Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz marchewkę. 5 powodów, dla których warto sięgnąć po to warzywo

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Zarówno marchewki z ekologicznych hodowli, jaki i te uprawiane konwencjonalnie zawierają takie same ilości karotenoidów i przeciwutleniaczy.
Zarówno marchewki z ekologicznych hodowli, jaki i te uprawiane konwencjonalnie zawierają takie same ilości karotenoidów i przeciwutleniaczy. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska / Polska Press
Udostępnij:
Po te pomarańczowe, bardzo zdrowe warzywa chętnie sięgamy na co dzień, a nie tylko od święta. I bardzo dobrze! Marchewki są bowiem niskokalorycznym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Można je spożywać na surowo, gotowane i w formie soków. Wspierają m.in. pracę serca, chronią przed nowotworami i chorobami oczu. Sprawdź, na co działa marchewka i jakie ma właściwości zdrowotne.

Spis treści

Marchewki są nieodzownym składnikiem bulionów i soków, często wykorzystywane są do przyrządzania surówek oraz ciast. Zazwyczaj są pierwszym warzywem, które podaje się małym dzieciom przy rozszerzaniu diety. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw, które spożywamy przez cały rok.

Jedzenie marchwi służy nam z wielu powodów udowodnionych naukowo. Ze względu na zawarte w niej antyoksydanty, błonnik i bogactwo składników mineralnych oraz witamin, jest warzywem wpływającym na wiele różnych obszarów.

Wpływ marchewki na pracę serca

Wysoki poziom złego cholesterolu LDL jest w dużej mierze odpowiedzialny za choroby serca. Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie uwzględniać produkty, które kontrolują jego poziom. Należy do nich właśnie marchew, która dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych i kwasów fenolowych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i całkowitego.

Jedzenie marchewki a odchudzanie

Jedna porcja marchewki (100 g) zapewnia ok. 27 kcal, jest więc jednocześnie sycącą i dietetyczną przekąską. W prawie 80 proc. składa się z węglowodanów, a zaledwie w 7 proc. z tłuszczu. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i sięgamy po mniejsze porcje jedzenia w kolejnych posiłkach.

Dowiedz się więcej:

Marchewka a nowotwory

Marchewka bogata jest w karotenoidy, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty, okrężnicy i żołądka. Badania wykazują, że kobiety z wysokim poziomem karotenoidów we krwi mogą rzadziej chorować na raka piersi.

Zdrowe oczy dzięki marchwi

Niski poziom witaminy A (retinolu) może prowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem m.in. do tzw. kurzej ślepoty, zespołu suchego oka czy zaćmy. Dlatego codzienna dieta powinna być bogata w produkty dostarczające odpowiednią ilość retinolu, aby zapobiegać rozwojowi chorób. Już 100 g marchewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Soki z marchewki na odporność i prawidłowe ciśnienie

Sok z marchewki to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz wysokiej zawartości retinolu – jedna szklanka dostarcza 100 proc. dziennej dawki tej witaminy, ceniony jest za duże ilości witaminy C oraz B6. Ponadto potas i przeciwutleniacze zawarte w tym warzywnym napoju mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Dzień Marchewki

Marchewka doczekała się nawet swojego święta! Międzynarodowy Dzień Marchewki (International Carrot Day) obchodzony jest od 2003 r. w wielu krajach całego świata, zarówno w Europie np. we Francji, Szwecji czy Włoszech, jak i w Japonii czy Australii. Święto celebrowane 4 kwietnia ma na celu popularyzację tego zdrowego warzywa i powinno być uczczone... zjedzeniem marchewki. Chętnie obchodzą je przedszkola, wykorzystując ten dzień jako pretekst do rozmowy z dziećmi o zdrowym odżywianiu.

Zobacz także:

Świeży sok to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych i smaczna przekąska między posiłkami. Ich picie pomoże uzupełnić poziom antyoksydantów we krwi, a dzięki temu poprawić samopoczucie, poziom energii i wygląd skóry. Najzdrowsze i najbardziej zalecane są własnoręcznie wyciskane soki na bazie warzyw, które można dosmaczać rozmaitymi owocami. Przygotowanie smacznej kompozycji nie jest trudne – wystarczy, że skorzystasz z naszych przepisów! Sprawdź, jak przygotować soki z 10 rodzajów popularnych owoców i warzyw! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejsz...

Zrób zdrowy sok z marchewki!

miejsce #1

Sencor

Sencor SJE 741SS

223,00 zł129,99 zł-42%
miejsce #2

Kenwood

Kenwood JE850

852,00 zł589,00 zł-31%
miejsce #3

Bosch

Bosch MES3500

520,00 zł395,00 zł-24%
miejsce #4

Esperanza

Esperanza EKJ002

97,94 zł
miejsce #5

Philips

Philips Viva Collection HR1832/02

298,99 zł
miejsce #6

Bosch

BOSCH MES25A0

227,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie