Dieta a COVID-19 – wyniki badań
Od początku pandemii w Polsce zdiagnozowano ponad 4 mln 700 tys. przypadków koronawirusa, a w tym czasie zmarło ponad 100 tys. osób. Rozpoznawanych jest coraz więcej nowych mutacji SARS-CoV-2, ponieważ wirus przystosowuje się do niekorzystnych dla niego warunków.
Polscy naukowcy przeprowadzili badanie w Zakładzie Badań nad Żywieniem i Lekami Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie przeanalizowali wpływ zachowań żywieniowych, mikroflory jelitowej oraz aktywności fizycznej na ryzyko zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Badacze podkreślają, że nie istnieje dieta chroniąca przed COVID-19, natomiast odpowiednie żywienie może znacząco zwiększyć odporność na infekcje.
Badanie było realizowane od lipca 2020 roku do stycznia 2021 roku, a wyniki opublikowano 14 stycznia 2022 r. W ramach analizy uczestników poddawano obserwacji przez 7 dni. Podczas spotkania szkoleniowego wszyscy zostali poinformowani o tym, że powinni spożywać posiłki tak jak przed badaniem, a ich aktywność fizyczna powinna być na tym samym poziomie.
Respondenci mieli za zadanie prowadzić dzienniczek żywieniowy przez okres tygodnia, a po tym czasie kazano im zgłosić się na wizytę kontrolną. Podczas konsultacji pobrano próbki kału w celu zbadania mikroflory jelitowej. Dodatkowo każdy uczestnik przeszedł badania pomiaru składu ciała oraz pomiarów antropometrycznych.
W czasie trwania obserwacji 24 proc. badanych zachorowało na COVID-19, a średni czas występowania objawów wynosił 5 dni. Żadna z ankietowanych osób nie wymagała leczenia szpitalnego. Najczęściej zaobserwowanymi symptomami były:
- zmęczenie (73 proc. badanych),
- gorączka (64 proc. badanych),
- bóle mięśni (50 proc. badanych),
- utrata węchu lub smaku (50 proc. badanych),
- kaszel (35 proc. badanych),
- katar (5 proc. badanych).
Szczegóły dotyczące spożycia konkretnych produktów spożywczych porównano między osobami zdrowymi a tymi, które zachorowały na COVID-19.
Spożycie energii, wody, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego było znacznie niższe u osób, które zgłosiły COVID-19 niż u osób, które tego nie zrobiły. Średnie spożycie energii wynosiło 2120 kcal w grupie COVID-19 w porównaniu z 2274 kcal u osób, które nie zgłosiły COVID-19, podczas gdy spożycie błonnika wynosiło odpowiednio 18,8 g i 26,8 g.
Ponadto u osób, u których wystąpił COVID-19, spożycie minerałów i witamin (w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, B1, B6, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego) było zdecydowanie niższe niż u osób zdrowych.
Ankietowani, którzy nie przeszli zakażenia koronawirusem, wykazywali wyższe dzienne spożycie: kasz, ryżu, owoców i warzyw, orzechów oraz roślin strączkowych w porównaniu z osobami chorymi.
Obie grupy różniły się przede wszystkim ilością spożywanego czosnku i orzechów. Tylko 4,2 proc. ankietowanych z dodatnim wywiadem w kierunku zakażenia wirusem SARS-CoV-2 spożywało więcej niż 1 g czosnku dziennie, przy czym 22,5 proc. osób zdrowych sięgało po więcej niż 1 g tego warzywa. Dodatkowo tylko 33 proc. chorych na COVID-19 jadło więcej niż 10 g orzechów, gdzie 67,6 proc. osób zdrowych spożywało ich więcej niż 10 g dziennie.
W grupie osób spożywających średnio ponad 500 g warzyw i owoców oraz minimum 10 g orzechów na COVID-19 zachorowało tylko 10 proc. osób, w porównaniu z 45 proc. osób, które nie dostarczały takiej ilości produktów. Ryzyko zachorowania na COVID-19 u osób spożywających niewystarczającą ilość owoców i warzyw oraz orzechów było ponad 7-krotnie wyższe, niż u osób spożywających odpowiednią ilość tych produktów – informują naukowcy.
Badacze sugerują, żeby do codziennej diety włączyć:
- kasze,
- ryż,
- orzechy,
- owoce,
- czosnek.
Dieta antywirusowa – produkty wzmacniające odporność
Niestety nie ma jednego i skutecznego sposobu, żeby uniknąć zarażenia się koronawirusem. Najważniejszą ochroną są szczepienia, które mają zadanie wyzwolić w organizmie produkcję odpowiednich przeciwciał oraz pobudzać komórki odpornościowe do walki z infekcją.
Obok szczepień warto zwrócić uwagę na sposób żywienia i w naturalny sposób wzmacniać odporność. Do produktów o działaniu przeciwwirusowym należą:
- melisa,
- kurkuma,
- kokos,
- oliwa z oliwek,
- jarmuż,
- czosnek,
- imbir,
- grzyby shitake,
- chili,
- zielona herbata.
Sprawdź 10 najlepszych produktów przeciwwirusowych