Spis treści
Jak przygotować jedzenie na drogę? O tych zasadach trzeba pamiętać
Szykując się do podróży, należy pamiętać o zjedzeniu lekkostrawnego, ale sycącego posiłku, najlepiej na pół godziny przed wyjściem z domu. Część dań, które zamierzamy ze sobą zabrać, można przygotować nawet dzień wcześniej, co oszczędzi nam niepotrzebnego stresu w dniu wyjazdu.
O czym jeszcze warto pamiętać, przygotowując prowiant na drogę? O tym, aby wybierać to, co:
- łatwo można zapakować, przewieźć i podać,
- nie zepsuje się np. podczas wielogodzinnej podróży samochodem,
- nie pachnie zbyt intensywnie.
Do przewiezienia żywności należy wybrać proste i wygodne w użyciu opakowania, które najlepiej jest przechowywać w lodówce turystycznej lub w torbie termicznej. Należy pamiętać, aby zapakować też mokre i suche chusteczki lub ręcznik papierowy oraz naczynia, które mogą przydać się podczas dłuższego postoju.
Dlaczego warto mieć własne przekąski w podróży? Korzyści jest zaskakująco dużo
Powodów do przygotowania własnego prowiantu na drogę jest naprawdę sporo. Domowe jedzenie jest:
- zdrowsze,
- tańsze,
- bezpieczniejsze ze względów zdrowotnych,
- bezpieczniej dla alergików,
- mniej kaloryczne,
- lekkostrawne,
- akceptowane przez dzieci.
Czego nie jeść w podróży i przed nią? Co może zaszkodzić?
Przed podróżą oraz w jej trakcie należy unikać smażonych i ciężkostrawnych potraw, które mogą źle wpłynąć na nasze samopoczucie oraz produktów powodujących wzdęcia np. roślin strączkowych. Warto zrezygnować też ze słodyczy i gazowanych napojów. Przygotowując podróżne menu, należy unikać brudzących składników np. buraków.
Jeśli wybieramy się w podróż komunikacją zbiorową np. pociągiem, lepiej zrezygnować z aromatycznych potraw doprawionych cebulą czy czosnkiem, wędlin czy kiełbas oraz zdrowych, ale intensywnie pachnących jajek.
Dowiedz się więcej:
Co do jedzenia na drogę? Te produkty to pewniaki
Wybierając produkty spożywcze na drogę, należy sięgać po te, które jak najdłużej zachowują świeżość i formę.
Owoce najlepiej przewozić w całości, a warzywa pokrojone w poręczne kawałki. Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania podróżnego menu, koniecznie zajrzyj do naszej galerii, w której znajdziesz 10 pomysłów na większe i mniejsze przekąski idealne w podróży.