Domowy syrop marchewkowy z miodem i cytryną. Pomoże przy przeziębieniu i mokrym kaszlu. Babciny przepis na naturalny specyfik bez gotowania

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Syropy z warzyw, marchwi, buraków czy cebuli to niedrogie i naturalne  środki, które sprawdzają się w leczeniu objawów przeziębienia.
Syropy z warzyw, marchwi, buraków czy cebuli to niedrogie i naturalne środki, które sprawdzają się w leczeniu objawów przeziębienia. Alexander Mils / mali maeder / Pexels
Syrop na kaszel może być naturalny! Warto wykorzystać wiedzę naszych babć i przygotować go samodzielnie. W tym celu należy sięgnąć po… marchewkę. To słodkie, popularne warzywo może pomóc w walce z przeziębieniem i w usunięciu nadmiaru wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Wypróbuj prosty przepis na syrop z marchewki, który nie wymaga nawet gotowania.

Spis treści

Właściwości syropu z marchewki. Dlaczego jest skuteczny w walce z przeziębieniem?

Marchewka to niezwykle zdrowe warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Ceniona jest przede wszystkim za zawartość beta-karotenu – jedna porcja pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Ponadto zapewnia także od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Wśród właściwości syropu z marchwi wymienia się:

  1. Syrop z marchwi dzięki bogactwu przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, wykazuje działanie wzmacniające układ odpornościowy.
  2. Działając wykrztuśnie, pomaga usunąć wydzielinę zalegającą w gardle.
  3. Oczyszczając gardło, pomaga łagodzić kaszel.

Syrop można wzbogacić o dodatek cytryny, miodu i/lub imbiru. Spotęgują one jego działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz wspomogą pracę układu odpornościowego.

Przepis na syrop z marchewki z dodatkiem miodu i cytryny bez gotowania

Już nasze babcie doceniały zdrowotne działanie marchewki, sięgając po nią, aby ułatwić odkrztuszanie. Ze względu na naturalne pochodzenie i przyjemny smak, syrop z marchewki jest szczególnie polecany dla małych dzieci.

Przygotowanie syropów z warzyw np. z buraka jest zazwyczaj niezwykle proste. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te z ekologicznych upraw. Uchroni nas to przed niebezpiecznym wpływem pestycydów.

Składniki na syrop z marchewki:

  • 1 starta marchewka,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka płynnego miodu.

Przygotowanie syropu:

  1. Obierz, a następnie zetrzyj marchewkę.
  2. Umieść warzywo w głębokim naczyniu i zasyp cukrem.
  3. Polej marchewkę sokiem z połówki cytryny i łyżką miodu.
  4. Odstaw naczynie na kilka minut. Marchewka zacznie puszczać naturalny sok.
  5. Zlej powstały syrop, który jest od razu gotowy do spożycia.

Dawkowanie i środki ostrożności:

Zaleca się przyjmowanie dwóch łyżek syropu dziennie. Szczególną ostrożnością powinno wykazać się przy podawaniu syropu osobom z cukrzycą, uczulonym na którykolwiek składnik i małym dzieciom.

Dodaj firmę Autopromocja

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera

Czy Polacy boją się Legionelli?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie