Dieta może wpłynąć na to, czy zarazisz się koronawirusem? Polscy badacze sugerują – sięgaj po te produkty. Sprawdź, co można włączyć do menu

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Odpowiednio zbilansowana dieta może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz zwiększyć odporność.
Odpowiednio zbilansowana dieta może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz zwiększyć odporność. Jelena Danilovic/gettyimages
Udostępnij:
Jesteś fanem śmieciowego jedzenia i słodkich napojów? To może być niebezpieczne dla zdrowia! Taki sposób żywienia potrafi znacząco pogorszyć funkcjonowanie układu immunologicznego oraz obniżyć odporność. Polscy naukowcy przeanalizowali wpływ sposobu żywienia i aktywności fizycznej na ryzyko zakażenia koronawirusem. Badacze podkreślają, że nie istnieje dieta chroniąca przed COVID-19, natomiast odpowiednie żywienie może znacząco zwiększyć odporność na infekcje. Sprawdź, które produkty powinny być częściej spożywane wraz z dietą według naukowców.

Dieta a COVID-19 – wyniki badań

Od początku pandemii w Polsce zdiagnozowano ponad 4 mln 700 tys. przypadków koronawirusa, a w tym czasie zmarło ponad 100 tys. osób. Rozpoznawanych jest coraz więcej nowych mutacji SARS-CoV-2, ponieważ wirus przystosowuje się do niekorzystnych dla niego warunków.

Polscy naukowcy przeprowadzili badanie w Zakładzie Badań nad Żywieniem i Lekami Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie przeanalizowali wpływ zachowań żywieniowych, mikroflory jelitowej oraz aktywności fizycznej na ryzyko zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Badacze podkreślają, że nie istnieje dieta chroniąca przed COVID-19, natomiast odpowiednie żywienie może znacząco zwiększyć odporność na infekcje.

Badanie było realizowane od lipca 2020 roku do stycznia 2021 roku, a wyniki opublikowano 14 stycznia 2022 r. W ramach analizy uczestników poddawano obserwacji przez 7 dni. Podczas spotkania szkoleniowego wszyscy zostali poinformowani o tym, że powinni spożywać posiłki tak jak przed badaniem, a ich aktywność fizyczna powinna być na tym samym poziomie.

Respondenci mieli za zadanie prowadzić dzienniczek żywieniowy przez okres tygodnia, a po tym czasie kazano im zgłosić się na wizytę kontrolną. Podczas konsultacji pobrano próbki kału w celu zbadania mikroflory jelitowej. Dodatkowo każdy uczestnik przeszedł badania pomiaru składu ciała oraz pomiarów antropometrycznych.

W czasie trwania obserwacji 24 proc. badanych zachorowało na COVID-19, a średni czas występowania objawów wynosił 5 dni. Żadna z ankietowanych osób nie wymagała leczenia szpitalnego. Najczęściej zaobserwowanymi symptomami były:

  • zmęczenie (73 proc. badanych),
  • gorączka (64 proc. badanych),
  • bóle mięśni (50 proc. badanych),
  • utrata węchu lub smaku (50 proc. badanych),
  • kaszel (35 proc. badanych),
  • katar (5 proc. badanych).

Szczegóły dotyczące spożycia konkretnych produktów spożywczych porównano między osobami zdrowymi a tymi, które zachorowały na COVID-19.

Spożycie energii, wody, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego było znacznie niższe u osób, które zgłosiły COVID-19 niż u osób, które tego nie zrobiły. Średnie spożycie energii wynosiło 2120 kcal w grupie COVID-19 w porównaniu z 2274 kcal u osób, które nie zgłosiły COVID-19, podczas gdy spożycie błonnika wynosiło odpowiednio 18,8 g i 26,8 g.

Ponadto u osób, u których wystąpił COVID-19, spożycie minerałów i witamin (w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, B1, B6, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego) było zdecydowanie niższe niż u osób zdrowych.

Ankietowani, którzy nie przeszli zakażenia koronawirusem, wykazywali wyższe dzienne spożycie: kasz, ryżu, owoców i warzyw, orzechów oraz roślin strączkowych w porównaniu z osobami chorymi.

Obie grupy różniły się przede wszystkim ilością spożywanego czosnku i orzechów. Tylko 4,2 proc. ankietowanych z dodatnim wywiadem w kierunku zakażenia wirusem SARS-CoV-2 spożywało więcej niż 1 g czosnku dziennie, przy czym 22,5 proc. osób zdrowych sięgało po więcej niż 1 g tego warzywa. Dodatkowo tylko 33 proc. chorych na COVID-19 jadło więcej niż 10 g orzechów, gdzie 67,6 proc. osób zdrowych spożywało ich więcej niż 10 g dziennie.

W grupie osób spożywających średnio ponad 500 g warzyw i owoców oraz minimum 10 g orzechów na COVID-19 zachorowało tylko 10 proc. osób, w porównaniu z 45 proc. osób, które nie dostarczały takiej ilości produktów. Ryzyko zachorowania na COVID-19 u osób spożywających niewystarczającą ilość owoców i warzyw oraz orzechów było ponad 7-krotnie wyższe, niż u osób spożywających odpowiednią ilość tych produktów – informują naukowcy.

Badacze sugerują, żeby do codziennej diety włączyć:

  • kasze,
  • ryż,
  • orzechy,
  • owoce,
  • czosnek.

Dieta antywirusowa – produkty wzmacniające odporność

Niestety nie ma jednego i skutecznego sposobu, żeby uniknąć zarażenia się koronawirusem. Najważniejszą ochroną są szczepienia, które mają zadanie wyzwolić w organizmie produkcję odpowiednich przeciwciał oraz pobudzać komórki odpornościowe do walki z infekcją.

Obok szczepień warto zwrócić uwagę na sposób żywienia i w naturalny sposób wzmacniać odporność. Do produktów o działaniu przeciwwirusowym należą:

  • melisa,
  • kurkuma,
  • kokos,
  • oliwa z oliwek,
  • jarmuż,
  • czosnek,
  • imbir,
  • grzyby shitake,
  • chili,
  • zielona herbata.

Sprawdź 10 najlepszych produktów przeciwwirusowych

Do obrony przed wirusami mogą przyczynić się nie tylko działania profilaktyczne, o których słyszymy w mediach, ale także odpowiednia dieta – przede wszystkim oparta na produktach roślinnych.Sprawdź 10 naturalnych produktów o silnym działaniu przeciwko wirusom! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto j...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Przez pandemię żyjemy o 2 lata krócej - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie