrowe desery, które przygotowaliśmy.

Jabłka
Jabłka to owoce niskokaloryczne, gdyż w 100 g dostarczają jedynie 45-50 kcal, 13 g węglowodanów, 0,3 g białka i śladowe ilości tłuszczu. Konsumując jabłka, nie warto obierać ich ze skórki, gdyż dostarcza ona sporą dawkę cennego błonnika pokarmowego oraz związków antyoksydacyjnych, które w największych ilościach są skumulowane właśnie w skórce.

100 g obranego ze skórki jabłka dostarcza 1,3 g błonnika pokarmowego, natomiast taka sama porcja owocu w skórce, zawiera prawie dwukrotnie więcej tego składnika – 2,4 g.

Przygotowując desery z jabłek, warto pamiętać, że odmiana tego owocu w znaczący sposób wpływa na walory smakowe i estetyczne potrawy. Wyróżnia się odmiany jabłek kwaśnych i słodkich, jabłka miękkie, soczyste, kruche i twarde. Zachowują się one w zupełnie inny sposób poddane obróbce termicznej, dzięki czemu uzyskują inną konsystencję i formę.

  • jabłka twarde – są trudne do rozgotowania, zachowują więc pierwotny kształt. Warto wybrać je jabłecznika, kompotu, a także świetnie sprawdzą się do nadziewania i pieczenia, np. Gala, Granny Smith, Ligol,
  • jabłka miękkie – łatwo rozpadają się podczas obróbki. Przeznaczone są na musy, dżemy, do szarlotki z kremowym jabłkowym nadzieniem, np. Antonówka, Champion, Jonagold, Papierówka, Szara Reneta,
  • jabłka słodkie – są dobre do ciast, nie trzeba wówczas dodawać wiele cukru lub innych substancji słodzących, np. Champion, Gala, Golden Delicious, Ligol, Papierówka, Rubin, Topaz,
  • jabłka kwaśne – nadają się do szarlotki lub przetworów. Wprowadzają ciekawy kontrast dla słodkiego ciasta, np. Antonówka, Idared, Jonagold, Gloster, Lobo, Szara Reneta.

Szarlotka na fit kruchym cieście

Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na jesienne dni. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka
pixabay

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):

  • 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
  • 200 g masła 82 proc. tłuszczu,
  • 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
  • 4 łyżki płatków migdałów

Czytaj także

Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.

Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać wodę. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon.

Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Wysypać suche nasiona strączków i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dól na 15 minut.

Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Schłodzić ciasto i posypać płatkami migdałów.

Racuchy z jabłkami na jogurcie z waniliową nutą

Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe weekendowe śniadanie.

Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka
pixabay

Składniki (2 porcje):

  • 300 ml naturalnego jogurtu,
  • 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
  • 100-150 ml mleka,
  • 2 twarde, słodkie jabłka,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, esencji waniliowej,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią.

Czytaj także

Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Oddzielić żółtka od białek i ubić te drugie na sztywną pianę. Do żółtek dodać jogurt, mleko i esencję waniliową – wymieszać rózgą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i również wymieszać. Dodać do masy jabłka, a na końcu delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek.

Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Gdy znikną bąbelki na górze racuszka, wówczas przewrócić na druga stronę.

Ciasto z jabłkami na jogurcie

Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Smacznym i szybszym w przygotowaniu jest tzw. „jednomiskowe” ciasto, którego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli niespodziewanych gości.

Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka
Kristiana Pinne/Unsplash

Składniki (mała keksówka lub okrągła forma):

  • 75 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
  • 75 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 duże słodkie jabłko,
  • 3-4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki włoskich orzechów.

Sposób przygotowania: Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj suche i połącz je ze sobą za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu do masy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz siekane orzechy włoskie.

Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na ok 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka. Wystudzone ciasto podawaj z jogurtem naturalnym.

Czytaj także

Omlet jak szarlotka

Omlet na śniadanie to propozycja dla osób, które rano mają trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego posiłku. Danie to jest sycące ze względu na obecność jajek, a jeśli zawiera dodatek owoców lub orzechów, można uznać je za deser.

Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka
Martyna Jaros

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tyle by zakryć płatki) i poczekać, aż namiękną. Dodać jaja, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać dokładnie składniki za pomocą widelca. Dodać pokrojone jabłko, najlepiej w skórce, bo ma wówczas więcej wartości odżywczych.

Rozgrzać patelnię (jeśli to konieczne użyć małej porcji oleju – ok. 1 łyżeczki). Wylać masę, przykryć pokrywką i smażyć omlet na najmniejszym ogniu do momentu, aż góra będzie dobrze ścięta. Wówczas przełożyć omlet na talerz i posmarować masłem orzechowym.

9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze...

Ryż z jabłkami i orzechami w wersji wegańskiej

Ryż z jabłkami to potrawa kojarzona z dzieciństwem, szczególnie u babci. Można podać je na śniadanie lub obiad. Naturalnie bezglutenowy ryż stanowiący bazę tej potrawy, kwalifikuje ją jako propozycję na diecie osób z celiakią. Proponujemy ryż z jabłkami w nowoczesnej wersji!

Szarlotka, racuchy z jabłkami, omlet i inne przepisy na słodkie dania, w których królują jabłka
123rf

Składniki (2 porcje):

  • torebka brązowego lub dzikiego ryżu,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 2 łyżki orzechów pekan, włoskich lub migdałów,
  • 2 łyżki żurawiny suszonej,
  • 2łyżki miodu,
  • ¼ łyżeczki cynamonu i tyle samo kardamonu.

Sposób przygotowania: Ryż ugotować na wodzie. W tym czasie obrać jabłka wydrążyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać ok ¼ szklanki wody i wrzucić jabłka, a potem przykryć pokrywką. Poczekać, aż owoce zmiękną i dodać żurawinę.

Do miseczki wsypać połowę torebki ostudzonego ryżu, dodać połowę jabłek oraz orzechy i wymieszać. Polać miodem.

Zobacz, które odmiany jabłek są najpopularniejsze, a które znikają?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3